Hannibal - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

HannibalO Γουίλ Γκράχαμ έχει ένα ιδιαίτερο χάρισμα: μπορεί να μπαίνει στο μυαλό ψυχοπαθών δολοφόνων. Ο Τζακ Κρόφορντ του ζητά να βοηθήσει το FBI για να λύσει το μυστήριο μιας σειράς φρικιαστικών εγκλημάτων. Η ψυχολογική κατάσταση του ίδιου Γκράχαμ όμως είναι ασταθής κι έτσι ο Κρόφορντ ζητά την συνδρομή του διάσημου ψυχιάτρου Χάνιμπαλ Λέκτερ, τόσο για να βοηθήσει όσο και για να “επιβλέπει” τον Γκράχαμ. Ποιος είναι όμως ο ρόλος του στις υποθέσεις, που η ομάδα του Κρόφορντ ερευνά;

Βασισμένο στους χαρακτήρες του βιβλίου “Κόκκινος Δράκος”, του πρώτου μυθιστορήματος του Thomas Harris, το οποίο μας σύστησε τον Χάνιμπαλ Λέκτερ, το Hannibal είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ίσως παραδείγματα τηλεοπτικής σειράς, που έρχεται να παρουσιάσει με διαφορετικό τρόπο μια ιστορία, που έχουμε δει στον κινηματογράφο. Για την ακρίβεια, μπορεί ο Brett Ratner να ήταν εκείνος, που μετέφερε στο σινεμά το μυθιστόρημα, σε μια μέτρια ταινία, που όπως και το Hannibal του Ridley Scott, προσπάθησε να αποτελέσει μια αξιοπρεπή συνέχεια της Σιωπής των Αμνών του Jonathan Demme, άλλα ο Bryan Fuller παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση.

Αφήνει στην άκρη την ιστορία του Φράνσις Ντόλαραϊντ (του “κακού” της πρωτότυπης ιστορίας) και καταπιάνεται με την σχέση του Λέκτερ με τον ειδικό ερευνητή Γουίλ Γκράχαμ. Στην σειρά ο Λέκτερ, όχι μόνο δεν είναι τρόφιμος του ψυχιατρείου, άλλα καλείται να βοηθήσει το FBI να εντοπίσει και να συλλάβει κατά συρροή παρανοϊκούς δολοφόνους. Γκράχαμ και Λέκτερ, δεν είναι εχθροί, άλλα συνεργάτες που έρχονται αντιμέτωποι με φρικιαστικά εγκλήματα. Ποια είναι η σχέση του κανίβαλου Χάνιμπαλ με αυτά; Σας αφήνω να δείτε τη σειρά για να το διαπιστώσετε…

Η σειρά, πιστή στον βασικό άξονα που κινήθηκε η Σιωπή των Αμνών, παίρνει τους χαρακτήρες και τα γεγονότα που τους βαρύνουν σαν προσωπικότητες από το βιβλίο (και αρκετές στιχομυθίες), και τα εγκλήματα είναι απλά η αφορμή για να μας παρουσιάσει την κλιμάκωση των σχέσεων ανάμεσα στους χαρακτήρες άλλα και της ψυχικής υγείας του Γκράχαμ. Έχει πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθείς ως θεατής – ειδικά αν έχεις διαβάσει τα βιβλία του Harris και δει τις ταινίες – πόσο παρόμοια άλλα και διαφορετικά ταυτόχρονα διαδραματίζονται στην οθόνη σου γνώριμες ιστορίες, όπως η σύλληψη του Γκάρετ Τζέικομπς Χομπς και το πόσο σημαντική ήταν η επίδραση της στον Γκράχαμ. Ποια είναι η τηλεοπτική εκδοχή χαρακτήρων, στους οποίους έγινε μια απλή αναφορά στα βιβλία, όπως εκείνος της Άμπιγκειλ Χομπς ή να γνωρίζουμε νέους όπως εκείνον της Μίριαμ Λας, που θυμίζει αρκετά την Κλαρίς Στάρλινγκ της Σιωπής των Αμνών.

Ο Βρετανός Hugh Dancy ως Γκράχαμ και ο Δανός Mads Mikkelsen ως Χάνιμπαλ είναι οι κορυφαίοι στους ρόλους τους, σε μια σειρά που γενικότερα έχει να δείξει πάρα πολύ καλές ερμηνείες από τους ηθοποιούς της, καλή σκηνοθεσία και φωτογραφία. Το μόνο μειονέκτημα της ίσως στο σενάριο, ο “γραμμικός” τρόπος που οι πρωταγωνιστές φθάνουν στον εντοπισμό των δολοφόνων και τα σεναριακά κενά, που αναπόφευκτα προκαλεί.

Η πρώτη σεζόν της σειράς ξεκίνησε να προβάλλεται τον Απρίλιο του 2013 και ολοκληρώθηκε έπειτα από 13 επεισόδια τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου. Η δεύτερη σεζόν αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2014.


14-10-2013 |