Μικρές Κυρίες (Little Women) - All Star cast, στην νέα διασκευή της Greta Gerwig (κριτική) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Μικρές Κυρίες

(Little Women)


Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 135
Χώρα: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , , ,
Πρεμιέρα: 06-02-2020

Γράφει:

H Jo March αφηγείται την ιστορία της ζωής της, η οποία είναι συνδεδεμένη με τις αδερφές της: 4 νεαρές γυναίκες αποφασισμένες να ζήσουν τη ζωή τους με τους δικούς τους όρους.

Μπορεί ένα κείμενο που εκδόθηκε πριν από σχεδόν 150 χρόνια να είναι σύγχρονο, και να καταφέρνει να σε “κρατάει”; Αν μιλάμε για τις “Μικρές Κυρίες” της Louisa May Alcott, τότε ναι. Μπορεί μία ακόμα κινηματογραφική διασκευή αυτού του έργου να καταφέρνει να είναι τόσο καταπληκτική, και να αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον για το πρώτο κείμενο; Αν μιλάμε για την σύγχρονη διασκευή του έργου από την Greta Gerwig, τότε η απάντηση είναι και πάλι ναι.

Το ότι οι “Μικρές Κυρίες”, βρίσκονται στα ράφια των βιβλιοπωλείων, με συνεχόμενες εκδόσεις από το 1868, αυτό λέει κάτι από μόνο του. Ωστόσο, υπάρχει ένας συγκεκριμένος λόγος για αυτό. Κι αυτός δεν είναι άλλος από την κινητήριο δύναμη που ακούει στο όνομα, Jo March. Εδώ την ενσαρκώνει η Saoirse Ronan, σε ακόμα μία δουλειά της Gerwig, μετά το Lady Bird. H Jo είναι μία γυναίκα γεμάτη φαντασία, φιλοδοξίες, και σίγουρα αποτελεί την ζωή που ίσως ονειρευόταν η ίδια η Alcott.

Η Gerwig έχει δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι η Jo είναι ένας αγαπημένος της χαρακτήρας. Και αυτό φαίνεται στις “Κυρίες” της, οι οποίες διέπονται από την γενναιοδωρία της, καθιστώντας την ταινία της μία προβολή γεμάτη απολαύσεις. Για κάθε κοινό, να εξηγούμαστε.

Η σκηνοθετική ευφυία της Gerwig έγκειται και σε ένα άλλο γεγονός. Η ίδια χρησιμοποιεί την ζωή της συγγραφέως του βιβλίου, με δεδομένο ότι οι “Μικρές Κυρίες” είναι μία βαθιά προσωπική ιστορία. Η ταινία είναι γυρισμένη στη Μασαχουσέτη, περιοχή που μεγάλωσε η Alcott με την οικογένειά της, κι όχι μόνο. Η κατοικία της οικογένειας March, είναι αναδημιουργία του σπιτιού που μεγάλωσε η Alcott.

Επίσης, η Gerwig μετατοπίζει το βασικό βάρος της θεματικής. Το σημαντικό της ιστορίας για εκείνη δεν είναι αν θα παντρευτεί η Jo, αλλά το αν θα εκδοθεί το βιβλίο της, σε μία συνθήκη πραγματικής προβολής του woman empowerment.

Η ταινία έχει δύο βασικούς κερδισμένους. Ο πρώτος είναι το κοινό. Ο δεύτερος δεν είναι άλλος από την Florence Pugh, η οποία ενσαρκώνει την Amy. Σε αντίθεση με την συνηθισμένη προβολή της Amy, σαν την καλομαθημένη και κακομαθημένη αδερφή March, η Gerwig την τοποθετεί ισάξια απέναντι στην Jo. H Pugh καταφέρνει να τραβήξει την προσοχή μας, για όλους τους σωστούς λόγους.

Η Gerwig αποδεικνύεται μία εξαιρετική σκηνοθετική φωνή, καθώς κατάφερε να δημιουργήσει μία κινηματογραφική μεταφορά, που μπορεί να σταθεί επάξια απέναντι σε άλλες τους παρελθόντος, και όχι μόνο σε όποιες αφορά το έργο της Alcott.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές