Interruption του Γιώργου Ζώη - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Interruption του Γιώργου Ζώη


Γράφει:

Οι τελευταίοι θεατές παίρνουν τις θέσεις τους. Η παράσταση της «Ορέστειας» ξεκινάει. Ξαφνικά, τα φώτα σβήνουν και η σκηνή βυθίζεται στο σκοτάδι. Μια ομάδα αγοριών και κοριτσιών, με όπλα στα χέρια, ανεβαίνουν στη σκηνή. Ζητάνε συγνώμη για τη διακοπή και προσκαλούν όσους θεατές επιθυμούν να ανέβουν στη σκηνή μαζί τους. Η παράσταση συνεχίζεται κανονικά με μια μόνο διαφορά: η ζωή μιμείται την τέχνη και όχι το αντίστροφο.

11930745_1686244988265094_8571658029994401671_o

Γυρισμένο σε ένα θέατρο με αρκετούς κομπάρσους στο κοινό, το Interruption του Γιώργου Ζώη, γνωστού για τα απόλυτα επιτυχημένα μικρού μήκους Casus Belli και Τίτλοι Τέλους, που έκαναν επίσης πρεμιέρα στην Βενετία, αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Έλληνα δημιουργού, που μέχρι λίγο καιρό το ξέραμε σαν Stage Fright.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα χτες στις 8 Σεπτεμβρίου στο τμήμα Orrizonti του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, αλλά και το Sala Web του Φεστιβάλ όπου την είδαμε.

Το Interruption ή Διακοπή είναι μια πολύ ιδιαίτερη ταινία, που πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει σε είδος ή να βρει όμοιά της. Επίσης ο τίτλος της, Διακοπή, δεν ταιριάζει τόσο με αυτό που βλέπουμε στην οθόνη, καθώς στην παράσταση δεν υπάρχει ιδιαίτερη διακοπή. Αντίθετα ο θεατής και στο θέατρο της ταινίας, αλλά και στο σινεμά, δεν κατεβαίνει την διακοπή, δεν νιώθει ότι οι άνθρωποι που έχουν εμφανιστεί στην σκηνή είναι τρομοκράτες, εξάλλου τα όπλα δεν κάνουν την εμφάνισή τους παρά σε ελάχιστες στιγμές στην ταινία. Ο θεατής και στο θέατρο της ταινίας και στην αίθουσα, για την μισή τουλάχιστον ταινία, έχει την εντύπωση ότι η παράσταση όντως συνεχίζεται κανονικά, και είναι μάλιστα μια αρκετά καλή πειραματική παράσταση την οποία το κοινό της χειροκροτά και εμείς που βλέπουμε την όλη εξέλιξη σαν ταινία είμαστε γοητευμένοι από την όμορφη σκηνοθεσία, και τις υπέροχες ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές και κυρίως τον  υπέροχο Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου και την μαγική φωνή του, ιδανική για την κάτι σαν αφήγηση που κάνει στο θεατρικό.

11924544_1686250408264552_8239630600515689812_n

Έτσι ένα μαγικό πρώτο μέρος, θα τελειώσει με τι άλλο; Το διάλειμμα που κάθε θεατρική παράσταση έχει. Για να συνεχιστεί λίγο αργότερα, σαν να μην συμβαίνει τίποτα, σαν να πρόκειται για μία κανονική παράσταση. Μόνο που πλέον στο δεύτερο μέρος η κατάσταση θα ξεφύγει οι ηθοποιοί αλλά και οι εθελοντές που έχει καλέσει ο αρχηγός των “διακοπτών” στην σκηνή θα τρομοκρατηθούν από τα όσα συμβαίνουν και εμείς, οι θεατές της ταινίας θα καταλάβουμε ότι δεν πρόκειται για έναν αυτοσχεδιασμό, αλλά για ένα μακάβριο αστείο. Το κοινό όμως της παράστασης δεν θα αντιληφθεί κάτι τέτοιο, μάλιστα δείχνει ενθουσιασμένο από την παράσταση μέχρι και το τέλος της, κάτι που μοιάζει περίεργο με όλα αυτά που γίνονται στην σκηνή.

Όμως ο ρεαλισμός για θέματα όπως αυτό του σιωπηλού κοινού, δεν είναι αυτό που αφορά απ’ ότι φαίνεται, τον Ζωή. Όλα στην ταινία φαίνεται να είναι καλά μελετημένοι συμβολισμοί, για τις ηθικές μας αξίες, σε αντιπαραβολή με αυτές των ηρώων της Ορέστειας, για την σύγχρονη απαθή κοινωνία, για το νόημα που έχουν οι ζωές μας και οι αποφάσεις μας, για την απογοήτευση μας σε αυτά που γίνονται γύρω μας. Όλα αυτά τα νοήματα και οι συμβολισμοί είναι σίγουρα και η ουσία της ταινίας, είναι όμως κριμένα και ανοιχτά σε ερμηνεία από τον θεατή της ταινίας.

11882344_1686244594931800_3256902956151337346_o

Σίγουρα πάντως, αν και η ταινία του Ζώη είναι χειρότερη στο δεύτερό της μέρος με αρκετά κενά διαστήματα, είναι μία εντυπωσιακή προσπάθεια και καταφέρνει κάτι μοναδικό: να βάζει το κοινό του σινεμά στην θέση του κοινού του θεάτρου με τόσο εμφατικό τρόπο που το κοινό ζει την ταινία σαν να είναι εκεί. Αυτό από μόνο του, είναι ένα πολύ σημαντικό κατόρθωμα για ένα σκηνοθέτη στην πρώτη του μάλιστα ταινία μεγάλου μήκους, και κάνει το Interruption άξιο προσοχής.

Το δεύτερο clip από την ταινία:

Η ταινία είναι μια συμπαραγωγή μεταξύ Ελλάδας (Pan Entertainment), Γαλλίας (ΕΖ Films) και Κροατίας (JDP in association with Nukleus Film) με την υποστήριξη του Ελληνικού, του Γαλλικού (CNC) και του Κροατικού (HAVC) Κέντρου Κινηματογράφου, ενώ στην παραγωγή συμμετέχουν ακόμη η Nova, οι εταιρείες Marni Films, Cinephase, Digital District, Post Faust Ltd, Prosenghisi Ltd, Homemade Films και SquaredSquare.

H ταινία είχε ήδη από τα πρώτα της βήματα βραβευτεί για το σενάριό της με το Βραβείο Ανάπτυξης του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου (CNC) στο Φόρουμ Συμπαραγωγών Cinelink, με το βραβείο παραγωγής του προγράμματος Framework του TorinoFilmLab αλλά και επιλεγεί στο περίφημο πρόγραμμα ΑtelierCinefondation του Φεστιβάλ Καννών και πιο πρόσφατα στο 1ο European Gap Financing Coproduction Market του Φεστιβάλ Βενετίας 2014.

11957998_1686244171598509_6532722446115810459_o


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές