Πινόκιο (Pinocchio) - είδαμε στην Berlinale την διασκευή με τον Roberto Benigni - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Πινόκιο

(Pinocchio)


Είδος:

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 125
Χώρα: Ιταλία
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,
Πρεμιέρα: 11-06-2020

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

Μετά από πολλές καθυστερήσεις, σκηνές που ξαναγυρίστηκαν, και μία περίοδο μετα-παραγωγής που είχε τα πάνω και τα κάτω της, ο “Πινόκιο”, σε σκηνοθεσία και σεναριακή διασκευή του Matteo Garrone, κυκλοφόρησε στις Ιταλικές αίθουσες πριν από 20 μέρες, και πλέον στην υπόλοιπη Ευρώπη, αρχίζοντας την διεθνή πορεία του από την Berlinale.

Ο ξυλουργός Τζεπέτο, στην προσπάθειά του να καταπολεμήσει την μοναξιά του, φτιάχνει ένα ξύλινο αγοράκι, ονόματι Πινόκιο. Ωστόσο, ο Πινόκιο ζωντανεύει και είναι πιο άτακτος από τα υπόλοιπα κανονικά παιδιά. Στην διασκευή του Garrone θα ακολουθήσουμε τον Pinocchio στις περιπέτειές του σε όλο τον κόσμο, δίπλα στην αλεπού και την γάτα, την μαγική νεράιδα, τους φίλους του και διάφορους που θέλουν να εκμεταλλευτούν την μαριονέτα χωρίς τα σκηνιά που μιλάει. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Τζεπέτο, συναντάμε τον Οσκαρικό, για το “Η Ζωή είναι ωραία”, Roberto Benigni, και στον ρόλο του Πινόκιο, τον πιτσιρικά Federico Ielapi.

O Garrone συνεχίζει με τον Pinocchio, ότι ξεκίνησε σε επίπεδο CGI στο Tale of Tales, μοιάζοντας απελευθερωμένος από το γεγονός πως τώρα έχει να κάνει με ένα γνωστό παραμύθι. Είναι αλήθεια ότι πολλές σκηνές στο Πινόκιο και ειδικά η εναλλαγή τους μοιάζει παιδική, ενώ το ίδιο παιδική είναι και η εξέλιξη της ιστορίας και η συνοχή της. Όμως αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό για τον Garone, καθώς απλά ακολουθεί την φόρμα του συγκεκριμένου και των περισσότερων παλαιών παραμυθιών που σε πολλά σημεία δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα και συνοχή. Αντίθετα ο σκηνοθέτης φαίνεται να διασκεδάζει με αυτά τα κενά, δίνοντας μας τελικά μία χορταστική περιπέτεια σαν παλιό καλό (ή κακό) παραμύθι. Η πολύ εύστοχη σκηνοθεσία του Garone, πλαισιώνεται από ένα υπέροχο CGI, που είναι τόσο πιο αληθινό και έξυπνο από αυτό που έχουμε συνηθίσει σε αντίστοιχες Αμερικάνικες μεταφορές παραμυθιών, με την χρήση μακιγιάζ, πρακτικών εφέ, αλλά εν τέλει και γραφικών όπου χρειάζεται, τα οποία δεν είναι τέλεια, όμως εξάπτουν την φαντασία πολύ περισσότερο από κάτι που μοιάζει εντελώς αληθινό. Σίγουρα αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του Πινόκιο.

Κατά τα άλλα η ταινία πάσχει εμφανώς στις ερμηνείες της, καθώς ούτε ο υπέροχος Benigni και ειδικά ο μικρός που παίζει τον Πινόκιο, μπαίνουν στο πετσί του ρόλου. Ειδικά ο μικρός σε κάποια σημεία είναι σαν να απαγγέλλει τα λόγια του, αντί να παίζει.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές