Με άλλο Πρόσωπο (Mug) - Η προβληματική ρατσιστική Πολωνία του σήμερα στο μικροσκόπιο στην #Berlinale2018 (κριτική ταινίας) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Με άλλο Πρόσωπο

(Mug)


Είδος:

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 91
Χώρα: Πολωνία
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,
Πρεμιέρα: 11-04-2019

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

Η δημιουργός του Body, που κέρδισε Αργυρή Άρκτο στην Berlinale δύο χρόνια πριν, επιστρέφει με μία δυνατή κοινωνική και πολιτική ταινία για την Πολωνία του σήμερα.

O Jacek αγαπά την heavy metal και τον σκύλο του. Είναι ο μόνος τόσο διαφορετικός χαρακτήρας, ακόμα και από τα άτομα της ηλικίας του, στο χωριό της Πολωνίας κοντά στα Γερμανικά σύνορα, όπου μένει. Ο Jacek ευχαριστιέται την ζωή του, είναι ερωτευμένος με την Dagmara με τους δυο τους να είναι ένα όμορφο ζευγάρι που πολλοί θαυμάζουν. Γύρω του, και στην οικογένειά του υπάρχουν ρατσιστές, θρήσκοι άνθρωποι που αυτό που έχουν να του πουν για ευχή Χριστουγέννων είναι “να κόψει τα μαλλιά του για να μη μοιάζει με γυναίκα”. Ο Jacek δουλεύει σαν εργάτης στο χώρο κατασκευής του μεγαλύτερου αγάλματος που έχει φτιαχτεί ποτέ για τον Χριστό, στα Γερμανοπολωνικά σύνορα, τι κι αν αυτός περιφρονεί διακριτικά την εκκλησία με τους γύρω του να τον λένε ακόμα και σατανιστή λόγω της αγαπημένης του μουσικής.

Όταν ο Jacek θα έχει ένα ατύχημα στο εργοτάξιο κατασκευής του αγάλματος, όλα θα αλλάξουν. Εκείνος θα επιστρέψει στο σπίτι του υγιής αλλά και παραμορφωμένος, όντας ο άνθρωπος που έχει κάνει την πρώτη μεταμόσχευση προσώπου στην χώρα. Οι γύρω του δεν τον αναγνωρίζουν, ενώ ο ίδιος αισθάνεται περίεργα με τον εαυτό του και με τους γύρω του που είτε τον βλέπουν σαν τέρας, είτε τον αποκλείουν όντας έτσι κι αλλιώς και χωρίς το νέο του πρόσωπό του, ο περίεργος κάτοικος ενός συντηρητικού και θρησκόληπτου χωριού της σύγχρονης Πολωνίας.

Δε θα υπήρχε καλύτερος τρόπος για να κάνει μια βουτιά στην σύγχρονη Πολωνική κοινωνία η Malgorzata Szumowska. Η σκηνοθέτης πλάθει έναν ήρωα αταίριαστο με όλους τους υπόλοιπους γύρω του και τον βάζει σε μία κατάσταση που τον κάνει ακόμη πιο διαφορετικό από τον ομόγυρό του, σε τέτοιο σημείο που ακόμα και η οικογένειά του τον θεωρεί στην πλειοψηφία της ξένο σώμα. Ο Jacek μέσα σε μια στιγμή δε χάνει μόνο το πρόσωπό του, αλλά και την υγεία του και την αγαπημένη του και τον κόσμο ολόκληρο κάτω από τα πόδια του. Η ταινία ωστόσο επιλέγει σοφά να εστιάσει στις αντιδράσεις των γύρω του απέναντι στον πρωταγωνιστή με τον κάθε χαρακτήρα να σκέφτεται διαφορετικά και να δρα αναλόγως, αλλά με αποτέλεσμα ο Jacek να βρίσκεται αποκλεισμένος μέσα στο σώμα του σε μια κοινωνία που τον μισεί.

Με κριτικό τρόπο η ταινία απλά μας δείχνει όλο το ρατσισμό και την υποκρισία που κρύβει η πολωνική κοινωνία και οικογένεια, που οδεύει με γοργά βήματα και με σημαία την αμορφωσιά προς τον φασισμό την θεοκρατία και την αποξένωση. Κανένα σχόλιο δεν υπάρχει για όλα αυτά στην ταινία, ούτε καν από τον συμπαθή πρωταγωνιστή της, εκτός ίσως από την στιγμή που οι τρελοί συγγενείς του προσπαθούν να του κάνουν εξορκισμό… Αντίθετα βλέπουμε η απλή απεικόνιση όλων αυτών, σε συνδυασμό με την δεσπόζουσα σουρεαλιστική εικόνα του γιγαντιαίου αγάλματος του Χριστού που συνεχίζει να χτίζεται να λειτουργεί σαν ένα άλλο κατηγορώ προς τα στραβά κι ανάποδα της μοντέρνας Πολωνίας. Ένα μικρό αριστούργημα από την Πολωνίδα σκηνοθέτη που άνετα μπορούμε να φανταστούμε να γίνεται η δεύτερη συνεχόμενη γυναίκα που θα πάρει την Χρυσή Άρκτο, μετά την περσινή βράβευση της Ildikó Enyedi.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές