Φως στο Σκοτάδι (Light of My Life) - Ο μεταποκαλυπτικός Casey Affleck Affleck στο Panorama της Berlinale (κριτική) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Φως στο Σκοτάδι

(Light of my life)


Είδος:

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 119
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , , ,
Πρεμιέρα: 06-02-2020

Γράφει:

Στην δεύτερή του σκηνοθετική απόπειρα ο Casey Affleck μας μεταφέρει σε έναν μεταποκαλυπτικό κόσμο όπου ένας μυστηριώδης ιός έχει σκοτώσει σχεδόν το σύνολο του γυναικείου πληθυσμού όλου του κόσμου μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες. Η κόρη του όμως κατάφερε και επέζησε τον ιό με αποτέλεσμα εκείνος να προσπαθεί να την κρατήσει μαζί του αποφεύγοντας επιθέσεις από άντρες που προσπαθούν να βρουν γυναίκες. Η μικρή του Rag, παρουσιάζεται σαν αγόρι σε όποιον συναντήσουν, ενώ ο κίνδυνος παραμονεύει σε κάθε γωνία, με τις μεγάλες πόλεις να είναι απαγορευμένος προορισμός αλλά τους κινδύνους να παραμονεύουν ακόμα και στο δάσος. Η δε μικρή επιτρέπεται να φορά μόνο αντρικά ρούχα και απολαμβάνει τις ιστορίες του πατέρα της για το πως ήταν ο κόσμος αλλά και το πότε θα σωθούν από την ζωή της περιπλάνησης που κάνουν. Ο πατέρας, στοργικός, προστατευτικός αλλά και προβληματισμένος για το που θα τους οδηγήσει η περιπλάνηση αλλά και το πως θα μεγαλώσει την κόρη του σε έναν τέτοιο κόσμο και τρομοκρατημένος με την πιθανότητα εκείνος να πάθει κάτι.

Η ταινία ακροβατεί ανάμεσα σε μεταποκαλυπτικό road movie, οικογενειακή ταινία για την ατέρμονη αγάπη ενός πατέρα για το παιδί του και θρίλερ με τις επιθέσεις αντρών κάθε τόσο να παραμονεύουν. Η ταινία μας δίνει όμορφες στιγμές σε κάθε μία από τις τρεις αυτές εκφάνσεις της: ο πατέρας που μαθαίνει από βιβλία πως να μεγαλώσει την κόρη του και προσπαθεί να της εξηγήσει την εφηβεία, ο σεξισμός που πλέον με τις γυναίκες εξαφανισμένες έχει μετατραπεί σε κυνήγι κάθε τι θηλυκού και τα χιονισμένα τοπία μιας έρημης και επικίνδυνης φύσης. Ο Affleck επιλέγει να χρησιμοποιήσει και κάποια μάλλον αχρείαστα flash backs με τις τελευταίες στιγμές της γυναίκας του (Elizabeth Moss) που μάλλον αρνητικά δρουν, καθώς σταματούν την ιστορία χωρίς να προσφέρουν κάτι στην δραματουργία της.

Αν και το κεντρικό θέμα της ταινίας τελικά είναι η αγάπη ενός πατέρα και η αυτοθυσία για το παιδί του, αναπόφευκτο είναι να αγνοήσει κανείς το σκηνικό που επέλεξε ο Affleck με τις γυναίκες να έχουν εκλείψει. Με τον ίδιο να έχει κατηγορηθεί για σεξουαλικές επιθέσεις στο παρελθόν, μοιάζει αυτή η ταινία να είναι κάτι σαν εξιλέωση για αυτόν, με την κοινοποίηση στον θεατή του μηνύματος ότι κάθε άντρας είναι δυνητικά επικίνδυνος για τις γυναίκες όταν τα γεγονότα το φέρουν έτσι.

O Affleck με την κόρη του στην ταινία, κατά την συνέντευξη τύπου της  Berlinale. Η ταινία προβλήθηκε σαν μέρος του Πανοράματος του Φεστιβάλ.

 


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές