Μία Κρυφή Ζωή (A Hidden Life) - Η θεαματική επιστροφή του Terrence Malick (κριτική) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Μία Κρυφή Ζωή

(A Hidden Life)


Είδος:

, ,

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 176
Χώρα: Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , ,
Πρεμιέρα: 13-02-2020

Γράφει:

Ο Franz Jägerstätter (Όγκαστ Ντιλ), ένας Αυστριακός αντιρρησίας συνείδησης, αρνείται να αγωνιστεί για τους Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εκτελείται από αυτούς το 1943. Μπαίνοντας στο σπίτι του Γιέγκερστετερ στην ύπαιθρο της Αυστρίας, η ταινία ακολουθεί τον αγωνιστικό βίο του Φραντς και της συζύγου του, Fani (Βαλερί Πάχνερ). Με αφετηρία τα πραγματικά γράμματα που αντάλλασσαν κατά τον πόλεμο, η ταινία απεικονίζει πώς το ζευγάρι ήρθε σε σύγκρουση με τα μέλη της κλειστής κοινωνίας τους, την εκκλησία, την κυβέρνηση, ακόμη και τους φίλους τους — και πώς όλα αυτά τους οδήγησαν σε μια τραγική επιλογή.

Αυτή είναι η υπόθεση της νέας ταινίας του Terrence Malick, και αποτελεί την απόλυτη επιστροφή του, σε αυτό που ξέρει καλύτερα.

Υπάρχει μία θεωρία εκεί έξω, ότι ο Malick λειτουργεί καλύτερα όταν ασχολείται με το παρελθόν, συγκριτικά με το τώρα. Και δεν νομίζουμε ότι είναι μόνο μία θεωρία πια. Σκεφτείτε: Badlands (1959), Λεπτή Κόκκινη Γραμμή (1942), Το Δέντρο της Ζωής (1950, και μετά), σε αντίθεση με τα The Wonder, Khight of Cups, Song to Song. Φαίνεται ότι ο σκηνοθέτης χρειάζεται μία αληθινή ιστορία, μία βαθιά ανθρώπινη ιστορία για να επιστρέψει θεαματικά, και να μας θυμίσει τον λόγο που είναι αυτός που είναι.

Τοποθετημένο από το 1939 έως το 1943, η ταινία επικεντρώνεται σε έναν αγρότη, ευτυχισμένα παντρεμένο, που αγαπά την γυναίκα του και τις κόρες του. Όταν οι Ναζί προσπαθούν να τον εντάξουν στον στρατό, κι εκείνος αρνείται, γίνεται απόκληρος μέσα στην ίδια του την κοινωνία, οι οικογένειά του αρχίζει να αντιμετωπίζει τις συνέπειες τις επιλογής του, και ο ίδιος φυλακίζεται, για να εκτελεστεί. Ο Malick, με τον δικό του μοναδικό τρόπο, εξερευνά την δυναμική ανάμεσα στην θρησκευτική και πολιτική πίστη, οδηγώντας μας στο συμπέρασμα ότι και τα δύο μπορούν να αποτύχουν.

Το μεγαλύτερο ατού της ταινίας, δεν είναι άλλο από τον πρωταγωνιστή της, τον August Diehl, ο οποίος λάμπει στις σκηνές που δεν χρειάζεται διαλόγους. Είναι ένας άντρας με πίστη, σε εκείνα που ίδιος πιστεύει ότι πρέπει να πιστεύει. Και ναι, υπάρχουν στιγμές που ο Malick, θέλει να σου δείξει ότι ο Franz είναι ένας σύγχρονος Ιησούς, σε κάθε ταινία του άλλωστε υπάρχει ένας. Ο Diehl όμως συνεχίζει να παραμένει προσγειωμένος και ανθρώπινος.

Η ταινία επίσης καταφέρνει και κάτι άλλο. Ο Malick χρησιμοποιεί τα στοιχεία που δηλώνουν την υπογραφή του, όχι μόνο για την καλλιτεχνική θέαση τους. Η φύση, ο φυσικός φωτισμός, η ομίχλη, τα voice-overs, όλα λειτουργούν για να ειπωθεί η ιστορία.
Το βασικό ερώτημα που προκύπτει από την ταινία είναι δυστυχώς για όλους μας διαχρονικό: Αν ο ηγέτης του είναι κακός, τι μένει να κάνεις;
Σημείωση: Αν δεν σου αρέσει ο Malick, η “Κρυφή Ζωή”, δεν θα σε κάνει να τον αγαπήσεις. Από την άλλη αν ακολουθείς την καριέρα του, τότε η ταινία θα σε κάνει να τον λατρέψεις από την αρχή.

 


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές