DEVS - Είδαμε τα πρώτα 5 επεισόδια της σειράς σε σκηνοθεσία και σενάριο του Alex Garland - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

DEVS – Είδαμε τα πρώτα 5 επεισόδια της σειράς σε σκηνοθεσία και σενάριο του Alex Garland

TV, Απόψεις | 2-4-2020 |

Ας μιλήσουμε λίγο αντικειμενικά.

Με τόσο εγκλεισμό, τόσες ταινίες και τόσες σειρές, πότε να τα προλάβουμε όλα; Πόσα να δούμε; Πόσες μπάλες να χάσουμε;

Κι όμως, μία συζήτηση με φίλους μπορεί να σε οδηγήσει καμιά φορά στη σωστή σειρά, ή τη σωστή ταινία. Αυτό συνέβη και πριν λίγες μέρες.

“Το DEVS το είδες;” “Ποιο είναι αυτό;” “Η νέα σειρά του Garland”… Καμία απάντηση. Ψάξιμο, streaming και δωσ’ του…

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το “DEVS” ξεπήδησε από την συνεργασία του FX με το Hulu. Παράγει το πρώτο, προβάλλει το δεύτερο. Κρατούμενο δύο: Πρόκειται για μίνι-σειρά που θα ολοκληρωθεί σε 8 επεισόδια. Κρατούμενο τρία: Το σενάριο και την σκηνοθεσία υπογράφει ο Alex Garland. Κι αν αυτό το όνομα δεν σας λέει κάτι, σας υπενθυμίζω ότι μιλάμε για τον δημιουργό των Ex Machina και Annihilation, με writing credits στα 28 Μέρες Μετά και Sunshine, του Danny Boyle, Never Let Me Go, Dredd του 2012, και έχει αναλάβει το σενάριο για την μεταφορά του βιντεοπαιχνιδιού της Microsoft, Halo.

Το πιάσατε το υπονοούμενο; Αν ναι, τότε ξέρετε τι πρέπει να κάνετε. Αν όχι, συνεχίστε…

Η σχέση του Garland με την τεχνολογία, τη φύση και το θείο είναι μία σχέση αγάπης, μυστηρίου, και μίσους. Στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον ίδιο και την δουλειά του.

Τι στην ευχή όμως είναι το Devs;

H σχεδόν μόνιμη συνεργάτιδα του Garland, Sonoya Mizuno (η οποία ενσάρκωσε την Kyoko στο Ex Machina, και την αντίπαλο της Natalie Portman στο Annihilation), ενσαρκώνει την Lily, μία προγραμματίστρια υπολογιστών, η οποία εργάζεται σε μία εταιρεία τεχνολογίας, ονόματι Amaya, μαζί με τον δεσμό της, τον Sergei (Karl Glusman). Μετά από μία παρουσίαση, εκείνος θα πάρει προαγωγή, για να εργαστεί στην κρυφή ομάδα Devs. Την επόμενη κιόλας μέρα, ο ίδιος θα αυτοκτονήσει. Αλλά η Lily πιστεύει ότι πρόκειται για δολοφονία. Θα συνεργαστεί με τον πρώην της, με τις έρευνες να τους οδηγούν στον δημιουργό και ιδιοκτήτη της Amaya, Forest (Nick Offerman), ο οποίος εργάζεται πάνω σε μία έρευνα που έχει την δυνατότητα να αλλάξει τα πάντα για την πραγματικότητα που ζούμε.

Ο Offerman ενσαρκώνει τον ιδιοκτήτη Forest, ο οποίος παρουσιάζεται σαν ένας παναθρώπινος ηγέτης, αλλά κρύβει κι αυτός τα μυστικά του, που δεν είναι μόνο προσωπικά αλλά ελοχεύουν και τον κίνδυνο να αλλάξουν τον πραγματικό κόσμο. Ένα από αυτά τα προσωπικά του, είναι το πορτραίτο μιας μικρής, το οποίο υπάρχει παντού σε όλη την εταιρεία, αλλά και ως τεράστιο άγαλμα στη μέση της εγκατάστασης, δημιουργώντας ένα εφιαλτικό μονόλιθο, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους θεατές.

Τι ακριβώς όμως κάνει ο Forest με τους μυστικούς Devs; Χρησιμοποιώντας κβαντικούς υπολογιστές, ο Forest και η ομάδα του εργάζονται πάνω σε ένα αλγόριθμο που μπορεί να προβλέψει το μέλλον, κι αυτό είναι βασισμένο πάνω στις αρχές της Αιτιοκρατίας (Determinism), την οποία την έχουμε ξαναδεί σε πολλές ταινίες. Με άλλα λόγια, μιλάμε για την θεωρία που θέλει την ελεύθερη βούληση να είναι μία ψευδαίσθηση, και ότι όλες οι συμπεριφορές λειτουργούν σαν αποτέλεσμα υπάρχουσων συνθηκών. Αιτία και αποτέλεσμα.

Το Devs είναι ένα εξαιρετικό δείγμα πολύπλοκης γραφής. Αιτιότητα εναντίον ελεύθερης βούλησης, και όλο αυτό δοσμένο με θρησκευτικές αλληγορίες, και με δόσεις κβαντικής τεχνολογίας. Μην ξεχνάς: Βλέπεις δημιούργημα του Garland, ο οποίος καταφέρνει περίτεχνα να μπλέξει επιστημονική φαντασία, με μυστήριο, αγωνία, και, φυσικά, τρόμο.

Ωστόσο, σε πολλά σημεία η σειρά φαίνεται να μην έχει αποφασίσει τι ακριβώς θέλει να μας πει. Αν και είναι αρχή ακόμα. Έχει ακόμα 3 επεισόδια για να ολοκληρωθεί, και σύμφωνα με τον ίδιο τον Garland, η ιστορία θα ολοκληρωθεί.

Το μεγαλύτερο αυτού της σειράς είναι ο τρόπος που είναι γραμμένο. Για παράδειγμα (μικρό spoiler), το τι έχει συμβεί με τον Sergei το μαθαίνεις σχετικά γρήγορα, και το συγκεκριμένο storyline λειτουργεί σαν τραγική ειρωνεία για τους λοιπούς. Το ποιο είναι τελικά το κοριτσάκι που βλέπεις ολόγυρα στην εταιρεία επίσης μαθαίνεις γρήγορα ποιο είναι, και τι προσπαθεί να πετύχει ο Forest με αυτή τη μορφή.

Σε γενικές γραμμές, το Devs είναι μία πλούσια και πολύπλοκη ιστορία επιστημονικής φαντασίας, η οποία είναι καθαρή προβολή των αφηγηματικών τεχνικών του Garland, οι οποίες όμως δεν θα μπορούσαν να έχουν το αντίκτυπο που έχουν αν δεν είχε και το συγκεκριμένο cast.

Γνώμη μας: Δείτε το…