Το Απίθανο Ταξίδι Ενός Φακίρη (The Extraordinary Journey of the Fakir) - Ρομαντικό, περιπετειώδες και κλισέ ταξίδι (κριτική) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Το Απίθανο Ταξίδι Ενός Φακίρη

(The Extraordinary Journey of the Fakir)


Είδος:

, ,

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 92
Χώρα: Βέλγιο, Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ινδία, Σιγκαπούρη
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,
Πρεμιέρα: 30-01-2020

Γράφει:

Ο Aja είναι ένα πιτσιρίκος στην Ινδία, που έχει ένα όνειρο. Να πάει στο Παρίσι μαζί με την μητέρα του, για να γνωρίζει τον Γάλλο πατέρα του. Όταν η μητέρα του θα πεθάνει, εκείνος θα κάνει το ταξίδι όνειρο, με πρώτη στάση, το σημείο όνειρο: ένα κατάστημα των ΙΚΕΑ. Εκεί θα γνωρίσει τον έρωτα της ζωής του, θα εγκλωβιστεί σε μία ντουλάπα, και από εκεί θα ξεκινήσει ένα ταξίδι σε όλα τα μέρη της γης, παγιδευμένος στα δίχτυα της μεταναστευτικής γραφειοκρατείας, αλλά και του ανεκπλήρωτου έρωτα.

Αυτή είναι με λίγα λόγια η υπόθεση του “Απίθανου Ταξιδιού Ενός Φακίρη”.

Το σενάριο ανήκει στους Luc Bossi και Romain Puertolas, είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του δεύτερου. Η ιστορία ξεκινώντας από την Ινδία, γράφεται στα Γαλλικά, μεταφράζεται στα Αγγλικά, πάει να γυριστεί μία φορά, ακυρώνεται, επανέρχεται στο προσκήνιο, με αποτέλεσμα πολλά πράγματα να χάνονται στον δρόμο, κι έτσι να μην μπορεί να βγει ούτε η ταινία ούτε το κοινό με νίκη από την αίθουσα.

Αυτό δεν σημαίνει πρακτικά ότι ο “Φακίρης” και το ταξίδι του θα σας αφήσουν αδιάφορους. Κάθε άλλο.

Ο Aja είναι ένα συμπαθής ήρωας, ο οποίος όμως δεν καταφέρνει να σε παρασύρει μαζί του. Όσο κι αν προσπάθησε ο mega-Bollywood σταρ Dhanush, για κάποιο λόγο έμεινε δέσμιος ενός ρυθμού που δεν μπόρεσε να τον πάει παρακάτω. Κι όχι μόνο αυτό. Η συνεχής εναλλαγή εικόνων, σκηνών, δεν τον βοηθάει. Αντίθετα, το σενάριο βασίζεται στο πόσο συμπαθής μπορεί να είναι ένας χαριτωμένος Ινδός, ο οποίος ερωτεύεται αμέσως, κάνει τρέλες, α, και χορεύει κιόλας άνευ λόγου.Την ίδια στιγμή, εσύ σαν θεατή τον συμπαθείς, όχι γιατί στο δημιούργησε η ταινία, αλλά γιατί βασίζεται στο κλισέ, που περιγράψαμε παραπάνω. Το οποίο πάντα πιάνει.

Το star power όμως δεν λείπει. Στους πρωταγωνιστές ο Barkhad Abdi αλλά και η Bérénice Bejo, με τους χαρακτήρες των οποίων να λειτουργούν σαν δούρειοι ίπποι, για να θίξει η ταινία κάποια βασικά στοιχεία, κυρίως κοινωνικά.

Στην περίπτωση του πρώτου το θέμα είναι το μεταναστευτικό. Και με δεδομένο ότι η ταινία βγήκε πριν από 2 χρόνια, τότε το θέμα μπορεί να είναι και κεντρικό. Ο Aja λόγω ενός λάθους θα βρεθεί σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας, και από την Γαλλία θα βρεθεί στην Αγγλία, από εκεί στην Ισπανία, από εκεί στη Λιβύη. Κι ενώ η ταινία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το γεγονός για να σε προβληματίσει, το χρησιμοποιεί μόνο σαν background.

Στην περίπτωση της δεύτερης, το θέμα είναι η ίδια η βιομηχανία του θεάματος. Η Bejo ενσαρκώνει μία διάσημη ηθοποιό, η οποία φτάνει στη Ρώμη, γνωρίζει τον Aja, και από εκεί θα αναθεωρήσει τις απόψεις της για την ίδια την βιομηχανία, αλλά και τον έρωτα. Κι όλα αυτό, επιφανειακά.

Η ταινία είναι αναμενόμενη, χωρίς καμία ιδιαίτερη έκπληξη.

Είναι ευχάριστη θέαση. Ωστόσο, βγαίνοντας από την αίθουσα δεν θα την πάρετε μαζί σας. Και κρίμα…


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές