In Treatment - Season 1 - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

In Treatment – Season 1Μαζί με το Μακεδονία tv ας ξεθάψουμε κι εμείς μια τηλεοπτική σειρά από το πρόσφατο παρελθόν που για κάποιο λόγο, ίσως το περιορισμένο target group, δεν έλαβε την προσοχή που της άξιζε. Η δημιουργία του Rodrigo García, γιου του Gabriel García Márquez, σχεδόν άγνωστη στη χώρα μας, τουλάχιστον στους οικείους κύκλους των πιστών, ξεκίνησε να προβάλλεται το 2008 και ολοκληρώθηκε-εντάξει, κόπηκε- μετά από 3 σαιζόν. Στο In Treatment παρακολουθούμε τις εβδομαδιαίες συνεδρίες τεσσάρων από τους ασθενείς του ψυχαναλυτή Paul Weston, ο οποίος, έχει αρχίσει να αμφισβητεί τις ικανότητές του, και ξεκινά και ο ίδιος θεραπεία στην φίλη και πρώην συνεργάτιδά του Gina Toll, καθώς ο ίδιος πια δεν είναι σε θέση να χειριστεί τον εαυτό του.  Αδυνατεί να βάλει τα όριά του στη σχέση γιατρού-ασθενή, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από αυτά τα ιδιότροπα περιστατικά, κι η αφοσίωσή του γίνεται αφορμή για να διαλυθεί ο γάμος του με την Kate.

Στην καρέκλα του ψυχαναλυτή κάθεται ο Gabriel Byrne, τον οποίο θα μπορούσα να εκθειάσω για άλλη μια φορά αλλά υπόσχομαι να συγκρατηθώ. Θα περιοριστώ μόνο στο να αναφέρω ότι αρκούν οι εκφράσεις του προσώπου του για να καταλάβει κανείς γιατί κέρδισε  Χρυσή Σφαίρα το 2009. Πρόκειται για ένα χαρακτήρα αρκετά περίπλοκο, που ενώ προσπαθεί ναβοηθήσει τους αυτοκαταστροφικούς ασθενείς του, έχει να αντιμετωπίσει παράλληλα τους προσωπικούς του δαίμονες. Και για να το κάνει αυτό πρέπει να καθίσει απέναντι από κάποιον που αναγνωρίζει ως ισάξιό του. Αυτή είναι η Gina, με την οποία όμως κοντράρεται συνεχώς, καθώς απογοητεύσεις του παρελθόντος δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την επικοινωνία τους, και εντείνουν τον ανταγωνισμό του Paul, που αποζητά μια επιβεβαίωση.

Η σειρά ξεκινά πολύ δυναμικά με το πρωινό ραντεβού της όμορφης Laura, όπου εκείνη εξομολογείται την έλξη της για τον Paul, μπερδεμένη μετά την πρόταση γάμου που της έκανε ο φίλος της. Πεπεισμένη για τα συναισθήματά της, νιώθει μεγάλη απόρριψη, καθώς ο Paul προσπαθεί να οριοθετήσει τη σχέση τους, και δρα με μεγάλη επιπολαιότητα και αφέλεια προκειμένου να κερδίσει την προσοχή του.

laura

Κάθε Τρίτη επισκέπτεται το ιατρείο, που παρεπιπτώντως  βρίσκεται στο ισόγειο του σπιτιού του, ο Alex, ένας πιλότος του πολεμικού ναυτικού, με υπέρμετρη αυτοπεποίθηση και εγωισμό. Μετά από ένα επισόδειο καρδιακής προσβολής, και παραμονής του εκτός του στρατιωτικού σώματος, απαιτεί από τον Paul θετική γνωμάτευση ώστε να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στη δουλειά του.

alex

Η Sophie συναντά τον Paul κάθε Τετάρτη. Η έφηβη ασχολείται με την ενόργανη γυμναστική και ξεκίνησε τις συνεδρίες μετά από ένα δυστύχημα, όπου τραυματίστηκε από αυτοκίνητο ενώ έκανε ποδήλατο. Η σχέση της όμως με τον προπονητή της είναι που απασχολεί περισσότερο τον Paul, που δίνει μεγάλο βάρος στο ανδρικό πρότυπο του κάθε ασθενή, και κυρίως στην φροϋδική αντίληψη για την πατρική φιγούρα.

sophie

Την τετράδα συμπληρώνει το ζεύγος Jake και Amy. Πηγαίνουν στις συνεδρίες άλλοτε μαζί άλλοτε χώρια,  προσπαθούν απελπισμένα τη μια στιγμή να διαλύσουν και την άλλη να σώσουν το γάμο τους. Κουρασμένοι ο ένας από τον άλλο, πράγματα που τους έφεραν κοντά τώρα τους χωρίζουν, και κανείς δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει, να προσπαθήσει και να συμβιβαστεί.

jakeamy

Στο τέλος της εβδομάδας, παρακολουθούμε τον ψυχαναλυτή μας στο ρόλο του ασθενή, να παίρνει ανθρώπινη μορφή, να κυριεύεται από τις αδυναμίες του και να ομολογεί, με μεγάλη δυσκολία βέβαια, τα πάθη του.

paul&gina

Το In Treatment είναι σε μεγάλο βαθμό βασισμένο σεναριακά στην ισραιλινή σειρά Be’Tipul που όμως κράτησε 2 χρόνια. Κι ύστερα το ανέλαβαν αμερικανοί συγγραφείς. Οι διαφορές είναι εμφανείς, με την τελευταία σαιζόν να αποδεικνύεται σαφώς κατώτερη των άλλων δύο, σε ένταση, σε ενδιαφέρον, σε ρεαλισμό. Δίνει όμως μια πολύ καλή ιδέα για το τι συμβαίνει κατά τη διαδικασία της ψυχανάλυσης, παρ’όλο που ορισμένες φορές υποκύπτει στην πίεση του χρόνου. Με συνεχείς, κάποτε εύκολους διαλόγους και συμπεράσματα, ίσως κάποιες συνεδρίες να λήγουν βεβιασμένα.

 


29-6-2014 |