Salem - Οι μάγισσες είναι εδώ - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Salem – Οι μάγισσες είναι εδώΤο ότι το πορτοκαλί είναι το «νέο μαύρο» είναι κάτι που χωράει συζήτηση. Αυτό που δεν χωράει συζήτηση είναι πως οι μάγισσες αποτελούν πλέον τη νέα φλέβα χρυσού, που έχει βαλθεί να στραγγίξει η αμερικάνικη τηλεόραση, τώρα που σιγά σιγά ξεφτίζει η μόδα των βρικολάκων . Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν που, ο μέχρι πρότινος, ειδησεογραφικός σταθμός του Σικάγο WGN επιχειρεί να κάνει το ντεμπούτο του στη μυθοπλασία με μια σειρά επικεντρωμένη αποκλειστικά σε αυτές.

Σε μια χρονιά που ο τρόμος είχε την τιμητική του στην μικρή οθόνη με σαρωτικές επιτυχίες όπως το “Sleepy Hollow” και το  “American Horror Story: Coven”, το “Salem” έφτασε γεμάτο φιλοδοξίες να προστεθεί στη λίστα.

Με αφετηρία  τις περιβόητες δίκες των μαγισσών, που συγκλόνισαν την ομώνυμη πόλη στο τέλος του 17ου αιώνα, και τις ιστορικές φιγούρες που πρωταγωνίστησαν σε αυτές, η σειρά ξετυλίγει το αφηγημάτικο της κουβάρι προς μια ακόμα πιο σκοτεινή και μεταφυσική κατεύθυνση, μεταφράζοντας ομολογουμένως πολύ ελεύθερα την καταγεγραμμένη ιστορία .

Με όπλα του μια εξαιρετικά δουλεμένη φωτογραφία και μια ιδιαιτέρως ατμοσφαιρική  αναπαράσταση της εποχής, όσο αφορά τα κοστούμια και τα σκηνικά, το “Salem” κερδίζει τις εντυπώσεις σε πρώτο επίπεδο. Οι προσεγμένοι τίτλοι αρχής, που συνοδεύονται μάλιστα από τη φωνή και τις νότες του, ιδανικού για την περίσταση, Marilyn Manson, δίνουν από νωρίς το στίγμα μιας άρτιας παραγωγής.

Από εκεί και πέρα σκηνοθέτες και σεναριογράφοι φαίνεται να καταβάλλουν κάθε φιλότιμη προσπάθεια προκειμένουν να ξαφνιάσουν και τους πιο εκπαιδευμένους οπαδούς του μεταφυσικού τρόμου. Η απεικόνιση της βίας ανταγωνίζεται επάξια την τολμηρότητα που υιοθετούν ανάλογες απόπειρες της  καλωδιακής tv και οι σεναριακές ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη με στακάτους ρυθμούς. Κάπου εδώ όμως το τρενάκι του τρόμου που στήνουν οι δημιουργοί αρχίζει να ζαλίζει.

Η υπερπροσπάθεια για να επιτευθχεί το πολυπόθητο σοκ  λειτουργεί εναντίον της αφήγησης. Κάποια αξιοσημείωτα σχόλια πάνω στις νόρμες μιας σκοταδιστικής κοινωνίας , που δειλά αρχίζει να αγγίζει ο διαφωτισμός, μένουν μετέωρα, καθώς το βάρος της πλοκής μετατοπίζεται στο πιο εύπεπτο, μεταφυσικό κομμάτι. Αυτό άλλωστε είναι πολύ πιο πρόσφορο για το  gore και τις ακρότητες που επιδιώκουν οι παραγωγοί της σειράς .

Ταυτόχρονα, οι χαρακτήρες, αν και διαθέτουν κάποιες φασόν αντιφάσεις, τις περισσότερες φορές μοιάζουν να στέκουν ακλόνητοι μέσα στα περιγράμματα τους. Οι συγκρούσεις τους, για κάποιο λόγο,δεν ιντριγκάρουν κι έτσι δεν προκύπτει, η απαραίτητη ταύτιση με το θεατή, που θα έκανε τη σειρά ένα νέο εθιστικό guilty pleasure.

Αντίστοιχα λοιπόν και το συμπαθές cast, μη έχοντας το απαραίτητο υλικό, δεν καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον, εκτός ίσως από την γοητευτικότατη Janet Montgomery η οποία μοιάζει να ισορροπεί επιδέξια ανάμεσα στην φαινομενική δυσκαμψία της κεντρικής ηρωίδας που υποδύεται και τις ευαίσθητες αναλαμπές της.

salem_group_shot

Το τελικό αποτέλεσμα αν και διασώζεται από τη διάσπαρτη goth αισθητική του, καταλήγει να χρησιμεύει ως μεθαδόνη για τους εθισμένους fan που άφησε πίσω του ο τρίτος κύκλος  του Αmerican Horror Story.

Ακόμα κι έτσι, βέβαια, όσα επεισόδια έχουν βγει μέχρι στιγμής στον αέρα από τη σειρά ( που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη μέση του πρώτου κύκλου της)  έχουν  καταφέρει να σημειώσουν πρωτοφανή νούμερα τηλεθέασης για το κανάλι, το οποίο την ανανέωσε άμεσα και για την επόμενη σεζόν. Οι μάγισσες, λοιπόν φαίνεται πως έκαναν πάλι τα μαγικά τους…


9-6-2014 |