Οι MONOS (MONOS) - Η ταινία έκπληξη από την Κολομβία (κριτική) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Οι MONOs

(MONOS)


Είδος:

, ,

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 102
Χώρα: Κολομβία
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,
Πρεμιέρα: 06-02-2020

Γράφει:

Σε μία βουνοκορφή, μία ομάδα από έφηβους παίζει ποδόσφαιρο με δεμένα μάτια. Την ομάδα των ανταρτών επιβλέπει ο “Messenger”, μία φωνή από τον ασύρματο, υπενθυμίζοντάς τους ότι η “Οργάνωση”΄στην οποία ανήκουν, είναι η οικογένειά τους, δηλαδή τα πάντα. Στερούνται ονομάτων. Έχουν όμως παρατσούκλια: Μπουμ Μπουμ, Λύκος Σκύλος, Ράμπο κτλ. Ζουν σε μία κατασκευή γεμάτη πέτρινες εγκαταστάσεις.

Η βασική τους εντολή είναι να φυλάξουν την “Γιατρό”, μία φυλακισμένη Αμερικανίδα, την οποία έχουν απαγάγει για λύτρα. Ωστόσο, μία νέα άφιξη θα αλλάξει τα δεδομένα: Η Shakira. μία αγελάδα, η οποία είναι το νέο αντικείμενο προστασίας της ομάδας. Όταν ο Messenger, θα αποχωρήσει, τα παιδιά θα μείνουν μόνα τους χωρίς κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Υπο-ομάδες θα δημιουργηθούν, και τότε τα πράγματα θα πάρουν μία τροπή που κανείς δεν θα περίμενε.

Μπορεί μία ταινία για έφηβους αντάρτες στη Κολομβία, να μπαίνει σε σύγκριση με κλασικές ταινίες, και να θεωρείται ήδη και εκείνη κλασική; Στην περίπτωση της δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας του Alejandro Landes, ισχύει και με το παραπάνω.

“Οι Monos” (ναι, είναι παρμένο από το ελληνικό μόνος), είναι μία ιστορία που αφορά την συμμετοχή των εφήβων στον πόλεμο, τις διαδικασίες γύρω από αυτών, την ενηληκίωση, κι αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την μουσική επένδυση της Mica Levi, μιλάμε για μία ταινία, βαθιά τρομακτική.

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από την κατάσταση που επικρατεί στην Κολομβία, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται πως δεν θέλει να κατονομάσει ούτε περιοχές ούτε ανθρώπους. Ολόκληρο το φιλμ στερείται ορίων, και είναι ρευστό σε ό,τι αφορά ηλικία, φύλο και συμπεριφορά. Μιλάει για μία σκληρή πραγματικότητα, η οποία είναι διεθνής και χωρίς χρονική τοποθέτηση.

Όσο για το cast, πρέπει να προσέξετε τη Sofia Buenaventura, η οποία να μου το θυμηθείτε, θα ακούσουμε το όνομά της πολύ τα επόμενα χρόνια.

Οι MONOS, είναι μία από τις ταινίες που πρέπει οπωσδήποτε να προσέξεις, με την ελπίδα ότι θα πάει καλά στις αίθουσες, κι έτσι δεν θα την δούμε να “κατεβαίνει” μετά την πρώτη εβδομάδα.

 

 


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές