Θα Μπορούσες Ποτέ να με Συγχωρέσεις; (Can You Ever Forgive Me?) - H Melissa McCarthy στον ρόλο που περιμέναμε να δούμε (κριτική ταινίας) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Θα Μπορούσες Ποτέ να με Συγχωρέσεις;

(Can You Ever Forgive Me?)


Είδος:

, ,

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 106
Χώρα: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,
Πρεμιέρα: 21-02-2019

Γράφει:

Είναι πολύ δύσκολο όταν ξεκινάς την καριέρα σου με το “Bridesmaids” να περιμένεις το κοινό να σε περιμένει και να ελπίζει σε κάτι διαφορετικό. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν ισχύει για την Melissa McCarthy. Και ευτυχώς.

Το κοινό, αλλά και η ίδια, είχε την ανάγκη να την δει σε κάτι εντελώς διαφορετικό, μακριά από την κωμωδία που η ίδια γνωρίζει καλά. Χωρίς όμως να ξεφύγει εντελώς από τις κωμικές καταβολές της, το “Can You Ever Forgive Me?,” είναι η ευκαιρία που θέλαμε, και ήθελε.

Είναι ολοφάνερο ότι η δεύτερη σκηνοθετική δουλειά της Marielle Heller, είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια επίδειξη υποκριτικής ικανότητας του cast.

Η ταινία αφορά την ζωή της συγγραφέως, και αργότερα λόγω των συνθηκών, πλαστογράφου, Lee Israel, και είναι βασισμένη στα απομνημονεύματα της ιδίας, με τον ίδιο τίτλο.

Η δράση ξεκινά το 1991 στο Μανχάταν. Η Lee εργάζεται σε μία δικηγορική φίρμα, γιατί όσο να πεις τα χρήματα από τις βιογραφίες που γράφει δεν πληρώνουν. Δεχόμενη ειρωνείες από τους συναδέλφους, ξεσπά και χάνει την δουλειά της, αλλά πριν φύγει από το γραφείο, κλέβει το ποτήρι της, το οποίο πριν ήταν γεμάτο ουίσκι. Το σενάριο των Nicole Holofcener και Jeff Whitty, είναι γεμάτο από τέτοιες μικρές λεπτομέρειες που χτίζουν χαρακτήρα. Ωστόσο, είναι η σκηνοθεσία της Heller που κάνει τα πράγματα γεμάτα από αλλαγές τόνου και ύφους. Δηλαδή, ρεαλιστικά.

Η ταινία ασχολείται με ένα θέμα που μέχρι πρότινος έχουμε δει μόνο σε περιπέτειες και over-stylized θεάματα. Την, πολλές φορές αντικρουόμενη, σχέση ανάμεσα στην τέχνη και το χρήμα.

Η Lee σαν βιογράφος φτάνει στην λίστα των Times με τις πιο επιτυχημένες συγγραφείς, αλλά πλέον κανείς εκδότης δεν ενδιαφέρεται να εκδώσει έργα της, γιατί το ρεύμα και η εποχή αλλάζει. Το βασικό της σχέδιο αφορά την βιογραφία της Fanny Brice, της κωμικού, την οποία ενσάρκωσε στον κινηματογράφο η Barbra Streisand στο “Ένα αστείο κορίτσι”. Στον νέο, καθαρά εμπορικό λογοτεχνικό κόσμο, δεν υπάρχει θέση για την Lee. Το αντικείμενό της απαιτεί χρήμα και χρόνο, και μάλλον δεν διαθέτει τίποτε από τα δύο.

Βρίσκει, από καθαρή τύχη, την ώρα που ερευνά, ένα γράμμα της Brice. Το κλέβει, αλλά πριν το πουλήσει καταλαβαίνει την αξία του στους κύκλους της τέχνης και των συλλεκτών. Πλαστογραφεί ένα υστερόγραφο στο πρωτότυπο γράμμα, το πουλάει και τότε αρχίζει η “νέα της δουλειά”. Πλαστογραφεί γράμματα συγγραφέων και καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένων των Marlene Dietrich, Noël Coward, Edna Ferber, και Dorothy Parker.

Στην απαρχή της απάτης θα συναντήσει τον Jack Hock (από τον μοναδικό Richard E. Grant), έναν gay man άνδρα, φορέα του H.I.V., άστεγο, ελεύθερου πνεύματος, με μία χαρά και αισιοδοξία για την ζωή, αντίθετα από την Lee. Καλλιτέχνης ο ίδιος, αποφασίζει να βοηθήσει την Lee στην παρανομία της.

Το παράδοξο ζευγάρι περνάει τα πάντα. Από την δημιουργία της φιλίας του, στην ρήξη, στην επανένωση.

Ωστόσο η ταινία ασχολείται με μεγάλο αριθμό θεμάτων, που λόγω της καταπληκτικής σκηνοθεσίας, δεν αποτελούν επίκεντρο, αλλά διανθίζουν κάθε πτυχή. Η gay κοινότητα της Νέας Υόρκης στις αρχές του 90 με τον φόβο του Aids να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Ο φόβος του καλλιτεχνικού μπλοκαρίσματος. Το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ένας καλλιτέχνης, που ενώ πιστεύει στις ικανότητές του, και έχει αποδείξει την αξία του, το τοπίο αλλάζει και πρέπει να προσαρμοστεί. Η διαφορά που μπορεί να κάνει το φύλο, στην απόδοση της καλλιτεχνικής αξίας.

Η κινητήριος δύναμη της ταινίας, δεν είναι μόνο η McCarthy. Είναι κυρίως η αλληλεπίδραση επί της οθόνης με τον Grant, με μία χημεία που σπανίως βλέπουμε πια, με μία σκηνή φινάλε που μένει μαζί σου, και μετά τους τίτλους τέλους.

Το “Can You Ever Forgive Me?” είναι ένα βραδύκαυστο φιτίλι, χωρίς απαραίτητα να μας λέει ή να μας δείχνει κάτι καινούριο. Αυτό όμως δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει. Η επιτυχία του κρύβεται στις λεπτομέρειες.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές