Η Απόσταση Mεταξύ μας (10.000KM) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η απόσταση μεταξύ μας

(10000 km)


Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: ,

Γράφει:

«Η απόσταση δυναμώνει τον έρωτα.» ή «Μάτια που δεν βλέπονται γρήγορα λησμονιούνται» ; Το δίλημμα έχει τεθεί κατά καιρούς στον κινηματογράφο με πιο πρόσφατο στη μνήμη το παράδειγμα του πολύ ανώδυνου και mainstream “Going the distance” με την Drew Barrymore.

Φανταστείτε τώρα το ίδιο θέμα να εξετάζεται μέσα από ένα αδυσώπητα ρεαλιστικό πρίσμα , τουλάχιστον 10.000 χλμ. μακριά από τις γλυκανάλατες συμβάσεις ανάλογων ρομαντικών κομεντί, κι έχετε μια ιδέα περί τίνος πρόκειται το ντεμπούτο του Ισπανού Carlos Marques-Marcet.

O δημιουργός δεν διστάζει να στήσει το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας του πάνω σε νεκρούς χρόνους, εστιάζοντας άφοβα πάνω στην ανία και την ρουτίνα μιας μοναχικής καθημερινότητας μακριά από το σύντροφο σου.

Το πρόβλημα αλλά και συνάμα το μεγαλύτερο ατού του φιλμ είναι ότι αυτή η ανία εκλαμβάνεται σχεδόν βιωματικά από το κοινό.

Οι μακριές σιωπές στο skype όταν τα νέα της μέρας εξαντληθούν και δεν έχεις τι άλλο να πεις, οι νύχτες που απλά κοιτάς το ταβάνι μόνος, το μηχανικό ψαχούλεμα στο προφίλ του αγαπημένου σου στο facebook, οι βόλτες που κάνεις μόνος κι εύχεσαι να ήταν κι ο άλλος εκεί… Όλα αυτά αποτελούν απόλυτα αληθινές στιγμές μιας σχέσης εξ’αποστάσεως και πάνω σε αυτές τις στιγμές στηρίζει τον αφηγηματικό του άξονα ο   Marques-Marcet. Χωρίς να νοιάζεται να αποδώσει μια πρωτότυπη πλοκή, να σκιαγραφήσει περίπλοκους χαρακτήρες ή να καταλήξει σε οποιοδήποτε συμπέρασμα, ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης επιμένει να καταδύεται και να αναμοχλεύει με ανελέητα νατουραλιστική διάθεση την ψυχολογία των ηρώων που βιώνουν μια τέτοια κατάσταση.

Το αξιόλογο πρωταγωνιστικό ζεύγος, που αποτελείται από την Natalia Tena (Ναι, η Osha του “Games of Thrones”, από εκεί την θυμάστε!) και τον David Verdaguer σηκώνει με άνεση στις πλάτες του το υποκριτικό βάρος, που προϋποθέτει ένα τέτοιο εγχείρημα και το τελικό προϊόν δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο να μην ταυτιστούμε με το μαρτύριο των δύο ηρώων.

Κι ενώ η έλλειψη μιας στρωτής αφήγησης, σε συνδυασμό με ένα απότομο φινάλε που σε αδειάζει κάνουν την όλη απόπειρα ν’ αφήνει την γεύση του ανολοκλήρωτου, φεύγοντας από το σινεμά συνειδητοποιείς πως η ταινία ωριμάζει ακόμα μέσα σου. Ακριβώς γιατί η φόρμα και το περιεχόμενο αυτή τη φορά ταυτίστηκαν και ο σκοπός επετεύχθη. Η ταινία είναι ανολοκλήρωτη, γιατί το ίδιο ανολοκλήρωτο είναι και το love story των δύο ηρώων, κι είναι επίσης βαρετή, γιατί και οι ζωές τους είναι το ίδιο…

Αν δεν σας τρομάζουν τέτοια κινηματογραφικά πειράματα λοιπόν, σπεύσατε να το απολαύσετε σήμερα στις Νύχτες πρεμιέρας στον κινηματογράφο Ideal στις 22.30  , όπου η ταινία ανοίγει το διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές