Η Warner αποσύρει το "Όσα παίρνει ο άνεμος", από το HBO Max, φοβούμενη τις αντιδράσεις - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η Warner αποσύρει το “Όσα παίρνει ο άνεμος”, από το HBO Max, φοβούμενη τις αντιδράσεις

Ειδήσεις | 10-6-2020 |

Μία από τις πιο κλασικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου, το “Όσα παίρνει ο άνεμος”, έγινε η πέτρα ενός περίεργου σκανδάλου, 81 χρόνια μετά την κυκλοφορία της.

Η Warner αποφάσισε να αποσύρει την ταινία από τη συλλογή του HBO Max, έστω προσωρινά.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από μερικές άλλες που έκαναν διάφορα κανάλια και δίκτυα, προσπαθώντας να επανεκτιμήσουν το υλικό τους, μετά τις αντιδράσεις και πορείες ενάντια στην αστυνομική βία και τον συστημικό ρατσισμό, μετά τον θάνατο του George Floyd, από αστυνομικό στη Μιννεσότα. Νωρίτερα χθες, η Paramount Network, ακύρωσε το αστυνομικό reality, Cops.

Το Gone With the Wind, για πολλά χρόνια το ακολουθούσε μια αμφιλεγόμενη άποψη σχετικά με την προβολή των μαύρων, αλλά και τις θετικής άποψης που παρουσίαζε σχετικά με τη δουλεία.

Μόλις χθες, ο σεναριογράφος του 12 Χρόνια Σκλάβος, John Ridley, δημοσίευσε ένα κείμενό του στους Los Angeles Times, κατά το οποίο απευθυνόμενος στο HBO Max, του ζήτησε να σκεφτεί το ενδεχόμενο να αποσύρει την ταινία από την πλατφόρμα του, καθώς η ταινία παρουσιάζει “το δικό της μοναδικό πρόβλημα”: “Δεν είναι ότι είναι μόνο ‘λίγη’ σε ό,τι αφορά το θέμα της απεικόνισης. Είναι μία ταινία που δοξάζει τον προπολεμικό Νότο. Είναι μία ταινία, η οποία όταν δεν αγνοεί τους τρόμους της δουλείας, φροντίζει να τονίζει τα πιο επώδυνα στερεότυπα των έγχρωμων.”  

Και συνεχίζει: “Είναι μία ταινία, η οποία σαν μέρος του αφηγήματος του ‘Χαμένου Σκοπού’, δημιουργεί μία ρομαντική εικόνα του Συνασπισμού, με έναν τρόπο, ο οποίος συνεχίζει να δημιουργεί πιστότητα στην ιδέα ότι το κίνημα της ανωτερότητας ήταν κάτι περισσότερο, ή καλύτερο, ή περισσότερο έντιμο από αυτό που πραγματικά ήταν: μία προσπάθεια διατήρησης του δικαιώματος της ‘κατοχής’, της αγοράς και της πώλησης ανθρώπων.”

Το HBO Max απάντησε, λέγοντας πως η ταινία θα επιστρέψει στην πλατφόρμα, μαζί με συζήτηση για το ιστορικό του υπόβαθρο, και την απαξίωση των αμφιλεγόμενων απεικονίσεων της. Εκπρόσωπος του HBO, δήλωσε στο The Hollywood Reporter: “To ‘Gone With The Wind’ είναι ένα προϊόν του καιρό του, και προβάλλει κάποιες από τις φυλετικές διακρίσεις, οι οποίες, δυστυχώς, ήταν δεδομένες στην Αμερικανική κοινωνία. Αυτές οι ρατσιστικές απεικονίσεις ήταν λανθασμένες τότε, και είναι λανθασμένες τώρα, και αισθανθήκαμε ότι αν αφήσουμε την ταινία χωρίς επεξηγήσεις και απαξίωση αυτών των ιδεών, θα ήταν ανεύθυνο, καθώς είναι αντίθετες με τις αξίες της WarnerMedia, οπότε όταν επαναφέρουμε την ταινία στο HBO Max, θα επιστρέψει με συζήτηση γύρω από το ιστορικό υπόβαθρο, αλλά θα παρουσιαστεί όπως δημιουργήθηκε, γιατί οτιδήποτε αντίθετο θα ήταν σαν να παραδεχόμαστε ότι δεν υπάρχει το πρόβλημα.”

Η 4ωρη ταινία του 1939, αφηγούνταν την ερωτική ιστορία ανάμεσα στους αριστοκράτες Scarlett O’Hara και Rhett Butler (Vivien Leigh, Clark Gable), και ήταν βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Margaret Mitchell, με την πλοκή να διαδραματίζεται στον Αμερικανικό Νότο, σε μία φυτεία έξω από την Ατλάντα, μετά τον εμφύλιο. Και το βιβλίο και η ταινία περιλαμβάνουν μαύρους χαρακτήρες, οι οποίοι είναι πρώην σκλάβοι, και φαίνονται πολύ χαρούμενοι και πιστοί στα νέα τους αφεντικά.

Για την ιστορία, η ταινία κέρδισε 8 Oscar, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Διασκευασμένου Σεναρίου, Α΄ Γυναικείου, και Β’ Γυναικείου, για την Hattie McDaniel, η οποία ήταν η πρώτη μαύρη υποψήφια και νικήτρια Oscar, η οποία λόγο του νόμου περί φυλετικού διαχωρισμού, δεν επιτρεπόταν να μπει στην αίθουσα απονομής.

Η απόφαση να βγει η ταινία από την πλατφόρμα, σε μία εξαιρετική σύμπτωση, συνέβη την ίδια ημερομηνία με τα γενέθλια της McDaniel.