Βενετία Μέρα 8: Πολωνία και σκύλος στο διαγωνιστικό, Bertrand Tavernier και Χρυσός Λέοντας για πολλούς - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Βενετία Μέρα 8: Πολωνία και σκύλος στο διαγωνιστικό, Bertrand Tavernier και Χρυσός Λέοντας για πολλούς

Αφιερώματα, Φεστιβάλ | 10-9-2015 |

Τι κι αν πέρασε ήδη μια μέρα από την πρεμιέρα του Interruption (δείτε την κριτική μας) του Γιώργου Ζώη στο διαγωνιστικό τμήμα Orizzonti του Φεστιβάλ της Βενετίας. Εμείς ακόμη αυτό σκεφτόμαστε και όσο πάει και ριζώνει μέσα μας ότι η ταινία του ήταν από τις πιο mindfuck ταινίες που είδαμε τελευταία, με την καλή έννοια φυσικά. Και μια που τον θυμηθήκαμε, δείτε και ένα μικρό απόσπασμα από την συνέντευξη τύπου στο Φεστιβάλ από τον Ζώη:

Η όγδοη μέρα του Φεστιβάλ, είχε λοιπόν δύο ταινίες για το διαγωνιστικό, που άφησαν καλές σχετικά εντυπώσεις με την μία μάλιστα να παίρνει μέχρι και ξεφωνητά έντασης και χαράς. Αλλά ας τα δούμε από την αρχή.

Δείτε τα πάντα για το 72ο Φεστιβάλ της Βενετίας, με όλες τις κριτικές του Cinefreaks.gr σε μία σελίδα

Βενετία Μέρα 7: Δύο για Χρυσό Λέοντα και φοβερός Γιώργος Ζώης

Βενετία Μέρα 6

Βενετία Μέρα 5: Είδαμε Ralph Fiennes, Tilda Swinton, Dakota Johnson, Kristen Stewart και υπέροχες ταινίες για Λέοντα!

Βενετία Μέρα 4: Oscarικός transgender Eddie Redmayne… απλά αυτό

Η πρώτη λοιπόν ταινία για το διαγωνιστικό, είχε σκύλους, μόνο που αυτή την φορά δεν σκοτώνονταν όπως στο χτεσινό Τούρκικο Frenzy.

O λόγος για το Heart of a Dog, που πρόκειται για ένα κινηματογραφικό δοκίμιο διάρκειας μόλις 75 λεπτών από την Laurie Anderson. Εκείνη ονόμασε την νέα της ταινία “Heart of a Dog” (Η Καρδιά ενός Σκύλου) και επέλεξε το δικό της κατοικίδιο, ως το βασικό θέμα της ταινίας. Όμως, πιθανότατα να ήταν πιο ειλικρινής αν η σκηνοθέτης, που τυγχάνει επίσης μουσικός, visual artist και χήρα του Lou Reed, της έδινε τον τίτλο “Laurie’s Mind” (Το Μυαλό της Laurie), επειδή αφορά τις δικές της σκέψεις και πως αντιδρά σε διάφορες καταστάσεις.

Σίγουρα πρόκειται για μία εντελώς διαφορετική σε σχέση με όλες τις άλλες ταινίες του διαγωνιστικού εμπειρία. Δείτε την κριτική μας για Heart of a Dog.

Η δεύτερη ταινία του διαγωνιστικού ήταν χτες το 11 Minutes ή Έντεκα Λεπτά.

Ένας άντρας εκτός ελέγχου, η σέξι γυναίκα του που είναι ηθοποιός, ένας σκηνοθέτης του Hollywood, ένας έμπορος ναρκωτικών, μία νεαρή γυναίκα που δε ξέρει που πηγαίνει, ένας παραγωγός hot dog, ένας φοιτητής σε μια περίεργη αποστολή, ένας καθαριστής παραθύρων, μία ηλικιωμένη καλλιτέχνης, και δύο ομάδες νοσοκόμων και καλογριών.

Και η αλήθεια είναι ότι το έργο το χουμε ξαναδεί: μια ιστορία με πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες, που δεν ξέρουν ο ένας τον άλλον και με τις ζωές τους να μην συνδέονται μεταξύ τους. Όσο εξελίσεται όμως η ταινία θα διαπιστώσουμε ότι όλοι τους είναι μέρος κάπου κοινού διαστήματος (πόλη, χώρα, πλανήτης) και με κάποιο τρόπο οι ιστορίες τους θα συναντήσουν η μία την άλλη.

2-11MINUTES-Photo2-actressPaulina-CHAPKO_actorRichardDORMER (1)

Με αυτή την έννοια οτιδήποτε άλλο παρά κάτι καινούριο μπορεί να είναι μια τέτοια ταινία. Μάλιστα οι σκηνοθέτες ακολουθούν αυτό το μοντέλο όλο και πιο πολύ τα τελευταία χρόνια που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα ιδιαίτερο είδος ταινιών. Ο Jerzy Skolimowski με τα 11 Minutes, δημιουργεί μια δυνατή τέτοια ταινία, με τους πρωταγωνιστές να τοποθετούνται στην Βαρσοβία και την ιστορία να διαρκεί 11 λεπτά, όπως ο τίτλος, με επαναλήψεις τις από διαφορετικές οπτικές, με τέτοιο τρόπο που δύσκολα κάποιος κατανοεί ότι αυτά που γίνονται στις διάφορες αφηγήσεις, γίνονται την ίδια στιγμή.

Η ταινία απέσπασε τρελό χειροκρότημα που άγγιξε ακόμα και τις ιαχές ενθουσιασμού! Δείτε την κριτική μας για το 11 Λεπτά

Πέρα από το διαγωνιστικό είχαμε χτες και την βράβευση του μεγάλου Bertrand Tavernier, με τον τιμητικό Χρυσό Λέοντα της Βενετίας, με ωραίες στιγμές να ακολουθούν. Δείτε κάποιες από αυτές στο βίντεο.

Στα υπόλοιπα, μόνο 4 ταινίες μένουν να κάνουν την πρεμιέρα τους για το διαγωνιστικό και το έργο της επιτροπής να είναι ιδιαίτερα δύσκολο καθώς οι ταινίες του Φεστιβάλ άρεσαν σχεδόν όλες με κάποιες βέβαια να έχουν ξεχωρίσει περισσότερο, χωρίς καμία όμως να θεωρείται το απόλυτο φαβορί.