Bates Motel - Season 2 - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Bates Motel – Season 2



Το Bates Motel, και όπως κάθε μοντέρνα τηλεοπτική σειρά, εγκυμονεί τον κίνδυνο της αλλοτρίωσης της αρχέτυπης ιστορίας, μέσα από μακρόσυρτα σεναριογραφικά σημεία που δεν ταιριάζουν, μέσα από χαρακτήρες που δεν υπάρχουν, ή ακόμα και τους βασικούς χαρακτήρες να μην μοιάζουν πολλές φορές με αυτό που έχουν αγαπήσει οι κινηματογραφόφιλοι.

Η συγκεκριμένη τηλεοπτική σειρά όμως, το Bates Motel κατάφερε να κερδίσει το κοινό και να σεβαστεί τους βασικούς κανόνες.

Bates Motel

Η δεύτερη σεζόν που ολοκληρώθηκε φέτος, μας μεταφέρει λίγο μετά το πρώτο θολό περιστατικό δολοφονίας, στο οποίο γίνεται μάρτυρας ο Norman. Στον «χαμό» της αγαπημένης του δασκάλας, η οποία είχε και εκείνη τα δικά της προβλήματα. Τι πραγματικά έγινε εκείνη την βραδιά, μαθαίνουμε βαθμιαία, αφού φέτος η ιστορία στηρίζεται στην κοινωνικότητα των πρωταγωνιστών.

Νέα πρόσωπα έρχονται στην σειρά, είτε για να διχάσουν τους χαρακτήρες, είτε για να γίνουν οι νέοι φίλοι που ζουν ανάμεσα σε επικίνδυνους και παράξενους ανθρώπους χωρίς να το γνωρίζουν. Ο Norman φαίνεται φέτος περισσότερο κοινωνικός, δημιουργεί νέους κοινωνικούς δεσμούς και κάνει και σταθερή σχέση με μια δυναμική αλλά και αυτοκαταστροφική κοπέλα. Οι νέες παρέες του Norman, φαίνεται να τον αποδέχονται ακόμα πιο πολύ, μα και εκείνος φαίνεται σχετικά πιο χαρούμενος και κοινωνικός φέτος. Όμως πραγματικά, οι απώλειες μνήμης, και το αλκοόλ, δείχνουν μια ανάμνηση που όταν θα φανερωθεί πλήρως, θα ξεκινήσουν τα προβλήματα και τα μελλοντικά εγκλήματα.

Η Emma είναι πλέον μέλος της επιχείρησης και πιο κοντά στην οικογένεια Bates που τόσο εκτιμάει. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό, καθώς τα μυστικά και τα παθήματα είναι προ των πυλών.

Ο Dylan, από την άλλη μεριά, ο κοινωνικός και θυμωμένος αδερφός του Norman που δεν γίνεται ποτέ αποδεκτός από την μητέρα τους, έχει τραβήξει τον δρόμο του σε μια επικίνδυνη καθημερινότητα με συνέπειες που θα τον βλάψουν. Για πρώτη φορά φέτος, βλέπουμε τελικά την μητέρα του να τον πλησιάζει για να τον σώσει και χρησιμοποιεί παρόμοια «μέσα» προστασίας όπως στον Norman.

Το προφίλ της μητέρας στην δεύτερη σεζόν, μοιάζει πολύ διαφορετικό.

Η φετινή απόδοση της μητέρας είναι λιγότερο σαγηνευτική – σεξουαλική, και περισσότερο μητρική, ενδοσκοπική και σταθερά εμμονική. Φέτος με τα νέα πρόσωπα που έρχονται στην σειρά, βλέπουμε σημεία από το παρελθόν της μητέρας που δεν είναι ευχάριστα. Τα τραύματα της ζωής της, που την θέλουν να συνδέεται μαρτυρικά με τον εσωστρεφή της γιο, τον Norman.

Γενική απόδοση:

Από την γενική ανασκόπηση, φαίνεται ξεκάθαρα πως ο δημιουργός της σειράς, έχει προσέξει αρκετά το προσωπείο του Norman και έχει σεβαστεί κατά πολύ την κληρονομιά του «Ψυχώ». Πέρα από την αφύσικη ύπαρξη των smartphones, που κατά την γνώμη μου δεν ταιριάζουν καθόλου στο αγροτικό τοπίο του προαστίου που βρισκόμαστε, τα υπόλοιπα στοιχεία είναι αρκετά για να προσδώσουν την συνύπαρξη του τρόμου και της ψυχολογικής ανάλυσης.

Οι εκφράσεις του σφιγμένου Norman με τις τόσες επιθυμίες είναι ιδανικές. Στηρίζονται στην πειστικότητα και το εμμονικό βλέμμα. Σημαντικό σημείο κατά την διάρκεια της μεγάλης διάρκειας έλλειψης μνήμης, είναι οι εξαιρετικές του κινήσεις. Ειδικά η σκηνή που ξύνει το πόδι του, και ουσιαστικά «διαγράφει» διαδοχικές κινήσεις με το χέρι του. Είναι μια από τις πιο σημαντικές σκηνές που δείχνουν το μεγάλο ταλέντο του νεαρού Freddie Highmore που δείχνει να ξέρει καλά με τι πραγματεύεται και πως το χειρίζεται. Και φυσικά στην μίμηση που αποτελεί φόρο τιμής στον κορυφαίο πρωτεργάτη Anthony Perkins της τριλογίας. Για όσους έχουν δει την τριλογία, γνωρίζουν γιατί αυτή η σκηνή είναι τόσο σημαντική, για όσους μαθαίνουν τώρα το «ιστορικό» του Norman Bates, αρκεί να σας πούμε πως αυτές οι κινήσεις ορίζουν την ιδιόμορφη ψυχοπάθεια του, που θα δούμε να εξελίσσεται εκτενώς στην τρίτη σεζόν.

Κλείνοντας να τονίσουμε πως όλοι οι χαρακτήρες φέτος φανερώνουν μια πιο σκοτεινή πλευρά του εαυτού τους. Είτε μέσα από αποκαλύψεις του παρελθόντος είτε μέσα από τωρινές κινήσεις για αναγνώριση και επιβίωση. Στην κορυφή αυτής της αλλαγής, βρίσκεται ο σερίφης, που είδαμε φέτος σε μια πιο αγχωτική, επιθετική και αναμνησιακή κατάσταση. Επίσης η σειρά κινήθηκε και λίγο περισσότερο γκανγκστερικά λόγω της ιστορίας του Dylan και ίσως αυτό να άλλαξε λίγο το κέντρο βάρους του πρωταγωνιστικού διδύμου Norma-Norman, όμως η κατάληξη δείχνει πως ήταν αναγκαίο.

Τελικά μια αρκετά καλοφτιαγμένη δεύτερη σεζόν που μας φανερώνει μια ακόμα πιο ενδιαφέρουσα συνέχεια. Με την πολυτέλεια των δέκα επεισοδίων, που ξεφεύγει από τις αμερικανικές δημιουργίες των 20 και άνω με μακρόσυρτα και βαρετά σημεία, το Bates Motel έκανε το θαύμα του και για φέτος, με εμάς να αναμένουμε την συνέχεια μέσα στο 2015.


16-8-2014 |