The Imitation Game - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

The Imitation Game


Γράφει:

Το The Imitation game είναι η νέα Βρετανική biopic ταινία για τον πατέρα της επιστήμης των υπολογιστών και μαθηματικό Alan Turing. Τον μεγάλο επιστήμονα ερμηνεύει όπως σας είχαμε πει και πριν μήνες όταν η ταινία γυριζόταν, ο αγαπημένος μας Sherlock – Benedict Cumberbatch.

Ο Alan Turing ήταν μαθηματική ιδιοφυΐα που θεωρείται ο πατέρας των ηλεκτρονικών υπολογιστών και την λογικής ενώ στην ταινία θα μας απασχολήσει αρκετά και η δουλειά του στο σπάσιμο του Enigma κώδικα της ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου που έσωσε πολλές ζωές και τον έκανε ήρωα πολέμου. Προς τιμήν του το μεγαλύτερο βραβείο για επιστήμονες υπολογιστών ονομάζεται Turing.

Δείτε το δεύτερο trailer του Imitation Game:

Το The Imitation Game έχει ένα δύσκολο έργο καθώς έχει να κάνει με έναν κεντρικό χαρακτήρα ο οποίος είναι δυσάρεστος, είναι αντιήρωας, δεν είναι δημοφιλής. Είναι ένας Sheldon από το Big Bang Theory που δεν είναι κωμικός αλλά ζει πραγματικά την ζωή του σαν ένας επιστήμονας και έχοντας τα προσωπικά του και οτιδήποτε άλλο στο περιθώριο. Ο Turing είναι ένα παιδί που από μικρό δεν καταλάβαινε τον κόσμο, δεν καταλάβαινε τα αστεία των άλλων, δεν καταλάβαινε γιατί ο κόσμος άλλα λέει και άλλα εννοεί. Γι αυτό σύμφωνα με την ταινία, πέρασε δύσκολες στιγμές σαν παιδί και βρήκε την μεγάλη του αγάπη στην κρυπτογραφία για να οραματιστεί αργότερα μία μηχανή που θα λύνει κάθε πρόβλημα της φύσης “άλλο λέει και άλλο εννοεί.”. Οι μόνες συναισθηματικές στιγμές του Turing είναι στα flashbacks από την παιδική του ηλικία. Εκεί που βλέπουμε ότι ο Turing ανεξάρτητα από την πρωτοποριακή έρευνα του που τον έκανε να μείνει στην ιστορία, ήταν ομοφυλόφιλος και είχε έλξη για ένα συμμαθητή του. Μόνο στην παιδική του ηλικία βλέπουμε έναν  άνθρωπο που είχε συναισθήματα, που ήταν όμως διαφορετικός σε κάθε επίπεδο.

Όταν ο Turing μεγάλωσε έγινε ένας λαμπρός επιστήμονας, καθηγητής σε μικρή ηλικία με την αρχή της ταινίας να τον βρίσκει να μπαίνει στην ομάδα που έχει σαν στόχο να σπάσει τον κώδικα των Γερμανών. Πολλοί λοιπόν κατέκριναν την ταινία γιατί δεν μας παρουσιάζει έναν Turing που αγκαλιάζει τα συναισθήματά που έδειξε όταν είναι παιδί, και όταν είναι μεγάλος επιστήμονας. Όμως στην πραγματικότητα, χωρίς να μας δείχνει gay σκηνές μεν, το Imitation Game, μας δείχνει πως η ομοφυλοφιλία του Turing, δεν ήταν απλά ένα στοιχείο της προσωπικότητας του, με το βασικό να είναι το επιστημονικό του προφίλ, αλλά είναι η ουσία της ύπαρξης του που τον έκανε τόσο επιτυχημένο. Το ίδιο το μότο της ταινίας είναι ότι είναι εκείνοι οι διαφορετικοί και παράξενοι άνθρωποι που μπορούν να πετύχουν τα πιο μεγάλα και αδύνατα για τους άλλους πράγματα. Το ίδιο ισχύει για τους gay, για τους περιθωριακούς μικρούς με μανία στα μαθηματικά, αλλά γιατί όχι και για τις γυναίκες, που ήταν αδιανόητο εκείνη την εποχή να μπουν σε μια επιστημονική ομάδα τέτοιου βεληνεκούς.

 First-Look-at-Benedict-Cumberbatch-in-The-Imitation-Game-Photo

Η ταινία καταφέρνει λοιπόν και προσπερνά την απλή παρουσίαση της ομοφυλοφιλίας του Turing και γίνεται μια παρουσίαση της διαφορετικότητας. Της διαφορετικότητας σε κάθε επίπεδο. Δεν ξέρω αν καταφέρνει να γίνει ύμνος της, όμως σίγουρα βαδίζει σε πολύ καλό δρόμο για να γίνει.

Στο καθαρά κινηματογραφικό επίπεδο ο Νορβηγός σκηνοθέτης Morten Tyldum (Hodejegerne), υποψήφιος στο παρελθόν για ένα BAFTA, κάνει πολύ καλή δουλειά στην σκηνοθεσία και αξιοποιεί στο έπακρο δύο ηθοποιούς που θα είναι υποψήφιοι για τα μεγάλα βραβεία καθώς στον πρώτο ρόλο ο Cumberbatch μεταμορφώνεται σε Turing ενώ η Knightley γίνεται ένας απολαυστικός δεύτερος ρόλος. Τα flash backs είναι αριστοτεχνικά βαλμένα μέσα στην κύρια πλοκή της ταινίας, όπως και τα flash forwards, ενώ η κλιμάκωση της ταινίας στα δραματικά γεγονότα μέχρι την καταδίκη του Turing για ομοφυλοφιλία γίνεται με τρόπο αρμονικό και με τον ίδιο να απολογείται για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις λέγοντας την ιστορία του τι έκανε στον πόλεμο στον ανακριτή του. Ακόμη και στο επιστημονικό επίπεδο δε, η ταινία είναι άκρως ρεαλιστική και αποφεύγει τις φανφάρες και τα κλισέ που έχουμε συνηθίσει όσο τίποτα σε ανάλογες προσπάθειες παρουσίασης μεγάλων προσωπικοτήτων της επιστήμης.

Η τραγική ειρωνεία του ότι ένας μεγάλος επιστήμονας που οι ανακαλύψεις του, κέρδισαν τον πόλεμο για τους συμμάχους, καταδικάστηκε για ομοφυλοφιλία υποβλήθηκε σε χημικό ευνουχισμό, κυρίως λόγω του μυστηριώδους αρχείου του, λόγω της μυστικότητας του προτζεκτ που δούλευε, είναι επίσης ένα από τα συν της ταινίας, δίνοντας νόημα ύπαρξης στον αστυνομικό που μελετά την υπόθεση μια μικροκλοπής στο σπίτι του Turing.

Πριν μόλις λίγoυς μήνες η μνήμη του Turing αποκαταστάθηκε από το βρετανικό δίκαιο, μετά από μεγάλο αγώνα υποστηρικτών του, ενώ και ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός Cameron έπλεξε το εγκώμιό του.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο αρχικός πρωταγωνιστής της ταινίας ήταν ο Leonardo Di Caprio που αποφάσισε τελικά να αφήσει το project, με τον Benedict Cumberbatch, του οποίου η καριέρα έχει εκτοξευτεί τελευταία, να προσλαμβάνεται, καθώς η ταινία έφυγε από τις πρώτες γραμμές του Hollywood για να πάει σε μία περισσότερο Βρετανική παραγωγή.

Γιάννης Πατλάκας


Δείτε το μεγάλο μας αφιέρωμα για τον πρωταγωνιστή της ταινίας Benedict Cumberbatch.

Ευτυχώς που με το πέρας της εορταστικής περιόδου υπάρχουν αξιόλογες ταινίες για να παρακολουθήσουμε στις αίθουσες και να μην μας πιάσει καμιά μεθεόρτια μελαγχολία. Μία, λοιπόν, πολύ αξιόλογη ταινία είναι και το The Imitation Game με τον Benedict Cumberbatch και την Keira Knightley. Μια αληθινή ιστορία που μας ταξιδεύει, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να μας αφηγηθεί πολλά και ενδιαφέροντα γεγονότα αλλά και να μας δώσει τροφή για κοινωνική σκέψη.

Ο Alan Turing είναι ένας ιδιοφυής μαθηματικός, κρυπτοαναλυτής, φιλόσοφος και μαραθωνοδρόμος ο οποίος καλείται από την Βρετανική κυβέρνηση για να συμμετάσχει σε μια ομάδα ειδικών στην αποκρυπτογράφηση μηνυμάτων. Ο σκοπός της ομάδας είναι να “σπάσει” τον κώδικα Enigma που χρησιμοποιούν οι Γερμανοί για να κρυπτογραφούν τα μηνύματα κατά την μετάδοση τους. Ο Turing θα εκνευρίσει όλη την ομάδα του, θα εργαστεί ατομικά και συλλογικά, θα δοκιμάσει να παντρευτεί, καθ’ ότι ομοφυλόφιλος, θα φτιάξει την πρώτη υπολογιστή μηχανή αποκρυπτογράφησης και θα υποφέρει αρκετά και σε προσωπικό επίπεδο όχι μόνο κατά την διάρκεια του πολέμου.

Η ταινία είναι σωστά ζυγισμένη ανάμεσα στην βιογραφία του Turing, την ιστορική σειρά των γεγονότων του πολέμου και την μελοδραματική υφή μιας κινηματογραφικής δημιουργίας που παρουσιάζει μια σκοτεινή εποχή και αγγίζει πολλά θέματα. Ο σκηνοθέτης είναι ο Νορβηγός Morten Tyldum οπού έχει κάνει το εξαιρετικό Hodejegerne – Κυνηγοί κεφαλών και συνεχίζει την ανοδική του πορεία παραδίδοντας στο κοινό μια ακόμα καταπληκτική ταινία. Ένας εκ των δύο σεναριογράφων, είναι και ο συγγραφέας του βιβλίου Alan Turing: The Enigma από το οποίο εμπνεύστηκε η ταινία.

Εγκυκλοπαιδικά, το ανάλογο των βραβείων Νόμπελ για την Πληροφορική, φέρει το όνομα του. Η προσφορά του στον πόλεμο ήταν τόσο καθοριστική που υπολογίζεται ότι τον επίσπευσε μόνος του κατά 2 με 4 χρόνια. Ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας το 2009 ζήτησε δημόσια συγνώμη για τον άθλιο τρόπο με τον οποίο του φέρθηκε η κυβέρνηση στις αρχές της δεκαετίας του ‘ 50 και εικάζεται ότι τον εξώθησε στην αυτοκτονία σε ηλικία μόλις 41 ετών. Η Βασίλισσα Ελισάβετ του απονέμει μεταθανάτια χάρη το 2013.

Πάνος Κουτέλας


Ο Νορβηγός δημιουργός Μόρτεν Τίλντουμ, τρία χρόνια μετά το αξιόλογο φιλμ του «Κηνυγοί Κεφαλών» (Headhunters – 2011), επιστρέφει με την τετάρτη μεγάλου μήκους ταινία του: «Το Παιχνίδι Της Μίμησης» (The Imitation Game). Ο σκηνοθέτης, έχοντας στη διάθεση του ένα αξιόλογο καστ ηθοποιών – όπου ξεχωρίζουν ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, η Κίρα Νάιτλι και ο Τσαρλς Ντανς – μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη τη ζωή και το έργο του σπουδαίου μαθηματικού Άλαν Τιούρινγκ…
Τον χειμώνα του 1952, οι Βρετανικές αρχές εισέβαλαν στο σπίτι του μαθηματικού κι αναλυτή Άλαν Τιούρινγκ (Μπένεντικτ Κάμπερμπατς) και τον συνέλαβαν για «απρεπή συμπεριφορά». Μία κατηγορία που αργότερα θα οδηγούσε στην καταδίκη του με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας. Ωστόσο κανείς δε γνώριζε ότι επρόκειτο για έναν πρωτοπόρο και ιδιοφυή επιστήμονα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Τιούρινγκ είχε καθοδηγήσει με επιτυχία μια ομάδα επιστημόνων, όπου μαζί κατάφεραν να «σπάσουν» τον κώδικα της περίφημης Γερμανικής μηχανής Enigma, μέσα από την οποία οι στρατιωτικές δυνάμεις του Χίτλερ, κωδικοποιούσε τα μηνύματά της.
Το φιλμ «Το Παιχνίδι Της Μίμησης» (The Imitation Game) του Μόρτεν Τίλντουμ, παρουσιάζει με ρεαλισμό και καλές ερμηνείες το στοιχειωτικό πορτραίτο ενός σπουδαίου και παράλληλα περίπλοκου ανθρώπου. Πρόκειται για έναν σπουδαίο μαθηματικό και επιστήμονα, χάρις στον οποίο οι συμμαχικές δυνάμεις έδωσαν την τελική επιτυχημένη μάχη με τις δυνάμεις του ναζισμού, δίνοντας τέλος στον πόλεμο και σώζοντας παράλληλα εκατομμύρια ζωές.
«Είχε μια μοναδική προσωπικότητα – ήταν τρομερά αποδοτικός, είχε μεγάλα επίπεδα εμπάθειας, αλλά ήταν στοργικός με τα παιδιά. Είχε αυτή την ανεπανάληπτη ικανότητα να επικοινωνεί με τους ανθρώπους, χωρίς να νιώθει δεσμευμένος από κοινωνικά στερεότυπα. Ήταν τόσο ικανός, τόσο γρήγορα σκεπτόμενος, τόσο υγιής. Έτρεχε σε μαραθώνιους και διαγωνιζόταν σε εθνικές διοργανώσεις. Έτρεχε από το σπίτι του στο Γουίλμσλοου μέχρι τη δουλειά του στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ – μια διαδρομή 20 χιλιομέτρων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς – ο οποίος μας χαρίζει εδώ μία πολύ καλή ερμηνεία – και συνεχίζει:
«Μίλησα με ανθρώπους που τον γνώριζαν στο Μάντσεστερ, κι όλοι έλεγαν ότι ήταν εξαιρετικά ευγενικός κι άτολμος. Απέφευγε την οπτική επαφή, αλλά όταν το έκανε είχες απέναντι σου μία ανθρώπινη, πνευματώδη και υπέροχη προσωπικότητα. Ήταν πάντα βυθισμένος στον δικό του κόσμο, στον δικό του τρόπο σκέψης και θα έκανε συχνά πολλές εκκεντρικές πράξεις, για τις οποίες ήταν ανοιχτός. Ήταν ένα αξιοθαύμαστο πλάσμα εξαιρετικού ταλέντου και ικανοτήτων. Η τραγωδία της ζωής του δεν ήταν απλά ότι τελείωσε νωρίς, αλλά κι ο τρόπος με τον οποίο καταδιώχτηκε για τη σεξουαλικότητα του.»
1927, Σχολή Σέρμπορν, Ντόρσετ, Αγγλία: Ο 15χρονος Άλαν Τιούρινγκ είναι ντροπαλός, μοναχικός και τον παρενοχλούν οι συμμαθητές του. Μετά από μήνες μίζερης ζωής, έρχεται να τον σώσει ο 16χρονος Κρίστοφερ Μόρκομ, που τον βοηθά να ενταχθεί στο σύνολο. Του μαθαίνει επίσης τα μυστικά της κρυπτογραφίας, τα οποία ο Άλαν δέχεται με ενθουσιασμό. Άριστοι και οι δύο στα μαθηματικά, επικοινωνούν πλέον με δικό τους κώδικα. Ο Κρίστοφερ φεύγει για διακοπές με τους γονείς του, αλλά δε ξαναγυρίζει. Σύντομα, ο Άλαν θα μάθει ότι ο καλός του φίλος πέθανε από φυματίωση, πίνοντας μολυσμένο γάλα, και κλείνεται ξανά στον εαυτό του.
1939, Πάρκο Μπλέτσλι, Κομητεία Μπάκινγχαμ, Αγγλία: ο Τιούρινγκ καταφθάνει στη Βικτωριανή έπαυλη όπου έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της απόρρητης κυβερνητικής ομάδας κώδικα και κρυπτογραφίας, Άλαστερ Ντένιστον. Η συνέντευξη δεν πηγαίνει καλά. Ο Ντένιστον βρίσκει τον απόφοιτο του Κέμπριτζ, ιδιαίτερα αλαζόνα κι ετοιμάζεται να τον διώξει όταν εκείνος αναφέρει τη γερμανική μηχανή Αίνιγμα. Ο Ντένιστον του λέει ότι είναι αδύνατο να αποκρυπτογραφηθεί κι ο Τιούρινγκ απαντάει ότι θα έπρεπε να τον αφήσει τουλάχιστον να δοκιμάσει.
Ο Τιούρινγκ συναντά τους υπόλοιπους νεοσύλλεκτους, τον αρχηγό της ομάδας και παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι Χιου Αλεξάντερ, τον Τζον Κέρνκρος, Σκωτσέζο μαθηματικό, τον Πίτερ Χίλτον, πρώιμο απόφοιτο του Όξφορντ και τους γλωσσολόγους Φέρμαν και Ρίτσαρντς. Ο Τιούρινγκ επισημαίνει ότι δεν είναι ομαδικός παίκτης κι ο επικεφαλής της νεοσύστατης τότε MI6, Στιούαρτ Μένζις, τονίζει ότι πεθαίνουν άνθρωποι όσο εκείνοι συζητούν. Ο Τιούρινγκ γράφει στον Ουίνστον Τσώρτσιλ, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του για το σκηνικό στο Μπλέτσλι, κι εκείνος διατάζει να αναλάβει την ομάδα άμεσα.
Ο Τιούρινγκ με τη βοήθεια της MI6 κάνει έναν διαγωνισμό για να ενδυναμώσει την ομάδα μετά την αποχώρηση των Φέρμαν και Ρίτσαρντς. Προς αμηχανία όλων, κερδίζει ένα κορίτσι, η απόφοιτος του Κέμπριτζ, Τζόαν Κλαρκ. Ο Τιούρινγκ την τοποθετεί στην ομάδα και μοιράζεται μαζί της μυστικά για τη μηχανή Enigma. Ο ίδιος εργάζεται παθιασμένα στη δική του μηχανή αποκρυπτογράφησης που ονομάζει Christopher, αγνοώντας τους συναδέλφους του. Ο Ντένιστον προσπαθεί να κλείσει για πάντα το μηχάνημα, και η Κλαρκ απειλεί να παραιτηθεί, όταν ο Τιούρινγκ σε απόγνωση τη ζητά σε γάμο. Δέχεται, αν και γνωρίζει ότι ο Τιούρινγκ είναι ομοφυλόφιλος και απογοητεύεται βαθιά όταν εκείνος το ακυρώνει για να τη σώσει από την έρευνα για τη μηχανή…
Ξαφνικά έρχεται μία νέα ανακάλυψη. Η ομάδα παρατηρεί ότι επαναλαμβάνονται λέξεις στα μηνύματα των Γερμανών, κι ο Τιούρινγκ ανακαλύπτει ότι όλα τα μηνύματα περιέχουν τη φράση “Heil Hitler!”  Η Enigma πλέον μπορεί να σπάσει! Παρόλο που το τέλος είναι κοντά ο Τιούρινγκ επιμένει ότι ο εχθρός δεν πρέπει να μάθει ότι έσπασε ο κώδικας, διαφορετικά η μηχανή Enigma θα αντικατασταθεί. Επιμένει να μείνει κρυφό από τους συμμάχους μέχρι να τελειοποιηθεί η αποκωδικοποίηση του. Με το κωδικό  όνομα “Ultra”, το Πάρκο Μπλέτσλι γίνεται η μεγαλύτερη βάση των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, ενώ η ομάδα μπορεί σύντομα να επιστρέψει στο σπίτι της.
1952, Μάντσεστερ, Αγγλία: Έπειτα από μια καταγγελία για ληστεία, η αστυνομία καταφθάνει στο σπίτι ενός καθηγητή Πανεπιστημίου. Ο επιθεωρητής Νοκ βρίσκει περίεργη τη συμπεριφορά του καθηγητή και πιστεύει ότι κάτι κρύβει. Σύντομα ο Τιούρινγκ συλλαμβάνεται για «άσεμνη συμπεριφορά». Ο επιθεωρητής τον ανακρίνει και ανακαλύπτει σταδιακά την αλήθεια, αλλά πλέον είναι διστακτικός στο να την αποκαλύψει ο ίδιος…
Η Κλαρκ τον επισκέπτεται, για να βρει μόνο ένα φάντασμα του εαυτού του, θολωμένο από τα συνθετικά οιστρογόνα, τα οποία ο ίδιος αναγκαστικά τα επέλεξε ως «θεραπεία» για την ομοφυλοφιλία, ώστε να αποφύγει σύμφωνα με την ετυμηγορία του διακαστηρίου τη φυλάκιση. Ο Τιούρινγκ, εργάζεται ακόμα στη βελτίωση της μηχανής Christopher, αλλά είναι πλέον πολύ αδύναμος.
Το 1954, η αστυνομία καταφτάνει και πάλι στο σπίτι του Τιούρινγκ. Ο ιδιοφυής επιστήμονας έχει αυτοκτονήσει- ένα μισοφαγωμένο μήλο με κυάνιο βρίσκεται δίπλα στο κρεβάτι του. Η μηχανή του δεν τελειοποιήθηκε ποτέ, αλλά πυροδότησε ένα καινούριο πεδίο έρευνας, σε αυτό που αποκαλούνταν «Μηχανές Τιούρινγκ». Σήμερα πλέον τις ονομάζουμε «υπολογιστές»…
Η Κίρα Νάιτλι, που ερμηνεύει πειστικά την Τζόαν Κλαρκ, έχοντας πολύ καλή χημεία με τον Κάμπερμπατς, αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Πρόκειται για μία πολύ σημαντική ιστορία που έπρεπε να ειπωθεί. Είναι απίστευτο να έχει περάσει κάποιος έξι χρόνια από τη ζωή του δουλεύοντας σε κάτι τέτοιο, και μετά να μην ξαναμιλήσει γι’αυτό. Τους είχε απαγορευτεί – ούτε μεταξύ τους μπορούσαν να το συζητάνε. Ο Άλαν και η Τζόαν ήταν καλοί φίλοι. Υπήρξε μια στιγμή στην οποία ο Άλαν σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να είναι παντρεμένος με μία γυναίκα και να είναι φυσιολογικός ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Ίσως και να γινόταν με τη Τζόαν.  Αυτοί είναι κάποιοι από τους ανθρώπους που βοήθησαν στη νίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετράω ακόμη με τα δάχτυλα συχνά, κάθε φορά που επιχειρούσα να καταλάβω τα μαθηματικά της ιστορίας αυτής, περνούσα τρεις εβδομάδες προσπάθειας και κατέληγα σε πλήρη αποτυχία. Είμαι ηθοποιός, όχι μαθηματικός!»
Το σενάριο της ταινίας είναι βασισμένο στο βιβλίο του Άντριου Χότζες «Άλαν Τιούρινγκ, Το Αίνιγμα» (Εκδόσεις Τραυλός) και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, εκτός από τον Μπενεντίκτ Κάμπερμπατς και την Κίρα Νάιτλι, συναντάμε ένα εξαιρετικό καστ με τους: Μάθιου Γκουντ, Μαρκ Στρονγκ, Ρόρι Κινίαρ, Τσαρλς Ντανς, Άλεν Λιτς και Μάθιου Μπερντ.
Ο Νορβηγός σκηνοθέτης Μόρτεν Τίλντουμ, υποψήφιος για BAFTA το 2012, με το καλό φιλμ “Headhunters”, σκηνοθετεί τη νέα του δημιουργία σε σενάριο του Γκράχαμ Μουρ, βασισμένο στο βιβλίο του Άντριου Χότζες: «Άλαν Τιούρινγκ: Το Αίνιγμα». Στη Διεύθυνση Φωτογραφίας βρίσκεται ο Όσκαρ Φάουρα (The Impossible), στο μοντάζ ο Γουίλιαμ Γκόλντενμπεργκ (Όσκαρ για το “Argo”), στο σχεδιασμό παραγωγής η Μαρία Τζίρκοβιτς (Tinker Tailor Soldier Spy), στα κοστούμια ο Σάμι Σέλντον Ντίφερ (Kick-Ass), στο μακιγιάζ η Ιβάνα Πρίμορακ (Anna Karenina), ενώ την υπέροχη μουσική υπογράφει ο ελληνικής καταγωγής μουσικοσυνθέτης, Αλεξάντρ Ντεπλά.
Η ταινία «Το Παιχνίδι Της Μίμησης» (The Imitation Game) του Μόρτεν Τίλντουμ, προβλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 στο Φεστιβάλ του Τορόντο. Από την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου στις Κινηματογραφικές Αίθουσες σε διανομή της Spentzos Film και Seven Films. Το φιλμ έχει ήδη βραβευτεί από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (American Film Institute – AFI), ως μία από τις δέκα καλύτερες δημιουργίες του 2014, ενώ έχει ήδη αποσπάσει και πέντε (5) υποψηφιότητες στις επερχόμενες Χρυσές Σφαίρες, στις Κατηγορίες:
Καλύτερη Ταινία – Δράμα
Ά Ανδρικό – Δράμα (Μπένεντικτ Κάμπερμπατς)
Β’ Γυναικείο (Κίρα Νάιτλι)
Σεναρίου (Γκράχαμ Μουρ)
Μουσική (Αλεξάντρ Ντεσπλά)
Γιώργος Ρούσσος

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές