Συνώνυμα (Synonymes): Η Χρυσή Άρκτος της φετινής Berlinale (κριτική) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Συνώνυμα

(Synonymes)


Είδος:

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 123
Χώρα: Γαλλία, Γερμανία, Ισραήλ
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,
Πρεμιέρα: 17-10-2019

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

Ο Yoav έχει μόλις φτάσει στο Παρίσι. Μπαίνει μέσα σε ένα διαμέρισμα, ανακαλύπτοντας ότι είναι άδειο, όταν όμως θα πάει στο μπάνιο κάποιος κλέβει όλα του τα ρούχα. Κρυωμένος και σχεδόν μισολυπόθιμος, θα δεχτεί την βοήθεια της Caroline και του Emile που μένουν στο πάνω διαμέρισμα. Ο Yoav έχει φύγει μόλις από το Ισραήλ, αμέσως μετά την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, η οποία του έχει αφήσει εμφανή τραύματα. Αποφασίζει λοιπόν να αλλάξει την υπηκοότητά του, να μιλά μόνο Γαλλικά, απορρίπτοντας την μητρική γλώσσα και νιώθοντας άβολα δίπλα σε οποιονδήποτε Ισραηλινό. Δε μιλά καν στην οικογένειά του, και όταν το κάνει ακόμα και τότε μιλά μόνο Γαλλικά. Αγοράζει ένα λεξικό και μαθαίνει εκατοντάδες συνώνυμα για κάθε λέξη που του αρέσει – από κει και ο τίτλος της ταινίας – κατηγορώντας για χίλια κακά συνώνυμα το Ισραήλ. Θέλει να γίνει όσο το δυνατό πιο γρήγορα Γάλλος και να μείνει στο Παρίσι για πάντα. Ώσπου αρχίζει να μαθαίνει περισσότερα για την Γαλλία, τον πολιτισμό της και την ιστορία της στο μάθημα που χρειάζεται να περάσει για να το τεστ υπηκοότητας.

Η ιδυοφυής ταινία του Nadav Lapid, έχει ένα σχεδόν κρυπτικό για το παρελθόν του πρωταγωνιστή, παρά τα flashbacks στο παρελθόν του και τις ιστορίες του, ο σκηνοθέτης επιλέγει να μη πει στο κοινό πολλά πέρα από αυτά που λέει ο ίδιος ο πρωταγωνιστής που τον κάνουν όμως να ακούγεται ιδιόρρυθμος και λίγο τρελούτσικος σε κάποια σημεία, ώστε να μην μπορούν οι δύο Γάλλοι φίλοι του και το κοινό να τον πάρει στα σοβαρά. Πόσα συνώνυμα μπορεί να βρει άραγε κάποιος για μία λέξη χωρίς να αρχίσει να ακούγετε αστείος με την αλλοίωση του νοήματος; Κάτω όμως από το πολλές φορές χιουμοριστικό πρόσωπο του Yoav, είναι ευδιάκριτη η τραυματική του εμπειρία με την στρατιωτική μανία της χώρας καταγωγής του, η απογοήτευσή του για την κατάσταση της χώρας του, αλλά και η εκτίμησή του ότι τέτοιο εθνικισμό και δογματισμό δεν θα βρει στην Γαλλία. Ωστόσο όταν ακούει το Γαλλικό εθνικό ύμνο, την Marsaillese, ένα ποίημα γεμάτο με “αίμα να πλημμυρίσει τους δρόμους, για την πατρίδα”, “οι στρατιώτες μας” και άλλα τέτοια σχετικά κάτι θα ξυπνήσει μέσα του.

Το Synonymes είναι μία ταινία γεμάτη συμβολισμούς, σοβαρή και δραματική, αλλά ταυτόχρονα με χιούμορ, γεμάτη εμπειρίες από την πραγματική ιστορία του ίδιου του σκηνοθέτη, όντας τελικά μία εμβληματική ταινία στο να παρουσιάσει το πως είναι να ζει κάποιος σε ξένη χώρα με τα θετικά και τα αρνητικά του, όντας ταυτόχρονα και μια γροθιά στον εθνικισμό και τον πολεμοχαρή υποκουλτούρα στην οποία αυτός οδηγεί. Ορατή όλο και πιο πολύ στις μέρες που διανύουμε δυστυχώς πλέον όχι μόνο σε χώρες σα το Ισραήλ.

Ο Lapid παίρνει επίσης μία μεγάλη ερμηνεία από τον υπέροχο πρωταγωνιστή του που κρατά όλη την ταινία πάνω του ακόμα και σε πολύ δύσκολες σκηνές.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές