Τhe Leftovers – Tα «αποφάγια» του HBO είναι τελικά άνοστα - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Τhe Leftovers – Tα «αποφάγια» του HBO είναι τελικά άνοστα



Τρία μέτρια επεισόδια θα μου πεις, δεν είναι ικανά να καταδικάσουν μια σειρά… Αν πρόκειται για τα τρία πρώτα της όμως, η άφεση αμαρτιών φαντάζει πιο δύσκολη υπόθεση, καθώς στους φρενήρεις  ρυθμούς που μας έχει συνηθίσει η αμερικάνικη tv,  όλα παίζονται στις πρώτες εντυπώσεις. Και δυστυχώς αυτές που αφήνει το “Leftovers”, παρά τις αρχικές προσδοκίες, είναι επικίνδυνα ανάμικτες.

Η αφήγηση είναι γεγονός πως ξεκινάει από μια ιδιαιτέρως αβανταδόρικη αφετηρία. Τι θα γινόταν αν μια ωραία πρωία το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού εξαφανιζόταν από προσώπου γης; Αυτό το ερώτημα φαίνεται να εξετάζει στο ομώνυμο μυθιστόρημα του ο Tom Perrota , συνδημιουργός της σειράς μαζί με τον Damon Lindelof του “Lost”.

 Την αρχική αυτή έμπνευση φαίνεται την αντλεί από κάποια εδάφια της καινής διαθήκης, που υποστηρίζουν ότι επτά χρόνια πριν το τέλος του κόσμου, ο Θεός θα πάρει κοντά του τις αθώες ψυχές, που δεν αξίζουν να βιώσουν την λαίλαπα της Αποκάλυψης . Το φαινόμενο αυτό αναφέρεται στις γραφές ως «Η αρπαγή», πολύ σοφά όμως οι σεναριογράφοι δεν θέτουν ως δεδομένη την θρησκευτική αυτή εξήγηση. Οι εναπομείναντες κάτοικοι του πλανήτη, όπως παρουσιάζονται στη σειρά, μοιάζουν ανίκανοι να αποδώσουν κάπου με σιγουριά την ευθύνη γι’αυτό το συμβάν. Το μόνο βέβαιο είναι πως όλοι προσπαθούν να συνεχίσουν τις ζωές τους, κλονισμένοι από τις συνέπειες του.

zap-the-leftovers-season-1-premiere-pilot-phot-001

Κι ενώ ένα τέτοιο κοινωνικό σκηνικό προσφέρει άπειρες ευκαιρίες για την ανάπτυξη μιας ενδιαφέρουσας σπουδής πάνω στο πένθος και την υπαρξιακή αγωνία της ανθρώπινης φύσης, το σενάριο εξαντλείται  σε κοινότοπους χαρακτήρες και προκάτ οικογενειακά δράματα, που τα έχουμε ξαναδεί σε πολύ καλύτερες εκδόσεις.

Στην προσπάθεια τους να αποδώσουν μια στοιχειωμένη ατμόσφαιρα εγκατάλειψης οι δημιουργοί, συνθέτουν ένα άβολο, καταθλιπτικό σύμπαν που φέρνει σε άμεση αμηχανία το μέσο θεατή. Και φυσικά θα ήμασταν έτοιμοι να τους επαινέσουμε γι’ αυτήν τους την τόλμη  αν υπήρχαν ενδείξεις, πως τα «περίεργα» που σκαρφίζονται είναι εκεί για να εξυπηρετήσουν κάποια πλοκή ή έστω να φωτίσουν διαφορετικά τους χαρακτήρες. Αντίθετα όλα μοιάζουν να γίνονται προς χάριν εντυπωσιασμού και να μην εξηγούνται λογικά. Τρανό παράδειγμα η ύπαρξη μιας περίεργης αίρεσης βουβών καπνιστών, που είναι ντυμένοι στα λευκά και επικοινωνούν μεταξύ τους γράφοντας μικρά σημειώματα… Κι ενώ αυτό το sublot καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της πλοκής, δεν φαίνεται να έχουμε πάρει μια πειστική εξήγηση ούτε για το πως λειτουργεί, ούτε για το τι εξυπηρετεί αυτή η οργάνωση.   Αν ήμασταν στον σουρεαλιστικό κόσμο του “Twin Peaks” τέτοιες «παραξενιές» θα ήταν ευπρόσδεκτες και ενδεχομένως να έβγαζαν νόημα, σε ένα σόου όμως που υιοθετεί εξαρχής ένα mainstream ρεαλιστικό ύφος μοιάζουν το λιγότερο άστοχες.

Το ίδιο πάνω κάτω συμβαίνει και με τους χαρακτήρες. Ενώ το σενάριο πασχίζει να τους κάνει συμπαθείς και να επιτύχει την ταύτιση μαζί τους, ανεξήγητα τους ωθεί σε ακατανόητες πράξεις, που θα δικαιολογούταν μόνο αν στο τελευταίο επεισόδιο αποκαλυπτόταν πως η πόλη που διαδραματίζονται τα γεγονότα είναι ένα πρωτοποριακό άσυλο για διαταραγμένους ψυχικά ασθενείς.

hbo-warner-bros

Το χειρότερο της υπόθεσης όμως είναι πως αυτές οι αψυχολόγητες σουρεαλιστικές πινελιές είναι το πιο ενδιαφέρον στο “Leftovers”, καθώς όπου έχουμε να κάνουμε με ρεαλιστικές ανθρώπινες συγκρούσεις τα κλισέ, η σοβαροφάνεια και η υπερβολή έχουν τον πρώτο λόγο.

Τουλάχιστον το αξιόλογο cast, που περιλαμβάνει μια σειρά από δοκιμασμένους, ταλαντούχους πρωταγωνιστές ( Justin Theroux, Christofer Eccleston, Liv Tyler, Amy Brenneman, Εmily Meade, Anne Dowd) αποζημιώνει εν μέρει για τη γενικότερη αδιαφορία του εγχειρήματος.

Δυστυχώς για το HBO που φαίνεται να έχει επενδύσει πολλά στη σειρά  (φήμες λένε ότι την έχει ανανεώσει ήδη για δεύτερη σεζόν), το “Leftovers” κατά την ταπεινή πρόγνωση μας,θα δυσκολευτεί πολύ να γεμίσει τα παπούτσια του, πολύ πιο διασκεδαστικού, “True Blood”,που μέχρι τώρα κρατάει τη θέση της ναυαρχίδας στο καλοκαιρινό πρόγραμμα του καναλιού, αλλά ετοιμάζεται να ρίξει αυλαία σε μερικές βδομάδες.


21-7-2014 |