Η Γκουβερνάντα (The Turning) - Το κλειστοφοβικό έργο του Henry James, σε μία αδιάφορη μεταφορά (κριτική) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η Γκουβερνάντα

(The Turning)


Είδος:

, ,

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 94
Χώρα: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,
Πρεμιέρα: 23-01-2020

Γράφει:

H πάντα ευχάριστη δασκάλα, Kate (Mackenzie Davis)θα δεχτεί την θέση της γκουβερνάντας της 7χρονης Flora (Brooklynn Prince), η οποία πάσχει από τραύμα, το οποίο έχει προκληθεί μετά τον θάνατο των γονέων της, μπροστά στην πύλη της σχεδόν παλατικών διαστάσεων έπαυλης τους, της Bly Manor. Η προηγούμενη εσωτερική νταντά της οικογένειας, η Miss Jessel (Denna Thomsen), παραιτήθηκε κάτω από περίεργες συνθήκες. Η έπαυλη φαντάζει σα να έχει αποκοπεί από το πέρασμα του χρόνου. Α, και μέσα σε αυτή κατοικεί και Mrs. Grose (Barbara Marten), μία χλωμή παρουσία, η οποία δεν μπορεί να δεχτεί την Kate σαν τη νέα κάτοικο του σπιτιού. Τα πράγματα για την Kate, θα χειροτερέψουν όταν επιστρέψει σπίτι από το σχολείο του, ο 15χρονος αδερφός της Flora, Miles (Finn Wolfhard).

Η “Γκουβερνάντα”, σε σκηνοθεσία της Floria Sigismondi, είναι βασισμένη στη νουβέλα του Henry James, “Το στρίψιμο της Βίδας”, με την κινηματογραφική του μεταφορά να προσπαθεί να γίνει μία μοντέρνα εκδοχή του κλασικού, πλέον, κλειστοφοβικού θρίλερ. Σε αντίθεση όμως με το βιβλίο, η ταινία φαίνεται να προσπαθεί πολύ να δημιουργήσει ένταση, και μας οδηγεί σε ένα όχι και τόσο κλασικό αποτέλεσμα.

Οι σεναριογράφοι, Chad Hayes και Carey W. Hayes (“The Conjuring”) τοποθετούν δύο γυναίκες σε διαμάχη, πράγμα το οποίο μας δείχνει για ακόμα μία φορά μία παθογένεια στην δημιουργία των σύγχρονων σεναρίων: η γυναίκα αν δεν την πιστέψεις τρελαίνεται, ή πέφτει σε άρνηση. Και ενώ το υλικό για ένα εξαιρετικό conflict υπάρχει, αντιμετωπίζεται επιδερμικά.

Αν θέλουμε όμως να αποδώσουμε εύσημα κάπου, σίγουρα αυτά πρέπει να δοθούν στα κοστούμια της Leonie Prendergast, των οποίων η χρωματική παλέτα αλλάζει σταδιακά ανάλογα με τον ψυχισμό της Kate, αλλά και στην φωτογραφία του David Ungaro, η οποία είναι ρόλος από μόνη της.

Υποκριτικά, την παράσταση κλέβει ο Finn Wolfhard, τον οποίο μπορεί να τον γνωρίσαμε από το “Stranger Things”, αλλά σταδιακά αποδεικνύεται ένας από τους νέους ηθοποιούς που πρέπει να προσέξουμε.

Από μπαλέτο σε όπερα, και από εκεί σε παράσταση στο Αγγλικό θέατρο, αλλά και σε σειρά που πρόκειται να δούμε τέλος του 2020 από το Netflix, το μόνο σίγουρο είναι ότι το έργο του James έχει πολλά να δώσει.

Ωστόσο, η “Γκουβερνάντα” δεν καταφέρνει να φέρει εις πέρας τις υποσχέσεις του trailer. Αλλά θα μου πεις, συμβαίνουν αυτά…

 


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές