Τι ακούσαμε στην συνέντευξη τύπου του Loving; - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Τι ακούσαμε στην συνέντευξη τύπου του Loving;

Ειδήσεις, Φεστιβάλ | 17-5-2016 |

Όταν βλέπεις μια ενδιαφέρουσα ταινία, με ένα θέμα τόσο σημαντικό, όσο οι διακρίσεις και οι πολιτικές, που επηρεάζουν τις ζωές πάρα πολλών ανθρώπων, περιμένεις πως και η συνέντευξη τύπου, που πραγματοποιείται με αφορμή την προβολή της ταινίας θα έχει αρκετό ενδιαφέρον. Και κάτι τέτοιο συνέβη στην περίπτωση του Loving του Jeff Nichols, που καταπιάνεται με την πραγματική ιστορία του ζεύγους Loving στις ΗΠΑ της δεκαετίας του 60, σε ένα γάμο μεταξύ δύο ανθρώπων διαφορετικής “φυλής”, σε μια εποχή που κάτι τέτοιο ήταν παράνομο και εν τέλει οδήγησε και στην συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος στον γάμο, ανεξαρτήτως χρώματος, καταγωγής ή θρησκείας. Στην συνέντευξη είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τόσο τον σκηνοθέτη, όσο και τους δύο πρωταγωνιστές, την Ruth Naga και τον Joel Edgerton.

Διαβάστε την κριτική μας για το Loving του Jeff Nichols

Ας δούμε τι είπαν…

Αρχικά οι συντελεστές μίλησαν για το θέμα της ταινίας και το πως το προσέγγισαν. Ο σκηνοθέτης Jeff Nichols, υποστήριξε πως αν και η ιστορία είχε αρκετές νομικές προεκτάσεις επέλεξε να μην κάνει ένα δικαστικό δράμα. Αυτές οι δικαστικές αποφάσεις, δήλωσε, όπως και οι νόμοι ή οι πολιτικές ιδέες δεν είναι κάτι αόριστο, άλλα επηρεάζουν ζωές χιλιάδων ή εκατομμυρίων ανθρώπων. Ήθελε να κάνει μια ταινία για αυτούς τους δύο ανθρώπους, για τον Richard και την Mildred, αφού θεωρεί πως η ιστορία τους είναι η πιο αγνή ιστορία αγάπης στην Αμερικανική ιστορία.

loving-2

Η κλασσική φωτογραφία του πραγματικού ζευγαριού

Ο πρωταγωνιστής Joel Edgerton υποστήριξε, πως κανονικά δεν θα έπρεπε να γίνονται τέτοιες συζητήσεις, κι ότι προτίμησαν να ακολουθήσουν μια πιο “unhollywood” προσέγγιση για να αφηγηθούν την ιστορία. Σε αυτό συμφώνησε και η πρωταγωνίστρια Ruth Negga, που μίλησε για μια απλή προσέγγιση, στην οποία δεν χρειαζόταν να αφαιρέσεις ή να προσθέσεις κάτι.

Ο λόγος, που ο Jeff Nichols αποφάσισε να κάνει την ταινία είναι η συγκίνηση, που ένιωσε βλέποντας μόνο το trailer του ντοκιμαντέρ The Loving Story του HBO και… η απειλή της συζύγου του ότι θα τον χώριζε (!) αν δεν έκανε αυτή την ταινία.

Το trailer του The Loving Story

Χρειάστηκε να κάνει αρκετή έρευνα, και δυστυχώς μόνο η Nancy ήταν ζωντανή, από τα παιδιά του ζευγαριού, μία γυναίκα αρκετά ντροπαλή σαν τον πατέρα της, που δύσκολα ανοιγόταν. Όταν διάβασε το σενάριο, όμως, έβαλε τα κλάματα αντιλαμβανόμενη πως είχε χάσει όλους αυτούς τους ανθρώπους. Προτεραιότητα του Nichols πλέον, σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, ήταν να διαχειριστεί με σεβασμό την μνήμη του ζευγαριού, να τους τιμήσει και να γυριστεί μια ταινία για αυτούς, που πραγματικά ήταν.

Ποια είναι η σύνδεση του θέματος με το παρόν;

Η συγκεκριμένη συνταγματική αλλαγή έγινε μόλις πρόσφατα σχετικά, σύμφωνα με τον Nichols. Όσον αφορά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, στα πλαίσια της οποίας ακούγεται έντονα ρατσιστικός λόγος, ο σκηνοθέτης ελπίζει πως ο κόσμος, που θα δει την ταινία, θα σκεφτεί και θα συζητήσει για αυτά τα θέματα. Ο Joel Edgerton δεν μπορεί να κατανοήσει, πως είναι δυνατό ο δεσμός δύο ανθρώπων να δημιουργεί τόσο μεγάλα προβλήματα. Η συζήτηση παραμένει επίκαιρη, υπάρχουν ακόμη πολλά άλυτα προβλήματα, περιπτώσεις όπου άνθρωποι επηρεάζονται από απόψεις κάποιων άλλων, όπως για παράδειγμα στην κοινότητα των ομοφυλοφίλων. Eίναι μια σημαντική ιστορία, άγνωστη στο ευρύ κοινό, επειδή έφερε μια μεγάλη αλλαγή “σιωπηρά”, χωρίς να χυθεί αίμα.

Loving+Press+Conference+69th+Annual+Cannes+B6H2drEQvZFl

Ο σκηνοθέτης σημείωσε, πως ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η αποδοχή της κοινωνίας σε κάποια θέματα, ακόμα κι αν υπάρχει νομική κατοχύρωση τους. Είναι δύσκολο να αποδεχθεί η κοινωνία κάτι τόσο ανατρεπτικό, σε σχέση με τα όσα πιστεύει ή θεωρεί φυσιολογικά, και παίρνει αρκετό χρόνο. Η Ruth Naga συμπληρώνει, πως οι άνθρωποι φοβούνται να κάνουν τόσο σημαντικές συζητήσεις, όπως για τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων για παράδειγμα, συζητήσεις που μας εξελίσσουν.

Βρείτε όλα όσα γράφουμε από τις Κάννες εδώ

 

Διαβάστε περισσότερα για: ,