Holy Motors - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Holy Motors

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , , ,

Γράφει:

Αυτή η ταινία έχει μεγάλη καλλιτεχνική αξία για τον κινηματογράφο ως τέχνη. Δεν είναι ταινία για να διασκεδάσεις χαζεύοντας υπερπανέμορφα πρόσωπα που γλιτώνουν από υπερπανάκριβα εφέ εκρήξεων. Αυτή η ταινία είναι επίσκεψη σε μια έκθεση τέχνης, είναι θέαση εικαστικών πινάκων σε κίνηση, είναι ο κινηματογράφος που εξυψώνει το πνεύμα και ευφραίνει την καρδιά. Ακούγεται κάπως σαν καλό παλιό κρασί συνοδευόμενο από μυρωδάτα καπνιστά τυριά μια ωραία ανοιξιάτικη νύχτα κάτω από τον έναστρο ουρανό, στο Παρίσι. Κι όμως, σου δημιουργεί όντως την αίσθηση του πολιτισμού και της τέχνης, της απόλαυσης των αισθήσεων και της ψυχαγωγίας σε βαθύτερα και πιο αρχέγονα καλλιτεχνικά επίπεδα.

Ο σκηνοθέτης, ο Leos Carax, από την αρχική εισαγωγική σεκάνς τοποθετεί τον θεατή στον κόσμο της δικής του κινηματογραφικής έμπνευσης. Είναι αρκετά ξεκάθαρος γιατί αμέσως καταλαβαίνει κανείς ότι αυτό που πρόκειται να παρακολουθήσει δεν είναι κάτι συνηθισμένο, δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να γίνει και τηλεόραση. Είναι κινηματογράφος και μόνο. Προσφέρει, φυσικά, μια πολύ ομαλή αφήγηση και χωρίς πολλά λόγια. Εικόνες που δίνουν τόση πολλή πληροφορία στον θεατή που ελαχιστοποιείται η ομιλία χωρίς να μένει βουβό όμως· καθώς το κεφάλι του καθενός γεμίζει με σκέψεις και ιδέες.

Στιγμιότυπο από 2014-12-02 02:50:44

Ο κ. Όσκαρ, ένα ωραίο πρωινό, φεύγει από το σπίτι του για να ξεκινήσει άλλη μία μέρα εργασίας. Χαιρετάει ενήλικες, παιδιά, καθώς διασχίζει τον κήπο του για να φτάσει στην ολόλευκη λιμουζίνα όπου τον περιμένει η κομψότατη Σελίν. Η διαδρομή αρχίζει και η Σελίν ενημερώνει τον κ. Όσκαρ ότι σήμερα έχει 9 ραντεβού. Αυτός, ανάβει ένα τσιγάρο και πιάνει στα χέρια του τον πρώτο φάκελο για να ενημερωθεί σχετικά. Τον ξεφυλλίζει, τον κλείνει, γυρνάει στο πλάι και ανάβει τα φώτα σ’ ένα καθρέπτη σαν σε καμαρίνι. Από εδώ, ξεκινάει η μίξη της αληθινής ζωής και της κινηματογραφικής τέχνης. Ο κ. Όσκαρ αναλαμβάνει να υποδυθεί διάφορους ρόλους που αντιπροσωπεύουν πραγματικές στιγμές στις αληθινές ζωές των ανθρώπων. Είναι ένας ηθοποιός βετεράνος με ρεπερτόριο σε πολλούς ρόλους και σε διάφορες ηλικίες. Είναι ζητιάνος, είναι μαχητής, είναι μουσικός, είναι πατέρας, είναι τέρας, είναι εγκληματίας, είναι ερωτευμένος, είναι δολοφόνος, είναι νεκρός και πόσα άλλα ακόμα. Το βασικότερο, είναι καλλιτέχνης και ως καλλιτέχνης έχει μεταφυσικές ιδιότητες στις ζωές που υποδύεται. Ιδιότητες που τις αντλεί από την μαγεία του κινηματογράφου που νιώθεις καθ’ όλη την ταινία. Μια μαγεία τόσο αυθεντική και συνάμα τόσο κλασική και σύγχρονη.

Προσωπικά, ευχαριστήθηκα παρά πολύ το Holy Motors. Από την αρχή αισθάνθηκα ωραία και ήμουν σίγουρος ότι αυτό που θα δω θα μου αρέσει. Σπάνια το νιώθω αυτό για μια σινεφίλ ταινία τόσο νωρίς γιατί έχω δει πολλές και οι περισσότερες είναι απρόβλεπτες και ανατρεπτικές. Το Holy Motors, με κέρδισε πριν καλά προλάβω να σκεφτώ ότι εμφανίζεται και η Eva Mendes, βέβαια για το υπόλοιπο καστ δεν ξέρω πολλά. Ούτε καν κατάλαβα την Kylie Minogue παρόλο που την άκουσα να τραγουδάει. Δεν ήταν πλέον μια ποπ σταρ αλλά μια μελωδική φωνή βγαλμένη από ένα κινούμενο πίνακα μέσα στο μαγικό μουσείο της 7ης τέχνης. Γιατί σίγουρα, ο ποιοτικός κινηματογράφος μας μεταμορφώνει όλους.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές