Bloodline - Η νέα σειρά του Netflix κάνει πρεμιέρα στη Berlinale - τι είδαμε στα δύο πρώτα επεισόδια - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Bloodline – Η νέα σειρά του Netflix κάνει πρεμιέρα στη Berlinale – τι είδαμε στα δύο πρώτα επεισόδιαΌπως ξέρετε η φετινή διοργάνωση της Berlinale εκτός από ταινίες ενδιαφέρεται και για σειρές. Φρόντισε, λοιπόν, να δώσει το βήμα σε πολλές παραγωγές προγραμματίζοντας προβολές για το κοινό αλλά και συναντήσεις με ενδιαφερόμενους παραγωγούς. Στο πλαίσιο αυτού του «ανοίγματος» προς τις τηλεοπτικές σειρές και τη διάθεση για σύγχυση των δύο μέσων –τριών για την ακρίβεια, δεδομένης της εισβολής του ίντερνετ στο παιχνίδι- πραγματοποιήθηκε ειδική προβολή για τη νέα σειρά του διαδικτυακού καναλιού Netflix, με τίτλο Bloodline.

201510427_3_IMG_FIX_700x700

Μετά το αγαπημένο πολιτικό θρίλερ, House of Cards, σειρά έχει ένα οικογενειακό δράμα που σταδιακά εξελίσσεται σε θρίλερ. Βρισκόμαστε στο ειδυλλιακό τοπίο των νησιών που βρίσκονται κοντά στις νότιες ακτές της Φλόριντα. Μία πολυμελής οικογένεια, με τέσσερα παιδιά, διατηρεί bungalows προς ενοικίαση σε κάποια από τις πανέμορφες ακτές. Τα δύο πρώτα επεισόδια που παρακολουθήσαμε μας τοποθετούν  χρονικά στη στιγμή μιας οικογενειακής γιορτής, κατά την οποία φίλοι και συγγενείς μαζεύονται μετά από πολύ καιρό γύρω από το ίδιο τραπέζι (τραπέζια για την ακρίβεια, γιατί όπως φαίνεται είναι πάρα πολλοί!).

Τρία από τα τέσσερα τέκνα της οικογενείας (Kyle Chandler, Linda Kardellini, Norbert Leo Butz), μοιάζουν αρκετά δεμένα και αγαπημένα έχοντας δημιουργήσει ο καθένας τη δική του οικογένεια και ζώντας την κλασική, πολυπόθητη, αμερικανική ζωή. Υπάρχει, ωστόσο, και ο τέταρτος γιος, ο Danny (Ben Mendelsohn), το μαύρο πρόβατο της οικογένειας, ο οποίος διαφέροντας αισθητά από το περιβάλλον του συγκεντρώνει το βλέμμα όλων πάνω του. Μάλιστα, όπως τουλάχιστον φαίνεται από τα δύο πρώτα επεισόδια, πάνω στο συγκεκριμένο χαρακτήρα είναι δομημένη όλη η πλοκή.

201510427_5_IMG_FIX_700x700

Ήδη από την αρχή, με το voice over του Chandler μέχρι και το τέλος των επεισοδίων καλλιεργείται ένα μεγάλο μυστήριο γύρω από το ποιος είναι τελικά ο Danny και τι έχει κάνει ώστε να προκαλεί την καχυποψία-αγανάκτηση-φόβο-απάθεια της οικογένειας προς το πρόσωπό του. Διότι πρέπει να πούμε ότι κατά τη διάρκεια της αφήγησης, χάρη στο κλασικό και παντός καιρού τέχνασμα της προτερόχρονης αλλά και υστερόχρονης αφήγησης γεγονότων ο θεατής καταλήγει, τουλάχιστον προς το παρόν, μάρτυρας μίας μεγάλης αδικίας, εφόσον φαίνεται ότι ο Danny έχει τραβήξει και θα τραβήξει πολλά. Το ερωτηματικό γεννιέται εξ αρχής και υποψιάζομαι ότι στη συνέχεια προτίθεται να μεγαλώνει παρά να σβήνει.

Όσο για τα στοιχεία του θρίλερ, στο αναγνωριστικό αυτό ξεκίνημα είναι σχεδόν υπόρρητα. Κρίνοντας, φυσικά, από την καθ’ όλα αμερικανική προσέγγιση είμαι σίγουρη ότι πρόκειται στη συνέχεια να πολλαπλασιαστούν και να επιβληθούν των υπολοίπων. Προς το παρόν έχουμε απλή προοικονομία, με την εύρεση ενός πτώματος στο νερό.

201510427_6_IMG_FIX_700x700

Από σκηνοθετική σκοπιά έχει αρκετό ενδιαφέρον η ετερόχρονη αφήγηση αλλά, κυρίως, κάποιες στιγμές στις οποίες ο Kyle Chandler απευθύνεται στον θεατή, προειδοποιώντας τον να μη κρίνει αρνητικά τις πράξεις των υπολοίπων εις βάρος του Danny γιατί ακόμα δεν έχει όλα τα στοιχεία, πράγμα το οποίο θεωρώ αρκετά ευρηματικό για ξεκίνημα. Και μη μου πείτε ότι δεν σκέφτεστε κατευθείαν τον προκάτοχό του, House of Cards, όπου ο απευθυνόμενος στον θεατή Kevin Spaceyείναι ένα από τα πρώτα στοιχεία που τράβηξαν την προσοχή μας πριν κολλήσουμε για τα καλά.

Σκηνοθέτης της σειράς είναι ο Σουηδός Bo Johan Renck ο οποίος υπογράφει ήδη τρία επεισόδια του Breaking Bad και ένα του The walking dead. Όσο για το castσυναντάμε τον Kyle Chandler (Super 8, 2011) τη βραβευμένη με Όσκαρ και τρεις φορές με χρυσή σφαίρα Sissy Spacek, τον γνωστό Sam Shepard (August: Osage County 2012) και τον Ben Mandelsohn (Killing them softly 2012, The place beyond the pines 2012), ο οποίος μοιάζει ιδανικός για το ρόλο του Danny.

201510427_2_IMG_FIX_700x700

Η σειρά, που θα αποτελείται από δεκατρία επεισόδια για αρχή, θα κυκλοφορήσει το Μάρτιο από το Netflix του οποίου η δυναμική αρχίζει να μεγαλώνει όπως διαπιστώνετε. Αναμείνατε!

Διαβάστε εδώ τι είπαν οι παραγωγοί της σειράς και οι δύο πρωταγωνιστές, Kyle Chandler και Ben Mendelsohn στο QnA που ακολούθησε την προβολή των δύο επεισοδίων.


11-2-2015 |