Στη φωλιά του κούκου (One Flew Over The Cuckoo's Nest) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Στη φωλιά του κούκου (One Flew Over The Cuckoo’s Nest)

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Στη φωλιά του κούκου

Ακόμα μια ταινία που προτάθηκε για 9 Όσκαρ, αλλά απέσπασε 5 Όσκαρ! Στην ίδια κατηγορία των 5 Όσκαρ, είναι άλλες 2 ταινίες:το «It happened one night» και «Η Σιωπή των Αμνών». Απέσπασε τα βραβεία στις εξής κατηγορίες:

  • Καλύτερης Ταινίας – Μάικλ Ντάγκλας και Σολ Ζάετς
  • Σκηνοθεσίας – Μίλος Φόρμαν
  • Α’ Ανδρικού Ρόλου – Τζακ Νίκολσον
  • Α’ Γυναικείου Ρόλου – Λουίζ Φλέτσερ
  • Διασκευασμένου Σεναρίου – Λόρενς Χόουμπεν και Μπο Γκόλντμαν

Ο  Τζακ Νίκολσον, σε μια καταπληκτική ερμηνεία, μία από τις καλύτερες της καριέρας του, δίνει μία άλλη διάσταση στον τρόφιμο ψυχιατρείου. Προσπαθώντας να ανεβάσει το ηθικό των άλλων ασθενών, κάνει διάφορα ευτράπελα. Πάει κόντρα στο κατεστημένο του ψυχιατρείου που έχει σαν πολιτική την χορήγηση ψυχοφαρμάκων και μόνο.

Μια ταινία για την ελευθερία, το δικαίωμα στο όνειρο, στο διαφορετικό. Μια ταινία που συγκλονίζει, που ταράζει, ειδικά όταν ο Mc Murphy, γίνεται φυτό, ο μόνος τρόπος που βρίσκει το σύστημα για να τον βάλει σ’ένα “πλαίσιο”. Είναι απίθανο να μην ταραχτεί κανείς, από τη σταδιακή μεταμόρφωση του ήρωα, του ονειροπόλου, δυναμικού και επαναστάτη Mc Murphy σ’ένα πειθήνιο όργανο.

Ο Νίκολσον, πηγαίνει στο ψυχιατρείο και προωθεί την ομαδικότητα, την ελευθερία της προσωπικότητας, την αλληλεγγύη, κάτι που δεν υποστηρίζει ούτε στο ελάχιστο η ψυχρή και σαδίστρια νοσοκόμα, που πρεσβεύει το κατεστημένο, την απόλυτη πειθαρχία, την επιβολή της τάξης και δεν χάνει ευκαιρία να βασανίζει τους ασθενείς. Η αίσθηση που σου αφήνει αυτός ο χαρακτήρας, είναι της απίστευτης οργής, της αδυναμίας να τα βγάλεις πέρα πολλές φορές με την ανικανότητα και την ηλιθιότητα, που στηρίζεται από σαθρά συστήματα και κοινωνίες.

Η σκηνοθεσία του Φόρμαν είναι καταπληκτική, ο τρόπος που μας δίνει τα πλάνα και η δεξιοτεχνία με την οποία χειρίζεται την κάμερα. Η σχέση που χτίζει ο αντι -ήρωας με τους υπόλοιπους τρόφιμους γίνεται όλο και πιο βαθιά και πιο συναισθηματική.

Μια ταινία, που συγκλονίζει με την ανθρωπιά της αλλά περισσότερο με το πείσμα του Νίκολσον,να πάει κόντρα στο κατεστημένο και να μη γίνει θύμα, θυσιάζοντας τα πάντα για την ελευθερία του……

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές