Inherent Vice / Έμφυτο Ελάττωμα - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Inherent Vice / Έμφυτο Ελάττωμα

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , , , ,

Γράφει:

Ο Paul Thomas Anderson επιστρέφει κι εμείς είμαστε πολύ χαρούμενοι. Λίγους μήνες πριν κυκλοφορήσει το “Inherent Vice” σε επιλεγμένες αίθουσες στις 12 Δεκεμβρίου και λίγες ημέρες πριν κάνει πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης αυτό το Σαββατοκύριακο, η Warner Bros, κυκλοφόρησε το πρώτο trailer της ταινίας.

Η άγρια ​​και μαγευτική νέα ταινία του Paul Thomas Anderson, η πρώτη διασκευή του διηγήματος του Thomas Pynchon, είναι μια κινηματογραφική μηχανή του χρόνου, βάζοντας το θεατή βαθιά μέσα στον κόσμο του παρανοϊκού, θολό και με ναρκωτικές ουσίες πολιτισμό της πρώιμης της δεκαετίας του ’70 στο Los Angeles. Δεν είναι μόνο η εμφάνιση που είναι εκπληκτικά πετυχημένη, είναι η αίσθηση, ο ρυθμός του να κυκλοφορείς έξω, του να μιλάς με τον εαυτό σου σε μια κατάσταση ρίγους, έκστασης ή φόβου ή κάτι μεταξύ αυτών.

Update: Δείτε το νέο trailer της ταινίας με τίτλο Paranoia.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=BTRMkQzFYHI]

inherent_vice_ver2_xlg

Ο Joaquin Phoenix ταιριάζει απόλυτα με τον Anderson (όπως ακριβώς έκανε και στο “The Master”) και υποδύεται τον Doc Sportello, τον ιδιωτικό ντετέκτιβ που ψάχνει για την πρώην φίλη του, Shasta (Katherine Waterston), ενώ απειλείται παντού από τον Josh Brolin που υποδύεται έναν αστυνομικό. Ανάμεσα στα άλλα μέλη του εξαιρετικού cast του Anderson είναι η Reese Witherspoon, ο Benicio Del Toro, ο Martin Short, ο Owen Wilson και η Jena Malone. Ένα ταξίδι και μια πραγματικά μεγάλη αμερικανική ταινία.

H ταινία θα προλάβει την έξοδο στις Αμερικάνικες αίθουσες τα Χριστούγεννα, ενώ λίγο αργότερα τον Ιανουάριο θα έρθει και στην Ελλάδα.

Γιώργος Κορμπάκης

Vice

Υπάρχουν λόγοι που τα μυθιστορήματα του Thomas Pynchon δεν έχουν μεταφερθεί ποτέ ως τώρα στο πανί, και τους κατανοούμε πλήρως τώρα που βλέπουμε με τα μάτια μας την πρώτη κινηματογραφική διασκευή του ομώνυμου έργου του, που φέρει τον τίτλο «Έμφυτο Ελάττωμα».  Η ταινία, που έρχεται δια χειρός του αναγνωρισμένου Paul Thomas Anderson, δεν προδίδει στο ελάχιστο το πνεύμα του βιβλίου, όπως ισχυρίζονται οι φανατικοί αναγνώστες του, από την άλλη όμως δεν επιτρέπει σε κανέναν που δεν έχει πρότερη επαφή με το λογοτεχνικό σύμπαν του συγγραφέα να καταλάβει τι στο καλό γίνεται επί της οθόνης.

Φορτωμένο με sublots, παρεκβάσεις κι εκκεντρικούς χαρακτήρες, το έργο εκτοξεύει με ρυθμό μυδραλιοβόλου καθοριστικές λεπτομέρειες για την κεντρική του υπόθεση, που αν ο θεατής ανοιγοκλείσει τα μάτια του για δέκατα του δευτερολέπτου, θα τις χάσει. Από εκεί και πέρα το ψυχεδελικό αυτό πορτραίτο των 60s διαθέτει και ατμόσφαιρα και καλές ερμηνείες, που θα αποζημιώσουν όποιον προσπαθήσει να παρακολουθήσει την πλοκή του. Όσοι έχουν διαβάσει το βιβλίο βέβαια θα έχουν την άνεση να απολαύσουν τα επί μέρους καλλιτεχνικά επιτεύγματα της διασκευής, χωρίς να κυνηγάνε ασθμαίνοντας το νοηματικό κουβάρι μιας μπερδεμένης αφήγησης,  που ούτως η άλλως ξετυλίγεται ανορθόδοξα.

Προφανώς θέλοντας να μείνει πιστός στο ελεύθερο πνεύμα των 60s, ο δημιουργός θέλησε να κάνει μια ταινία που την βιώνεις σαν τριπάκι μετά από χρήση μαριχουάνας. Δεν έχει τόσο σημασία γι’αυτόν λοιπόν, να επικοινωνήσει την ιστορία του χτίζοντας μια στέρεα αφηγηματική δομή, όσο να σε κάνει να αισθανθείς τους κραδασμούς της, πλέκοντας μια θολή ατμόσφαιρα που βασίζεται περισσότερο στις κυκλοθυμικές διαθέσεις των ηρώων του παρά σε λογικά κίνητρα.

Είναι στην διακριτική ευχέρεια του θεατή λοιπόν αν θα ενδώσει στη μαστούρα που υπόσχεται αυτό το φιλμικό joint, ή θα προσπεράσει για ν’αναζητήσει μια «ασφαλέστερη» κινηματογραφική επιλογή .

Γιώργος Καστέλλης

inherent-vice-640x360

Screenshot-from-2014-12-11-101815-e1418289715182


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές