Η Σύζυγος (The Wife) - H Glenn Close στην καλύτερη ερμηνεία της καριέρας της (κριτική ταινίας) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

H σύζυγος

(The Wife)


Είδος:

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 99
Χώρα: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , , ,
Πρεμιέρα: 21-02-2019

Γράφει:

Προσπαθώ εδώ και μέρες να σκεφτώ μία πρόταση που να μπορεί να περιγράψει την ερμηνεία της Glenn Close. Δεν τα έχω καταφέρει ακόμα. Ελπίζω μέχρι το τέλος αυτού του άρθρου να την έχω βρει…

Το “The Wife” είναι στον πυρήνα της ένα κωμικοτραγικό δράμα. Φυσικά η κινητήριος δύναμη είναι η εφτά φορές υποψήφια (και πιθανότατα φετινή νικήτρια) για Oscar, με έναν ρόλο που είναι τόσο απαιτητικός, και το καταλαβαίνεις από το πώς παρουσιάζεται. Όταν πρέπει να προβληθούν αντικρουόμενα συναισθήματα, η Close είναι ένα σχολείο μόνη της. Και εδώ χρησιμοποιεί τις ικανότητές της με μοναδικό τρόπο. Με ένα μόνο βλέμμα της είναι αρκετό για να καταλάβεις τις πτυχές ενός γάμου σε κρίση.

Η Close ενσαρκώνει την Joan Castleman, την σύζυγο του συγγραφέα Joseph (με ένα καταπληκτικό Jonathan Pryce, αλλά θα φτάσουμε κι εκεί), τους οποίους γνωρίζουμε την ημέρα ότι εκείνος θα είναι ο παραλήπτης του Νόμπελ λογοτεχνίας το 1992. Όταν το πρωινό τηλεφώνημα λαμβάνει χώρα, ο Joe επιμένει η γυναίκα του να σηκώσει την άλλη συσκευή, ώστε να μοιραστούν το χαρμόσυνο νέο.

Σε αυτή την σκηνή καταλαβαίνεις ότι η Close είναι μία από τις μεγαλύτερες ερμηνεύτριες εν ζωή. Η Joan ακούει την ανακοίνωση. Το βλέμμα της και μόνο περιέχει περηφάνια, έκπληξη, θλίψη, τρόμο και (ελλείψει καλύτερης αναλογίας) ένα “γαμώτο!”. Joan και Joseph χοροπηδούν στο κρεβάτι, με εκείνον να φωνάζει “Κέρδισα, Κέρδισα”. Εκείνη φαίνεται να διασκεδάζει, αλλά η Close καταφέρνει να κρύψει μία κραυγή.

Η Joan είναι περήφανη για τον άντρα της, και αναλαμβάνει τα καθήκοντα της καλής συζύγου, από το σπίτι, στο ταξίδι, μέχρι την έλευσή τους στην Στοκχόλμη. Κρατάει το παλτό του. Του δίνει τα χάπια του. Μαζεύει τα ψίχουλα από το μούσι του. Τον υπερασπίζεται. Τον βοηθάει όταν ξεχνάει τα ονόματα των χαρακτήρων από τα βιβλία του. Είναι ευγενική, καλοσυνάτη. Αλλά την ίδια στιγμή είναι ένα ηφαίστειο που βράζει, με την πρώτη σεισμική δραστηριότητα να είναι η αντίδρασή της και το βλέμμα της όταν ακούει τον άντρα της να λέει στους γύρω γύρω “Η γυναίκα μου δεν γράφει”.

Στο μεταξύ, ο βιογράφος Nathaniel Bone (Christian Slater), περιτριγυρίζει το ζευγάρι, έχοντας αποχρώσεις ενδείξεις ότι κάτι άλλα παίζεται. Είναι η συμπεριφορά του Joseph απέναντι στον γιο του, που θέλει και εκείνος να γίνει συγγραφέας; Είναι οι εξωσυζυγικές σχέσεις του, που δεν προσπαθεί να κρύψει ιδιαίτερα; Ή υπάρχει και κάτι άλλο ακόμα πιο ανίερο;

Διασκευασμένο από την νουβέλα του 2003 της Meg Wolitzer, με την υπογραφή της Jane Anderson, το “The Wife” ξεκινάει μεν από το 1992, αλλά έχουμε flashbacks στα 60’s στην πρώτη επαφή του ζευγαριού. Τους νεαρούς Joan και Joseph ερμηνεύουν, επίσης καταπληκτικά οι Annie Starke (η πραγματική κόρη της Close) και Harry Lloyd. Η νεαρή Joan είναι μία πολλά υποσχόμενη μαθήτρια, της οποίας η νουβέλα “The Faculty Wife” φαίνεται να είναι ένα καταπληκτικό βιβλίο. Ο νεαρός Joseph είναι ένας παντρεμένος καθηγητής λογοτεχνίας, και συγγραφέας ο ίδιος. Φλερτάρει γενικώς, και μιλάει για τους άλλους συγγραφείς μόνο με τα “Αυτός, Εκείνος, ο Άλλος”. Θεωρεί ότι καμία γυναίκα δεν μπορεί να γίνει επιτυχημένη συγγραφέας.

Η σημαντικότερη στιγμή της νεαρής Joan είναι η συνάντηση της με την συγγραφέα Elaine Mozell (Elizabeth McGovern), η οποία την προειδοποιεί: “Μην σκεφτείς ποτέ ότι μπορείς να τους κάνεις να σε προσέξουν. Οι άντρες είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν ποιους πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά.”

Η ταινία αποτελεί το Αγγλόφωνο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Σουηδού σκηνοθέτη Björn Runge, ο οποίος φαίνεται να προσεγγίζει θεατρικά τις ερμηνείες του.

Και σας είπα στην αρχή ότι κάπου θα επιστρέψουμε. Είναι δεδομένο ότι η ερμηνεία της Close είναι η καλύτερη της καριέρας της. Σας προκαλώ μετά την αποκάλυψη της ουσιαστικής αιτίας της ρήξης του ζευγαριού να ξαναδείτε την ταινία, για να καταλάβετε τον ορισμό της προοικονομίας σε ένα βλέμμα… Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η υποκριτική είναι ομαδικό άθλημα. Η ερμηνεία της Close λάμπει, γιατί ο Jonathan Pryce φροντίζει να την φωτίζει όσο καλύτερα γίνεται. Μένει σε απόσταση ασφαλείας, και καταφέρνει να μην κομπλάρει από το μεγαλείο της Close.

Το “The Wife” είναι μία από τις καλύτερες character study ταινίες που υπάρχουν εκεί έξω.

Και νομίζω πώς βρήκα τελικά το πώς μπορώ να περιγράψω με μία πρόταση την ερμηνεία της Close: Μία μοναδική ερμηνεύτρια, σε έναν μοναδικό ρόλο που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί άλλη ηθοποιό στην θέση της.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές