Οι Σφυρίχτρες (The Whistlers) - Εξαιρετικός, κωμικός κινηματογράφος (κριτική) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Οι Σφυρίχτρες

(The Whistlers)


Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 97
Χώρα: Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Σουηδία
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,
Πρεμιέρα: 27-02-2020

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

Ένας αστυνομικός, θέλει οπωσδήποτε να ελευθερώσει έναν διεφθαρμένο επιχειρηματία από μία φυλακή στη Ρουμανία. Θα πρέπει όμως πρώτα να ταξιδέψει στην Gomera, ένα νησί στα Κανάρια, όπου πρώτα πρέπει να μάθει την τοπική διάλεκτο, μία γλώσσα που περιλαμβάνει σφυρίγματα και φτύσιμο.

Ο Corneliu Porumboiu είναι ένας κινηματογραφιστής, του οποίου οι ταινίες όπως το “Police, Adjective” του 2009, έχουν δώσει στο κοινό ένα δείγμα μαύρης κωμωδίας, για μία χώρα, βλ. Ρουμανία, που ξέρει να γελάει με τον εαυτό τους.

Αυτή τη φορά, δημιούργησε μία άκρως απολαυστική ταινία, ένα ενδιαφέρον σύγχρονο noir θρίλερ, το οποίο όμως φαίνεται να παίρνει έμπνευση από το παρελθόν του είδους.

Ο βετεράνος ηθοποιός, Vlad Ivanov ενσαρκώνει τον Cristi, έναν αστυνομικό από το Βουκουρέστι, ο οποίος εμπλέκεται σε κύκλωμα ξεπλύματος χρημάτων από ναρκωτικά, το οποίο ερευνά ο ίδιος, με τεράστια χρηματικά ποσά να κρύβονται μέσα σε στρώματα. Αυτά τα στρώματα καταλήγουν στη νήσο La Gomera, στα Κανάρια, μέρος όπου είναι το αρχηγείο των εγκληματιών. Ο Cristi ανακαλύπτει ότι οι ανώτεροί του τον υποψιάζονται, κι έχουν τοποθετήσει κάμερες στο σπίτι του, τις οποίος γνωρίζει, αλλά κάνει ότι δεν το ξέρει.

Ωστόσο, ο κορμός της ταινίας, είναι το ότι ο Cristi πρέπει να μάθει την τοπική διάλεκτο για να μπορέσει να ξεφύγει από όλα αυτά. Μία διάλεκτο που εμπνέεται από τα πουλιά της περιοχής. Με δεδομένο ότι η ταινία αφορά έναν ιστό από συνωμοσίες, πρακτικά μιλάμε για την αλλαγή του όρου “whistleblower”, με απίστευτα ξεκαρδιστικό τρόπο.

Ο Porumboiu μας δίνει ένα μπερδεμένο film, με μία πλοκή που φαίνεται να περιπλέκεται περισσότερο, αντί να λυθεί, που ωστόσο σε κάνει να παραμένεις κολλημένος στην οθόνη.

Το “The Whistlers” αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα κωμικού σύγχρονου ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

 


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές