Our Week In Sex: Top 10 - Ταινίες με μεγαλύτερες που τα "φτιάχνουν" με μικρότερους (ή αλλιώς το Mrs. Robinson σύνδρομο) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Our Week In Sex: Top 10 – Ταινίες με μεγαλύτερες που τα “φτιάχνουν” με μικρότερους (ή αλλιώς το Mrs. Robinson σύνδρομο)

Top-10, Αφιερώματα | 21-5-2019 |

Ή αλλιώς το “σύνδρομο της Κας. Robinson”. Ο όρος αυτός αναφέρεται στους ρομαντικούς συνδέσμους μεταξύ μεγαλυτέρων γυναικών με μικρότερους άνδρες, και όπως θα καταλάβατε ξεκίνησε εξαιτίας της Anne Bancroft, και του ρόλους της σαν μία σαγηνευτική κυρία στην ταινία του 1967, “The Graduate”. Οι γυναίκες σε αυτές τις σχέσεις αισθάνονται να μην ικανοποιούνται από άνδρες της ηλικίας τους, αλλά και με την προσωπική τους ζωή γενικά.

Οι περισσότερες αρχίζουν να ζουν και να αισθάνονται όταν θα έρθει στο διάβα τους ένας νεαρότερος άνδρας. Ιδού 10 ταινίες, με αυτό το σύνδρομο, τις οποίες αγαπήσαμε πολύ πριν βγουν στην επιφάνεια οι όροι “milf” και “cougar”, που θα εξηγήσουμε άλλη φορά τι σημαίνουν. (ας προσποιηθώ ότι έχετε άγνοια).

10. All That Heaven Allows (1955)

all-that-heaven-allows

Η λίστα αρχίζει με ένα από τα καλύτερα παραδείγματα, με μία αναπάντεχη σχέση μεταξύ της καλοστεκούμενης χήρας Cary Scott (Jane Wyman) και του κατά πολύ μικρότερού της κηπουρό Ron Kirby (Rock Hudson).

Η προσγειωμένη συμπεριφορά και η απλοϊκή κοινωνική ζωή του Ron, ιντριγκάρει την Cary, και αυτή τον ερωτεύεται. Ωστόσο, η σχέση έχει να αντιμετωπίσει την ντροπή των παιδιών της, τα κουτσομπολιά του περίγυρου, και τις θυσίες της για να ηρεμήσουν οι πάντες. Αντί να παντρευτεί τον άντρα που αγαπά, αδιαφορεί για τις ανάγκες της.

Ειρωνικά, η Wyman ήταν μόλις 38 ετών, και ο Hudson μόλις 30.

Η ταινία ενέπνευσε το “Ali: Fear Eats The Soul” (1974), και το φιλμ του Todd Haynes, “Far From Heaven”, το οποίο όμως μετέτρεψε το θέμα της ηλικίας σε θέμα φυλής.


9. A Teacher (2013)

A-Teacher-2013

Τα 75 λεπτά αυτής της ανεξάρτητης ταινίας της Hannah Fidell, δεν χάνει τον χρόνο της με το να σε προετοιμάσει. Η Diana Watts (Lindsay Burdge), είναι μία δασκάλα που έχει κάνει το λάθος να δημιουργήσει σχέση με τον μαθητή της, Eric Tull (Will Brittain).

Όσο η ταινία προχωρά, εκείνη γίνεται όλο και πιο ασταθής, σχετικά με την σχέση της. Σταδιακά χάνει τον έλεγχο των συναισθημάτων της, και ξεχνά τις συνέπειες. Αφήνεται σε όλο αυτό, και αρχίζει και εκείνη να αισθάνεται σαν τους μαθητές της, κάνοντας σχεδόν τα ίδια λάθη.

Ελάχιστα διαλογικά μέρη και αρκετά fade in και out, είναι αρκετά για να τονίσουν την δραματικότητα του πράγματος, δίνοντας στο κοινό την δυνατότητα να φανταστεί το παρελθόν της και τους λόγους που την οδήγησαν στη σχέση με έναν μικρότερο.


8. Δον Ζουάν – Don Jon (2013)

Julianne-Moore-in-Don-Jon

Στην πρώτη ταινία που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Joseph Gordon-Levitt writes, ενσαρκώνει τον Jon Martello, του οποίου η ζωή είναι βασισμένη στην εκτενή αυτοϊκανοποίηση, το αχαλίνωτη clubbing και στο να βγαίνει με γυναίκες με βαθμολογία τουλάχιστον 8 στη λίστα του. Επίσης γυμνάζεται πολύ και πηγαίνει και στην εκκλησία για να εξομολογείται.

Προτιμά να βλέπει πορνό, από το να πηγαίνει με γυναίκες, και έτσι αποφεύγει τα άβολα προφυλακτικά, τις βαρετές στάσεις στο σεξ, και τον αχρείαστο στοματικό έρωτα. Κάποια στιγμή συναντά την Barbara Sugarman (Scarlett Johansson), η οποία αρνείται να γίνει έρωτας της μιας βραδιάς και επιμένει να βγουν κανονικό ραντεβού. Τον ενθαρρύνει να παρακολουθήσει νυχτερινά μαθήματα, ώστε να βρει δουλειά και να πετύχει, έστω και σε έναν τομέα.

Η Esther (Julianne Moore), μία αρκετά μεγαλύτερή του και συμμαθήτρια στο νυχτερινό, τον “πιάνει” να βλέπει πορνό στο κινητό του. Παρόλη την άβολη κατάσταση που δημιουργήθηκε, εκείνη συνεχίζει να του μιλάει όταν συναντιούνται, και επίσης του δανείζει μία βιντεοκασέτα με πορνό των 70’s, για να δει πως είναι πιο ρεαλιστικό. Και για πρώτη φορά κάποια αντιμετωπίζει την εμμονή του με ενδιαφέρον. Εκείνος αρχίζει να την σκέφτεται, και όλα παίρνουν τον δρόμο τους.

Σε μια πιο σύγχρονη σκοπιά, το σύνδρομο της Mrs. Robinson, από μία άλλη οπτική.


7. Harold & Maude (1971)

Harold-Maude-1971

Ο νεαρός και πλούσιος Harold Chasen (Bud Cort) πηγαίνει σε κηδείες και προσποιείται αυτοκτονίες, αφενός γιατί φοβάται τον θάνατο και τα γηρατειά, και αφετέρου για να τραβήξει την προσοχή της μητέρας του (Vivian Pickle).

Σε μία από τις κηδείες, θα συναντήσει την 79 ετών, και κατά 58 χρόνια μεγαλύτερή του, Maude (Ruth Gordon), η οποία πηγαίνει εκεί για διαφορετικούς λόγους. Δεν φοβάται τον θάνατο. Αντίθετα, τον περιμένει. Μία ιστορία αγάπης θα ξεκινήσει εξαιτίας της συνήθειάς τους. Η παρορμητικότητά της αφορά και παράνομες και ακατάλληλες πρακτικές, όπως το να κλέβει αυτοκίνητα και να αποπλανεί μικρότερους της, αντίστοιχα.

Μαύρο χιούμορ και δράμα, σε μία αγαπημένη ταινία.


6. H Δασκάλα του Πιάνου – The Piano Teacher (2001)

the-piano-teacher

Θα έλειπε από ένα τέτοιο θέμα ο Michael Haneke; Η ταινία επικεντρώνεται στην Erika Kohut (Isabell Hupport), μία καθηγήτρια πιάνου, η οποία παρόλα τα 40 της χρόνια, μένει ακόμα με την μητέρα της. Ανώριμη και συναισθηματικά εξαρτημένη, βρίσκει σεξουαλική ικανοποίηση βλέποντας πορνό, και ακολουθώντας σαδομαζοχιστικές πρακτικές.

Η εμμονική της σχέση με τον 17χρονο μαθητή της Walter Klemmer (Benoît Magimel) είναι πιθανότατα το μόνο λογικό πράγμα στη ζωή της, τουλάχιστον για το κοινό. Ενώ αρχικά τον αποθαρρύνει, τελικά δέχεται να κάνουν σχέση υπό έναν όρο: Πρώτα θα τον ταπεινώνει και θα τον εκνευρίζει, και σε αντάλλαγμα της ολοκλήρωσης των μαζοχιστικών της απαιτήσεων, θα κάνουν σεξ.

Η εμμονή της με τον μαθητή, φτάνει σε ακραία σημεία, ειδικά ότι τον βλέπει να φλερτάρει με μία συμμαθήτριά του, και βάζει σκοπό της ζωής της να την καταστρέψει.

Το σύνδρομο της Mrs. Robinson, σε μία πιο ακραία μορφή.


5. Άπιστη – Unfaithful (2002)

Unfaithful-2002

Η Connie (Diane Lane) και ο Edward Sumner (Richard Gere) μαζί με τον 8 ετών γιο τους (Eric Per Sullivan) ζουν μία χαρούμενη και σταθερή ζωή.

Όλο αυτό μέχρι τη στιγμή που η Connie συναντά έναν άγνωστο νεαρό Γάλλο, (Oliver Martinez) ο οποίος συστήνεται ως Paul και της προσφέρει καταφύγιο από την θύελλα στο διαμέρισμά του, όπου και την περιποιείται. Μετά από αυτό, η σχέση δημιουργείται με εκείνη να του παραδίνεται άνευ όρων.

Και εδώ υφίσταται ένα παράδοξο. Η Diane Lane είναι μόλις ένα χρόνο μεγαλύτερη από τον Olivier Martinez. Ωστόσο παίζει τη μεγαλύτερη γυναίκα με μαεστρία, και εκείνος παρουσιάζει τον χαρακτήρα του με τέτοιο τρόπο, ώστε εμείς ως θεατές έχουμε την ψευδαίσθηση ότι παρακολουθούμε ένα χάσμα ηλικίας της τάξεως των 15 χρόνων, περίπου. Βέβαια σε αυτό βοηθά και το γεγονός ότι ο Gere είναι 16 χρόνια μεγαλύτερος από εκείνη.


4. Η Τελευταία Παράσταση – The Last Picture Show (1971)

The-Last-Picture-Show-1971

Το νοσταλγικό coming-of-age δράμα του Peter Bogdanovich, είναι τοποθετημένο στο Τέξας του 1952, και εξερευνά τις διαφορές στα ενδιαφέροντα και τις προτεραιότητες ανάμεσα στις διάφορες γενιές, με ένα cast απλά ονειρικό. Cybill Sheppard, Jeff Bridges και Timothy Bottoms, σε πρώτη εμφάνιση, και με έμπειρους τους Ben Johnson, Cloris Leachman και Ellen Burstyn.

Μετά τον χωρισμό του με την κοπέλα του, ο Sonny Crawford (Timothy Bottoms) αρχίζει να βγαίνει με την γυναίκα του προπονητή του, Ruth Popper (Cloris Leachman σε ρόλο που της χάρισε το Oscar) μετά από προτροπή του ίδιου. Απογοητευμένη από την αδιαφορία του άντρα της, η Ruth κλαίει συνεχώς. Μετά από μία βόλτα με αυτοκίνητο, καλεί τον Sonny για ένα ποτό, και ξαναβάζει τα κλάματα. Ο Sonny προσπαθεί να την παρηγορήσει, και εκείνη του εκμυστηρεύεται ότι ο σύζυγός της, την απατά. Ξεκινούν σχέση, και η ζωή της ξαφνικά αποκτά νόημα.

Ρεαλισμός και αντικειμενικότητα. Μία καταπληκτική ταινία.


3. Ημερολόγιο ενός Σκανδάλου – Notes On A Scandal (2006)

Notes-On-A-Scandal-2006

Η Barbara Covett (Judi Dench) είναι μία μοναχική καθηγήτρια ιστορίας, κοντά στη συνταξιοδότηση. Θα βρει μία καινούρια φίλη στον πρόσωπο της νέας καθηγήτριας τέχνης, Sheba Hart (Cate Blanchett), η οποία γίνεται ο κεντρικός χαρακτήρας στο καθημερινό της ημερολόγιο και η πιο πρόσφατη εμμονή της. Εξιδανικεύει την Sheba και κάνει τα πάντα για την εντυπωσιάσει, χωρίς όμως υπερβολές. Φαινομενικά τουλάχιστον.

Μια βραδιά, κατά την διάρκεια της Χριστούγεννιάτικης γιορτής, η Barbara βλέπει τη Sheba να κάνει σεξ με έναν μαθητή. Όταν την αντιμετωπίζει, η Sheba ομολογεί ότι έχει σχέση με τον 15 ετών μαθητή της Steven Connolly (Andrew Simpson) και προσπαθεί να δικαιολογηθεί λέγοντας πως ξεκίνησε να του κάνει ιδιαίτερα για μία εργασία, και παρά τα ωραία σχόλια του, προσπάθησε να αντισταθεί, αλλά δεν τα κατάφερε.

Η Sheba υπόσχεται να διαλύσει τη σχέση, και καταλαβαίνει του λόγους που δίνουν στην Barbara το δικαίωμα να μιλήσει στο σχολείο. Εκείνη λέει πως δεν θα πει τίποτα, αρκεί να διακοπεί η σχέση. Η Sheba όμως κάνει το λάθος να την αφήσει μόνη της σε στιγμές που εκείνη, θεωρεί ότι έχει ανάγκη.

Και μπορεί αυτό που μας αφορά στην ταινία να είναι ο εμμονικός χαρακτήρας της Dench, ωστόσο τα πάντα προωθούνται από την σχέση δασκάλας-μαθητή.


2. Σφραγισμένα Χείλη – The Reader (2008)

The-Reader

Ο 15 ετών Michael (David Kross – και σε μεγαλύτερη ηλικία ο Ralph Fiennes) συναντά την 36χρονη Hanna Schmitz (Kate Winslet στον ρόλο που της χάρισε το Oscar), σε ένα σοκάκι κάνοντας εμετό από πυρετό. Τον βοηθά να πάει σπίτι, και 3 μήνες μετά, την επισκέπτεται με λουλούδια για να την ευχαριστήσει. Του επιβάλει να κάνει μπάνιο, πράγμα που ντροπιάζει, μπερδεύει και εξιτάρει τον μικρό ταυτόχρονα. Τον αποπλανεί και ξεκινούν σχέσει πριν καν συστηθούν.

Αποκρύπτοντας το γεγονός, ο Michael αρχίζει να παίρνει αποστάσεις από το οτιδήποτε θα μπορούσε να του στερήσει το να είναι μαζί της. Η σχέση τους περιστρέφεται γύρω από το σεξ αλλά και την ανάγνωση βιβλίων. Σύντομα εκείνος θέλει και άλλα, αλλά εκείνη δεν είναι έτοιμη. Τον αφήνει μόνο του λοιπόν στο διαμέρισμά της, χωρίς καν να του πει αντίο. Από εκεί θα πάμε στο 1966, με τον Michael να σπουδάζει νομική, και να είναι στο κοινό που παρακολουθεί τις δίκες της Φρανκφούρτης σχετικά με το Άουσβιτς. Εκεί θα ανακαλύψει ότι δικάζεται και η Hanna, καθώς ήταν φρουρός των SS, και είχε οδηγήσει 300 Εβραίους στα κρεματόρια το 1944, πριν εκείνοι συναντηθούν.

Πρόκειται για μία συγκλονιστική ταινία, με το ιστορικό της background να περνάει σε δεύτερη μοίρα.


1.  O Πρωτάρης – The Graduate (1967)

The-Graduate

Λογική η πρώτη θέση, καθώς εξαιτίας αυτής της ταινίας βγήκε και ο όρος. Η σατιρική δραμεντί του Mike Nichols αποτελεί μία πρώτης τάξεως έρευνα στα προάστια, όπου ο τελειόφοιτος του κολεγίου Benjamin Braddock (Dustin Hoffman) επιστρέφει σπίτι του, χωρίς σχέδια για το μέλλον, και χωρίς πολλά πράγματα να κάνει, οπότε σκοτώνει την ώρα του.

Στα 21α γενέθλιά του, οι οικογένειά του, του κάνει πάρτι, στο οποίο είναι καλεσμένοι φίλοι της οικογένειας, και μέσα σε αυτούς και η Mrs. Robinson (Anne Bancroft), η οποία επιμένει να την πάει σπίτι της ο Benjamin. Τον πείθει να του προσφέρει ένα ποτό, και εκεί προσπαθεί να τον αποπλανήσει. Και ενώ στην αρχή την απωθεί, τελικά ξεκινούν σεξουαλική σχέση, επί καθημερινής βάσεως. Εκείνη αρνείται να μιλήσει για την προσωπική της ζωή και για την κόρη της, πέρα από μία σκηνή στην οποία από κυνηγός μετατρέπεται σε μία συμπαθητική γυναίκα, η οποία μας ενημερώνει για το παρελθόν, και για το πως λόγω της εγκυμοσύνης της, αναγκάστηκε να είναι με έναν άνδρα που δεν αγάπησε ποτέ.

Οι γονείς του τον πιέζουν να βγει ραντεβού με την Elaine (Katherine Ross), την κόρη της Mrs. Robinson, η οποία αποδεικνύεται μία γυναίκα με την οποία ο Ben μπορεί να αισθάνεται οικεία, πράγμα κόντρα από αυτό που αισθάνεται για την μητέρα της. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ενός τριγώνου, με την Elaine να ανταγωνίζεται την μητέρα της χωρίς να το ξέρει, και την Mrs. Robinson να απειλεί τον Ben.

Η σκηνοθεσία του Nichols έκανε τον Hoffman γνωστό σε όλα τα άκρα του κόσμου, και έθεσε τις βάσεις για μία κινηματογραφική αφήγηση, η οποία έχει αντιγραφεί όσο λίγες.

Διαβάστε περισσότερα για: