Suits, 4η σεζόν: μια σειρά που έχει χάσει (;) την ταυτότητα της - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Suits, 4η σεζόν: μια σειρά που έχει χάσει (;) την ταυτότητα τηςΈχουν περάσει είκοσι μέρες σχεδόν, από την πρεμιέρα της τέταρτης σεζόν του Suits, και τα πρώτα τρία επεισόδια μαρτυρούν μια σειρά, που έχει χάσει την ταυτότητα και, πολύ φοβάμαι, τον προσανατολισμό της.

Ακολουθούν κάποια spoilers.

Η πρώτη σεζόν της σειράς παρουσίαζε διάφορες “standalone” ιστορίες νομικού περιεχομένου σε κάθε ένα ή δύο επεισόδια, που ουσιαστικά στήριζαν το βασικό στόρι του Suits: ο σούπερ ντούπερ δικηγόρος Harvey Specter, προσλαμβάνει στην εταιρεία που δουλεύει τον πανέξυπνο Mike Ross, χωρίς να έχει πτυχίο Νομικής από το Harvard, προαπαιτούμενο για να εργαστείς στην εν λόγω φίρμα. Στα 12 επεισόδια του πρώτου κύκλου λοιπόν, μεταφέρεται από επεισόδιο σε επεισόδιο η αγωνία μας για το αν θα αποκαλυφθεί το μυστικό τους, με το αν θα ο Mike θα καταλήξει με την Rachel ή την Jenny και το Suits καθιερώνεται στο κοινό ως η σειρά που είναι για τους δικηγόρους, ότι το Grace Anatomy ή η Εντατική παλιότερα για τους γιατρούς, ή το Mad Men για τους διαφημιστές.

Σταδιακά στην δεύτερη και τρίτη σεζόν, το κεντρικό στόρι αλλάζει. Το μυστικό του Mike και του Harvey περνά σε δεύτερο πλάνο, με επιλεκτικές αποκαλύψεις σε κάποιους χαρακτήρες της σειράς, ακόμα και τα… αισθηματικά τους βρίσκουν τον δρόμο τους. Σιγά-σιγά επικεντρωνόμαστε σε άλλα πράγματα: στη μεν δεύτερη σεζόν με την επιστροφή ενός εταίρου στην εταιρεία και την προσπάθεια από μέρους του να την κερδίσει πίσω και στη δε τρίτη με μια σημαντική υπόθεση, που από διαφθορά ξεκίνησε, σε ανθρωποκτονία κατέληξε και όρισε σε σημαντικό βαθμό την μοίρα της εταιρείας. Οι πολλές επιμέρους ιστορίες δηλαδή, άφησαν την θέση τους σε μεγαλύτερης έκτασης ιστορίες των χαρακτήρων, μοτίβο που φαίνεται πως θα ακολουθηθεί και σε αυτή τη σεζόν, με μια πολύ σημαντική διαφορά όμως…

Στο τέλος της τρίτης σεζόν ο Mike αποφασίζει να παραιτηθεί και να δουλέψει σε μια εταιρεία επενδύσεων, θέλοντας να βάλει τέλος στον κίνδυνο να αποκαλυφθεί το μυστικό του, αφού πίστευε πως αν δεν δούλευε σαν δικηγόρος, κανένας δεν θα ενδιαφερόταν να ψάξει το παρελθόν του. Στα τρία πρώτα επεισόδια της τέταρτης σεζόν έρχεται ουσιαστικά αντιμέτωπος με τον μέντορα του Harvey, σε μια υπόθεση εξαγοράς και κάπου εδώ χάνεται η μπάλα.

Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε στην τρομακτική αλλαγή στον χαρακτήρα του Mike, που ενώ τέσσερα επεισόδια πριν άφηνε πίσω του την εταιρεία και τον Harvey με μισή καρδιά και στο αμέσως επόμενο επιδεικνύει ένα άκρως ανταγωνιστικό πνεύμα απέναντι στον Harvey, γεγονός που καθιστά την τέταρτη σεζόν σχεδόν ασύνδετη με την προηγούμενη, σε ότι αφορά τους χαρακτήρες. Το σημαντικότερο είναι όμως ότι το Suits φαίνεται πως χάνει την ταυτότητα του!

Από μια σειρά με δικηγόρους, μετατράπηκε σε μια σειρά με στυγνούς επιχειρηματίες, που ασπάζονται το “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”. Ακόμα και αν και στο παρελθόν είχαμε συναντήσει υποθέσεις επιχειρηματικού περιεχομένου, τώρα το Suits επικεντρώνεται σε αυτό. Το “νομικό” κομμάτι στην υπόθεση της σειράς έχει πέσει πολύ χαμηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων των δημιουργών της.

Εν μέρει αναπόφευκτο, όταν μια τηλεοπτική σειρά ξεκινά έχοντας πολύ συγκεκριμένο θέμα, με όλα τα υπόλοιπα να είναι απλά υποστηρικτικά στοιχεία της υπόθεσης. Δεν μπορείς να τραβάς την υπόθεση για πάντα από τα μαλλιά και πρέπει να ακολουθήσεις άλλους δρόμους. Φαίνεται όμως πως το Suits διάλεξε τον λάθος.

Τι περιμένουμε; Προφανώς το να ξαναβρεί η σειρά την χαμένη της ταυτότητα και ιδανικά να τερματίσει την τηλεοπτική της πορεία, πριν να είναι αργά. Γιατί προς το παρόν είναι εύκολο να κάνουμε σκέψεις παρόμοιες με αυτές, που είχαμε κάνει πριν λίγους μήνες για το Homeland, αφού φτάνει κάποια στιγμή που δεν έχει νόημα να συνεχίζεις να παρακολουθείς μια σειρά.


30-6-2014 |