Top 10 - Διαμαρτυρία / Εξέγερση / Επανάσταση - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Top 10 – Διαμαρτυρία / Εξέγερση / Επανάσταση

Top-10 | 25-3-2020 |

Κάτι ο εγκλεισμός, κάτι ο ελεύθερος χρόνος που αναγκαστικά έχουμε, άντε και λόγω της ημέρας, αναρωτηθήκαμε: Από όσες ταινίες έχουμε δει σε αυτή τη ζωή, ποιες “επαναστατικές” ταινίες μας έκαναν να καρφωθούμε στις κινηματογραφικές οθόνες;

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι πριν πάμε στη λίστα. Η επανάσταση μπορεί να είναι καθολική, κοινωνική, αλλά και προσωπική. Πάμε λοιπόν να δούμε 10 ταινίες αφιερωμένες στις επαναστάσεις. Γιατί η επανάσταση, δεν γίνεται μόνο με όπλα.

10. Children Of Men (2006) – Της συνανθρώπου το παιδί, είναι δυο φορές παιδί μου

children-of

Σκηνοθεσία:  Alfonso Cuarón, με Julianne Moore, Clive Owen, Michael Kane και Chiwetel Ejiofor

Το 2027, σε ένα χαοτικό κόσμο στον οποίο οι γυναίκες δεν μπορούν πια να τεκνοποιήσουν, ένας πρώην ακτιβιστής στρατολογείται από την παλιά του, επαναστατική ομάδα, για να μεταφέρει σε ασφαλές μέρος την μοναδική έγκυο γυναίκα του κόσμου. Η γυναίκα αυτή είναι η μόνη ελπίδα της ανθρωπότητας, και έτσι ο κόσμος πρέπει να την προστατέψει, όλο αυτό σε αντίσταση κατά των παγκοσμιοποιημένων κυβερνήσεων.


9. Hunger Games (2012) – Divergent (2014) – Αγώνες Πείνας: Ανταρσία

shaielene-woodley-divergent-hunger-games-1

Σκηνοθεσία (Hunger Games): Gary Ross, με Julianne Moore, Jennifer Lawrence, Donald Sunderland, Phillir Seymour Hoffman

Σκηνοθεσία (Divergent): Neil Burger, με  Shailene WoodleyTheo JamesKate Winslet

Μία νεαρή γυναίκα θα γίνει το πρόσωπο της επανάστασης, κατά των καταπιεστικών αρχόντων, όπου στην προσπάθειά τους να οργανώσουν την δική τους ουτοπική κοινωνία, λειτουργούν εις βάρος των πολιτών. Και να οι δύο ταινίες μπήκαν στην ίδια θέση, για αυτόν ακριβώς το λόγο. Με διαφορές βέβαια, αλλά στον πυρήνα τους, έχουν ακριβώς ίδια υπόθεση. Ποιος όμως δεν αγαπά, μία νεανική επανάσταση; Μην αρχίσετε όμως να μιλάτε για αντιγραφές. Ήταν βιβλία, πολύ πριν γίνουν κινηματογραφικές διασκευές.


8. Fight Club (1999) – Είμαι το επαναστατικό καρκίνωμα του Jack

Fight Club (1999) Edward Norton and Brad Pitt (Screengrab)

Σκηνοθεσία: David Fincher, με Brad Pitt, Edward Norton, Helena Bonham Casrter, Jared Leto

Ένας υπάλληλος πάσχει από αϋπνίες, και προσπαθεί να αλλάξει τη υπερκαταναλωτική ζωή του. Όταν “συναντά” ένας κατασκευαστή σαπουνιών, αρχίζει να συμμετέχει σε μία οργάνωση στην οποία παίζουν ξύλο. Γρήγορα όμως, η οργάνωση θα αλλάξει, και το “Fight” στον τίτλο “Fight Club”, θα μετατραπεί σε μάχη κατά του τραπεζικού συστήματος, με σκοπό την απόλυτα οργανωμένη αναρχία. Αναπάντεχα καλή, υπέροχα έξυπνη, αριστουργηματικά δομημένη.


7. Good Night and Good Luck (2005) – Η δύναμη της τηλεόρασης, πριν η τηλεόραση αποκτήσει δύναμη

good-night-and-good-luck-original1

Σκηνοθεσία: George Clooney, με Clooney, David Strathairn, Patricia Clarkson

Στις αρχές της δεκαετίας του 50, η απειλή του Κομμουνισμού δημιούργησε ένα κύμα παράνοιας στις Η.Π.Α., με υποκινητή τον γερουσιαστή Joseph McCarthy. Ο δημοσιογράφος όμως του CBS, Edward R. Murrow, μαζί με τον παραγωγό του Fred W. Friendly, αποφάσισε ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Προκαλώντας την κοινή γνώμη, προσπάθησαν να αλλάξουν τη γνώμη του κοινού, έχοντας απέναντί τους έναν από τους δυσκολότερους αντιπάλους: την Αμερικανική Κυβέρνηση. Μία από τις καλύτερες ταινίες, με ένα από τα δυσκολότερα θέματα.


6. One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975) – Η επανάσταση θέλει την τρέλα της

2015-02-12-1

Σκηνοθεσία: Milos Forman, με  Jack NicholsonLouise FletcherMichael Berryman

Ο McMurphy καταδικάζεται, αλλά για να γλυτώσει τη φυλακή, δηλώνει παράνοια, και έτσι μπαίνει σε μία ψυχιατρική κλινική. Όταν γίνεται μάρτυρας της βιαιότητας που δέχονται οι λοιποί τρόφιμοι από την αρχινοσοκόμα, Ratched, θα τους μαζέψει για να εναντιωθούν στο καθεστώς που τους έχει επιβληθεί. Δεν μπορώ να σχολιάσω. Δεν πρέπει. Είναι ο ορισμός του “πρέπει να είσαι πολύ τρελός για να επαναστατήσεις, και πολύ θαρραλέος για να τα καταφέρεις.”


5. Braveheart (1995) – Ο Gibson στην επανάσταση των 5 Oscar

411363

Σκηνοθεσία: Mel Bibson, με Gibson, Sophie MarceauPatrick McGoohan

Όταν η μέλλουσα γυναίκα του, εκτελείται από έναν Άγγλο στρατιώτη, που προσπάθησε να τη βιάσει, ο William Wallace ηγείται των Σκωτσέζικων στρατευμάτων, για να οδηγήσει τον λαό του στην ελευθερία. Και αν το έχετε δει, χωρίς να κλάψετε, τι να σας πω. Είστε αναίσθητοι, πάει και τελείωσε.


4. Spartacus (1960) – Ξυπνήσανε οι σκλάβοι, Αντωνάκη

z7tLZ3c17Ch6qGIhUuiXBGGwHv0

Σκηνοθεσία:  Stanley Kubrick,  με Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons

Όταν ένα σκλάβος, και μελλοντικό θύμα της αρένας, θα εναντιωθεί, τα νέα ταξιδεύουν γρήγορα σε όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ένα ολόκληρο δίκτυο δημιουργείται. Από τη μία πλευρά όλοι οι σκλάβοι ετοιμάζουν την επανάστασή τους για να αποκτήσουν τα μέσα για να φύγουν και να ζήσουν ελεύθεροι, και από την άλλη, οι άρχοντες προσπαθούν να σταματήσουν τους επαναστάτες.


3. The Matrix Trilogy (1999-2003) – Εσύ, ποιο χάπι θα πάρεις;

theMatrix2_2379796k

Σκηνοθεσία: The Wachowski Brothers, με Keanu Reeves, Lawrence Fishburne, Carrie-Ann Moss

Ένας hacker μαθαίνει όλη την αλήθεια για τον κόσμο που ζούμε. Όταν μετά τη βιομηχανική επανάσταση, οι Μηχανές παίρνουν την εξουσία στα χέρια τους, οι άνθρωποι είναι πηγή ενέργειας τους, και ζουν μέσα σε ένα υπολογιστικό πρόγραμμα διαχείρησής τους. Όταν ο Μορφέας, ενημερώνει τον Νίο, για όλη την αλήθεια, ανακαλύπτει ότι είναι εκείνος που θα οδηγήσει τους ανθρώπους στην επανάσταση κατά των Μηχανών, και στην απόλυτη ελευθερία. Μπορεί κάποιοι να έχουν χαρακτηρίσει τα δύο τελευταία μέρη της τριλογίας (Reloaded και Revolutions) ανάξια του πρωτότυπου σεναρίου, αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι μιλάμε για ένα κινηματογραφικό επίτευγμά.


2. V for Vendetta (2005) – Ο λαός δεν πρέπει να φοβάται τις κυβερνήσεις. Οι κυβερνήσεις πρέπει να φοβούνται το λαό

V-for-Vendetta

Σκηνοθεσία: James McTeigue, με Hugo Weaving, Natalie Portman, Stephen Fry, John Hurt

Σε μία μελλοντική και τυραννική Μεγάλη Βρετανία, ένας μασκοφόρος επαναστάτης, με τη βοήθεια μίας νεαρής γυναίκας, θα καταφέρει να αφυπνίσει τον λαό της χώρας, και να οδηγήσει τον κόσμο σε μία επανάσταση, πρακτική και συμβολική. Το αντίκτυπο της ταινίας στην πραγματική μας ζωή, έχει φανεί από το γεγονός ότι, το “επαναστατικό” κίνημα των Anonymous, χρησιμοποιούν τη μάσκα του V, για την δική τους επανάσταση. Μία ταινία επίκαιρη, όχι μόνο για το σήμερα. Αλλά για το πάντα.


1. Παπαφλέσσας (1971) – Στ’ άρματα, στ’ άρματα εμπρός στον αγώνα

papaflessas

Σκηνοθεσία: Ερρίκος Ανδρέου, με Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Κάτια Δανδουλάκη, Αλέκο Αλεξανδράκη, Λαυρέντη Διανέλο

Μία από τις επιφανέστερες προσωπικότητες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο Παπαφλέσσας παρουσιάζεται σε αυτή την ταινία. Η κήρυξη της Επανάστασης στο Μοριά, η νίκη επί του Δράμαλη στα Δερβενάκια και ο θάνατός του στο Μανιάκι το 1825 πολεμώντας τις ορδές του Αιγύπτιου Ιμπραήμ. Δικαιωματικά στην πρώτη θέση. Ελάτε τώρα. Παραδεχτείτε το. Είναι λίγο guilty pleasure.