Καλωσορίσατε στο "Bates Motel" - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Καλωσορίσατε στο “Bates Motel”2013. Μετά τον θάνατο του άντρα της, αδιευκρίνιστο το πώς, η Norma Bates, αγοράζει ένα συγκρότημα, σπίτι και ξενοδοχείο, σε μία παραλιακή πόλη, και μετακομίζει εκεί με τον γιο, από δεύτερο γάμο, Norman. Η σχέση των 2 είναι κάτι περισσότερο από μάνας-γιου. Ο Norman έχει εκρήξεις θυμού, και εκείνη έχει θυσιάσει τα πάντα προκειμένου ο Norman να είναι καλά. Εκείνος δεν μπορεί να ξεφύγει από την «αγκαλιά» της μάνας, όχι ότι δεν του αρέσει κιόλας, και έχεις ένα αμφίδρομο Οιδιπόδειο σύμπλεγμα να ξετυλίγεται. Σε όλες του τις διαστάσεις. Η Norma θέλει να σταθεί στα πόδια της, πράγμα αδιανόητο χωρίς τον Norman. Εκείνος προσπαθεί να ζήσει την τυπική ζωή ενός 17χρονου, χωρίς μεγάλη επιτυχία. Μέσα σε όλα, εμφανίζεται ο πρώτος γιος της, εκ διαμέτρου αντίθετος από τον δεύτερο, και ακόμα ένα συνονθύλευμα χαρακτήρων που εμπλέκονται στην ζωή τους.

Αν τα ονόματα των ηρώων και της σειράς σας λένε κάτι, ναι, είναι αυτό που καταλάβατε. Η σειρά είναι μια προσπάθεια να δούμε και να καταλάβουμε πως δημιουργήθηκε ένας από τους καλύτερους, πιο αρρωστημένους και πρώτους κατ’ εξακολούθηση δολοφόνους της λογοτεχνίας και μετέπειτα του σινεμά. Του Norman Bates στο Χιτσκοκικό Ψυχώ. Η σειρά είναι τοποθετημένη στο σήμερα μεν, αλλά με τον αέρα που θα άρμοζε σε μία τέτοιου είδους ιστορία.

Δημιουργήθηκε από τον Anthony Cipriano, ο οποίος μετά από απουσία 6 ετών, επιστρέφει στα τηλεοπτικά πράγματα, με μία δουλειά που ετοίμαζε 8 χρόνια. Του ανήκει το σενάριο και κομμάτι της σκηνοθεσίας.

Στον ρόλο του νεαρού Norman, ο Freddie Highmore, και να σας θυμίσω. Τσάρλι και το εργοστάσιο Σοκολάτας, Ψάχνοντας τη Χώρα του ποτέ και τόσα άλλα. Το παλικάρι είναι μετρημένος και απλά αριστοτεχνικός. Έχοντας δει το Ψυχώ (ακόμα και το αθλιότατο remake του πριν από κάποια χρόνια), κάπως έτσι τον φαντάζεσαι πιτσιρικά. Και ναι είναι spot on.

Όσο για την Norma Bates, drum roll pleaseeeeeeeeeeeeeeee……… Vera Farmiga. Up in the air, Higher ground, και το φετινό, άκρως τρομαχτικό The Conjuring. Είναι απλά μοναδική. Η ερμηνεία της προάγει την αρρωστημένη κοσμοθεωρία της Norma σε σχέση με τον γιο της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και της χάρισε και την υποψηφιότητα για το Emmy.

Το υπόλοιπο cast είναι νομίζω από τα καλύτερα assemble, με κάποιες εξαιρέσεις βεβαίως βεβαίως. Με δεδομένο ότι είναι στο ξεκίνημα της δεύτερης σεζόν, η υπόθεση φαίνεται να έχει πολύ υλικό ακόμα. Με πολλές απορίες άλυτες από την πρώτη.

Γιατί να την δείτε: Γιατί είναι πρωτότυπο, απρόβλεπτο, και δίνει μία εκ των έσω καταγραφή του δεσμού μάνα-γιος λίγο πιο αρρωστημένη από το αναμενόμενο.

Γιατί να μην την δείτε: Γιατί πάσχει ρυθμού σε ορισμένες περιπτώσεις, γιατί οι υπόλοιποι χαρακτήρες πέρα από των 2-3 βασικών, ίσως να σας φανούν λίγο κλισέ.


12-3-2014 |