Το Κινούμενο Κάστρο ( Howl's Moving Castle ) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Το Κινούμενο Κάστρο ( Howl’s Moving Castle )

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Πίσω στο 2004 προβλήθηκε στους κινηματογράφους το Κινούμενο Κάστρο του Ιάπωνα Χαγιάο Μιγιαζάκι, σκηνοθέτη πολλών γνωστών και δημοφιλών ταινιών κινουμένων σχεδίων (anime). Ξεκίνησε την πορεία του το 1978 με τη σειρά Future Boy Conan, το 1999 γίνεται γνωστός στη Δύση όταν η Miramax διένειμε στις Η.Π.Α και τον υπόλοιπο κόσμο την ταινία του Πριγκίπισσα Μονονόκε, ακολουθεί η ταινία Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων (Spirited Away) το 2001 και το Κινούμενο Κάστρο το 2004 οπού ανήκουν στην τριάδα των δημοφιλέστερων ταινιών anime στην Ιαπωνία.

Η ιστορία ξεκινάει με τη Σόφη, μια νεαρή δεσποινίδα, μοναχική και ανασφαλής που εργάζεται στο καπελάδικο της μητέρας της. Μια μέρα στη επιστροφή από τη δουλεία για το καφέ Τσέζαρι, η Σόφη έχει μια τυχαία συνάντηση με τον Χόουλ (οπού οι αστικοί μύθοι της περιοχής λένε ότι ο συγκεκριμένος μάγος κυνηγάει τα όμορφα κορίτσια), το ίδιο βράδυ η Μάγισσα του Γουέιστ μεταμορφώνει σε γριά.Η Σόφη αποφασίζει να φύγει από το σπίτι και ψάξει να βρει τη λύση για τα μάγια που της έχουν κάνει. Οδηγείται προς το βουνό που το Κινούμενο Κάστρο σπέρνει τον πανικό στην κοντινή πόλη, με τη βοήθεια ενός μαγεμένου σκιάχτρου καταφέρνει να μπει μέσα στο Κάστρο. Εκεί γνωρίζει τον Κάλσιφερ, ένα δαίμονα της φωτιάς και οι δύο τους κάνουν μια συμφωνία που της εξασφαλίζει μια θέση στο Κινούμενο Κάστρο ως υπηρέτρια.Ο πόλεμος ξεσπά, παιχνίδια πολίτικης και διπλωματίες εξελίσσονται ενώ παράλληλα στο Κινούμενο Κάστρο οι αλλαγές διαδέχονται η μια την άλλη, οικογενειακή δεσμοί αναπτύσσονται και πλέον τίποτα δεν είναι το ίδιο, όχι μόνο στο Κάστρο αλλά και στην καρδιά της Σόφης.

howls_moving_castle_at_staubbach_falls_switzerland_by_fantasio-d7hib6v

Η πλοκή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ένας εγωκεντρικός μάγος, μια γιαγιά που σέρνει δυνατά μάγια, μια ζηλιάρα μάγισσα, η Βασίλισσα, ένας πόλεμος και μυστικά που βγαίνουν στην επιφάνεια μέχρι και τελευταία στιγμή που η ιστορία εξελίσσεται. Μια ιδιαίτερη ταινία, με ωραίες εικόνες και σαφής εναλλαγές του «καλού και του κακού».

Οι ταινίες του Μιγιαζάκι συχνά περιστρέφονται γύρω από θέματα, όπως οι ανθρώπινες σχέσεις, η τεχνολογία, η φύση, η ειρήνη, η ελεύθερη βούληση και το τίμημα των επιλογών. Στο Κινούμενο Κάστρο εμφανίζονται πολλά από τα χαρακτηριστικά που επαναλαμβάνονται στις ταινίες του Μιγιαζάκι, αερόπλοια, χαριτωμένα πλάσματα, ήρωες χωρίς σαφή προσανατολισμό και οι κακοί στις ταινίες του έχουν πάντα κάποια καλά στοιχεία. Η αισθητική του Μιγιαζάκι είναι αλλόκοτη, κάποιες στιγμές παραμυθένια ένα κάποιες άλλες στιγμές τρομακτική, η εναλλαγή μεταξύ του ονείρου και του εφιάλτη είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του σκηνοθέτη.

Ο Μιγιαζάκι είναι ένας δημιουργός που είχε την τύχη να μπορέσει να υλοποιήσει το όραμα του χωρίς περιορισμούς και με απόλυτο καλλιτεχνικό έλεγχο. Πλέον ο Ιάπωνας δημιουργός έχει αποσυρθεί με τελευταίο του έργο The Wind Rises, του 2013.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές