Scream: Η σειρά που σκοτώνει... τον χρόνο μας. - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Scream: Η σειρά που σκοτώνει… τον χρόνο μας.Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε να προβάλλεται στο MTV η τηλεοπτική μεταφορά της ταινίας που καθόρισε το σινεμά τρόμου της δεκαετίας του 90 και όχι μόνο. Άμα τη εμφανίσει του, το 1996 , το «Scream» τάραξε τα νερά της pop κουλτούρας, συστήνοντας στο κοινό ένα κινηματογραφικό σύμπαν, που οι ήρωες του έχουν πλήρη επίγνωση της «κινηματογραφικότητας» τους, τολμούν να κάνουν δηκτικές αναφορές στο star system της εποχής κι επιβιώνουν χάρη στην σινεφίλ παιδεία τους. Κι αν η συνταγή βασίστηκε πολύ στην αποδόμηση των slasher της δεκαετίας του 80’,  τα υλικά που την έκαναν ακαταμάχητη ήταν το χιούμορ, τα έντονα στοιχεία εφηβικού δράματος αλλά και η επιδέξια χρήση του whodunnit μυστήριου. Το εξαιρετικά feelgood αποτέλεσμα έγινε αυτομάτως κλασσικό, αλλά για κακή του τύχη δεν μπόρεσε να αναπαραχθεί ποτέ στο ακέραιο σε κανένα από τα επερχόμενα sequel.

Δεκαεννιά χρόνια μετά το original και τέσσερα μετά από την τελευταία κινηματογραφική  προσθήκη στο franchise, το MTV αποπειράται να εκμεταλλευτεί την νοσταλγία μας για το αγαπημένο θρίλερ με μια σειρά, που ελάχιστη σχέση έχει με την μυθολογία της πρωτότυπης τετραλογίας. Αυτό θα μπορούσε να ‘ναι και καλό, γιατί όσο να πεις το επαναλαμβανόμενο μοτίβο του ψυχοπαθή που προσπαθεί να σκοτώσει την δύσμοιρη Sidney Prescott, έχει κουράσει και καλό θα ήταν ο Ghostface να αναζητήσει επιτέλους νέα θύματα. Απλά εδώ δεν έχουμε ούτε καν Ghostface!

Scream-Mask

Οι παραγωγοί δεν κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα χρήσης της εμβληματικής μάσκας, κι έτσι εδώ έχουμε μια ενδιαφέρουσα μεν, αλλά σαφώς κατώτερη παραλλαγή της. Αναγκαστικά λοιπόν όλο το βάρος της προσπάθειας, προκειμένου να μεταφερθεί κάτι από το DNA των ταινιών και στη σειρά, έπεσε στην πλοκή. Πραγματικά λοιπόν οι σεναριογράφοι μοιάζουν να κάνουν υπερπροσπάθεια να διατηρήσουν όλα εκείνα τα μικρά μοτίβα με τα οποία ο αρχικός δημιουργός Kevin Williamson καθόρισε την κινηματογραφική σειρά του. Στα πρώτα 8 λεπτά του πιλότου βλέπουμε και πάλι να πεθαίνει το μεγάλο όνομα του cast, μόνο που κακά τα ψέματα η Bella Thorne δεν είναι Drew Barrymore και ο χαρακτήρας που υποδύεται, σε αντίθεση με την Casey Baker του πρωτότυπου, είναι τόσο αντιπαθητικός που η αποτρόπαια σφαγή του μας αφήνει ασυγκίνητους. Το ίδιο ασυγκίνητους μας αφήνουν και οι βεβιασμένα επεξηγηματικοί μονόλογοι του John Karma που εδώ υποδύεται τον αντίστοιχο Randy, δηλαδή τον geek της παρέας που καταδεικνύει διαρκώς τις ομοιότητες μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας. Το μετακινηματογραφικό στοιχείο που ήταν σήμα κατατεθέν των “Scream”, εδώ μεταφέρεται άτσαλα σαν ενοχλητικό commentary, χωρίς ποτέ να γίνεται ζωτικό κομμάτι της πλοκής.

scream_tv_series_cast

Το backstory με τους παλιότερους φόνους που συγκλόνισαν την περιοχή υπάρχει κι εδώ, μόνο που η σύνδεση του με την κεντρική πρωταγωνίστρια ούτε είναι άμεση, ούτε την φορτίζει με κάποια δραματική βαρύτητα. Παρόλα αυτά η Willa Fitzgerald που την υποδύεται, παραμένει η πιο επιτυχημένη επιλογή ενός κατά τα άλλα αδιάφορου cast. Χωρίς να γεμίζει ποτέ στ’ αλήθεια τα παπούτσια της προκατόχου της, Neve Campbell, διαθέτει κάτι από την στόφα της και από την ήρεμη δύναμη της. Όλοι οι υπόλοιποι συμπρωταγωνιστές της κυμαίνονται μεταξύ μετριότητας και αξιόποινου, οπότε δεν θα είναι δύσκολο για μας να τους δούμε να πεθαίνουνε.

Το κακό είναι πως οι δημιουργοί μοιάζουν φειδωλοί σε  σκηνές τρόμου, καθώς μέχρι τώρα μοιάζει να αντιστοιχεί ένα φονικό ανά επεισόδιο. Το ακόμα χειρότερο είναι πως κι αυτές οι λιγοστές σκηνές δεν είναι αρκετά καλογυρισμένες ώστε να τρομάξουμε και να αποζημιωθούμε για τα υπόλοιπα 35 λεπτά άνευρου νεανικού δράματος που τις συνοδεύουν. Τουλάχιστον ως προς αυτό περιμέναμε περισσότερα από την υπεύθυνη της σειράς Jil Blotevogel, η οποία στο παρελθόν μας είχε δώσει το σεναριακά αφέλες μεν, λειτουργικά σκηνοθετημένο δε, “Harper’s Island”.

ghostface-mask-in-mtv-s-scream-tv-series-revealed-438725


10-7-2015 |