Τα Βραβεία των Καννών στο μικροσκόπιο - Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Τα Βραβεία των Καννών στο μικροσκόπιο – Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Αφιερώματα, Φεστιβάλ | 23-5-2016 |

Μέτρια και διφορούμενα σε πολλές περιπτώσεις βραβεία έδωσε η επιτροπή υπό τον George Miller πετυχαίνοντας διάνα μόνο στον Χρυσό Φοίνικα, στον μεγάλο Ken Loach που μπήκε από χτες στην ομάδα των σκηνοθετών με δύο Χρυσούς Φοίνικες. Δείτε όλα τα βραβεία

Θυμηθείτε: Ken Loach – Συνέντευξη στις Κάννες: “Είναι σοκαριστική η αντιμετώπιση των ανέργων στην νεοφιλελεύθερη Ευρώπη”

O Ken Loach ήταν το πρόσωπο της βραδιάς με λίγους να πιστεύουν ότι ο μεγάλος Βρετανός σκηνοθέτης θα κέρδιζε, εμείς όμως το είχαμε προβλέψει και ήταν στην δεύτερη θέση προτίμησής μας, με τις τέσσερις-πέντε πρώτες ταινίες να είναι πραγματικά υπέροχες.

Μη χάσετε: Είδαμε όλο το διαγωνιστικό των Καννών – Τα φαβορί για τον Φοίνικα στο μικροσκόπιο

O Loach που κέρδισε στην παραλαβή του βραβείου του τόνισε:

“Το σινεμά μας κάνει καμιά φορά να βλέπουμε καθαρότερα τον κόσμο o οποίος αυτή τη στιγμή κινδυνεύει από ιδέες που αποκαλούμε νεοφιλελευθερισμό και που απειλεί να μας φτάσει στην καταστροφή, στη δυστυχία εκατομμυρίων ανθρώπων, από την Ελλάδα ως τη Ισπανία και την Πορτογαλία. Το σινεμά έχει πολλές παραδόσεις με μία είναι να παρουσιάζει την διαμαρτυρία των ανθρώπων, που παρουσιάζει τους ανθρώπους ενάντια στην εξουσία. Ελπίζω η ταινία μας να συνεχίζει αυτήν την παράδοση. Κινδυνεύουμε ν’ απελπιστούμε κι όταν υπάρχει τόση απελπισία, η ακροδεξιά παίρνει την εξουσία – πρέπει να πιστέψουμε ότι ένας διαφορετικός κόσμος είναι εφικτός κι απαραίτητος.”

στον ίσως πιο πολιτικό λόγο που έχει ακουστεί τελευταία από νικητή Χρυσού Φοίνικα.

“Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει σώμα έκφρασης στον νεοφιλελεύθερισμό. Είναι ξεκάθαρο από τον τρόπο που ταπείνωσε στους Έλληνες. Έχει προκαλέσει δυστυχία και φτώχεια σε εκατομμύρια ανθρώπους, και μεγάλο αγώνα για πολλούς ακόμα ανθρώπους που δεν είναι απελπισμένοι, αλλά περνούν δύσκολα. Λες μια μικρή ιστορία, για κάποιον από τους εκατομμύρια ανθρώπους, μία από τις συνέπειες, και ελπίζεις να κάνεις τους ανθρώπους να συνδεθούν με αυτήν.”

Συμπλήρωσε όταν ρωτήθηκε αργότερα σχετικά στην συνέντευξη τύπου. Δείτε και το βίντεο:

Το πιο απροσδόκητο βραβείο του Φεστιβάλ ήταν ίσως το δεύτερο μεγαλύτερο μετά τον Χρυσό Φοίνικα. Το Grand Prix πήρε ο Xavier Dolan για το μέτριό του It’s Only the End of The World. Η ταινία του Dolan δεν ήταν κακή όμως ήταν μέτρια και σίγουρα δεν δικαιολογεί το δεύτερο βραβείο του Dolan στο Φεστιβάλ, μετά το Jury Prize το 2014 για το Mommy, με το τελευταίο να είναι σαφώς καλύτερο από την νέα του ταινία.

5819481_dolan3

O Dolan ήταν πολύ συγκινημένος κατά την παραλαβή του βραβείου του, λέγοντας επί σκηνής “Η βία είναι καμιά φορά μια κραυγή για βοήθεια. Όλα όσα κάνουμε στη ζωή τα κάνουμε για να βρούμε αγάπη και αποδοχή. Όσο δύσκολο κι αν είναι ένα ταξίδι, κάποια στιγμή θα φτάσει στον προορισμό του κι εγώ μεγαλώνω και καταλαβαίνω περισσότερο ποια είναι η κατεύθυνση που ακολουθώ.” είπε ο Dolan. Αργότερα στην συνέντευξή τύπου ήταν εμφανώς εκνευρισμένος με τους δημοσιογράφους για τις κακές κριτικές της ταινίας του, λέγοντας πως οι κακές κριτικές δεν συμβαδίζουν με την θερμή υποδοχή του κόσμου αλλά και το βραβείο, τονίζοντας πάντως ότι νοιάζεται πολύ για την γνώμη των άλλων και των κριτικών και του απλού κοινού καθώς για όλους φτιάχνει τις ταινίες του, και λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τα όσα λένε γι’ αυτόν.

5819483_assayas

Πέρα από τον Ken Loach την παράσταση έκλεψε και ο Christian Mungiu. Ο Ρουμάνος σκηνοθέτης του Graduation, κέρδισε εξ ημισείας το βραβείο σκηνοθεσίας, που θεωρείται το τρίτο σημαντικότερο των Καννών. Ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα για 4 μηνες, 3 εβδομάδες και 2 μέρες, εξέπεμψε μια κραυγή αγωνίας για το σινεμά του δημιουργού:

“Είναι πολύ σημαντικό αυτό το Φεστιβάλ και όλα τα Φεστιβάλ που δίνουν βήμα στο σινεμά του δημιουργού. Οι auteurs κάνουν μια προσπάθεια να φτιάξουν ταινίες που με την πορεία που έχει το σινεμά, ίσως να μην μπορούν να την κάνουν τα επόμενα χρόνια.”

Όταν ο Mungiu ρωτήθηκε για το πως νιώθει που μοιράζεται το βραβείο αυτό με τον Assayas, είπε:

“Ο συναγωνισμός είναι εκτός σινεμά και τεχνών. Είναι κάτι που απλά γίνεται στα Φεστιβάλ για να κεντρίζουν το ενδιαφέρον του κόσμου, να έχουμε νικητές και χαμένους. Τα βραβεία δεν σημαίνουν κάτι, παρακαλώ τον κόσμο να επικεντρωθεί και να δει όλες τις ταινίες του Φεστιβάλ και όχι μόνο αυτές που βραβεύτηκαν.” 

O έτερος βραβευτής με το βραβείο σκηνοθεσίας ήταν ο Olivier Assayas, μαζί με τον Dolan οι δύο απογοητεύσεις των βραβείων. Ο μόνος Γάλλος που βραβεύτηκε χτες ήταν η απογοήτευση του Φεστιβάλ, καθώς το Personal Shopper του με την Kristen Stewart γιουχαρίστηκε περισσότερο από κάθε άλλη ταινία στις Κάννες. Άγνωστο τι είδαν σε αυτό ο George Miller και η επιτροπή.

5819403_faradi

Στους μεγάλους νικητές της βραδιάς και ο Asdghar Farhadi. Ο Ιρανός ήταν άλλη μια έκπληξη, περισσότερο καλοδεχούμενη από τους Dolan και Assayas. Η ταινία του The Salesman, κέρδισε δύο βραβεία, αυτά του Σεναρίου που κέρδισε ο ίδιος αλλά και το Καλύτερου ηθοποιού που πήγε στον Shahab Hosseini. Αν και η ταινία του Farhadi δεν ήταν η καλύτερη του, έχοντας κάποια προβλήματα, ήταν μία από τις καλές ταινίες του Φεστιβάλ. Ο σκηνοθέτης ευχαρίστησε την επιτροπή λέγοντας στον Miller ότι έβλεπε το Mad Max κατά την διάρκεια του μοντάζ της ταινίας, ενώ είπε “Οι ταινίες μου δεν είναι χαρούμενες, ελπίζω να κάνουν τουλάχιστον αυτές οι βραβεύσεις τον κόσμο του Ιράν χαρούμενο.

To τέταρτο μεγαλύτερο βραβείο του Φεστιβάλ, το Jury Prize, που πέρσι πήγε στον Γιώργο Λάνθιμο και τον Αστακό του, φέτος κατέληξε στην Andrea Arnold και το διφορούμενο American Honey της. Η ταινία δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο και μάλλον από τις χειρότερες ταινίες της δημιουργού. Είναι άξιο απορίας το γιατί η επιτροπή δεν βράβευσε το υπέροχο Toni Erdmann της Maren Ade, που ήταν το φαβορί για τον Χρυσό Φοίνικα, έχοντας πάρει διθυραμβικές κριτικές, έφυγε όμως με άδεια τα χέρια με τις Κάννες να το σνομπάρουν επιδεικτικά, στην μεγαλύτερη αδικία του Φεστιβάλ.

3756

Και μια που μιλάμε για αδικημένους, σε αυτούς είναι και η Sonia Braga, όπως και η Isabelle Huppert, που οι εκπληκτικές τους ερμηνείες στα Aquarius και Elle αντίστοιχα δεν συγκίνησαν την επιτροπή, που έδωσε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στην Jaclyn Jose για το Ma’Rosa.

Δείτε αναλυτικά όλες τις συνεντεύξεις τύπου των νικητών:

Τα αλλοπρόσαλλα βραβεία της επιτροπής ήταν στο κέντρο της συζήτησης της συνέντευξης τύπου της, στην οποία βέβαια την παράσταση έκλεψε ο Donald Sutherland που κρύωνε τόσο πολύ που την μισή ώρα της συνέντευξης ήταν με μαντίλα, λέγοντας πως “Δεν έχω άλλη επιλογή, βράχηκα πριν και αν δε προσέχω θα με χάσετε.” είπε.

926a2ef9-265d-42ca-9c28-bfdb24a9475d

Η απουσία του Toni Erdmann της Maren Ade δεν αφέθηκε ασχολίαστη από τους δημοσιογράφους, με την επιτροπή να μην απαντά επί της ουσίας, λέγοντας ότι είχαμε 21 ταινίες και σκηνοθέτες και μόλις 7 βραβεία για να δοθούν, επικαλούμενοι και την εμπιστευτικότητα των συζητήσεων. Το γεγονός της βράβευσης του Xavier Dolan επίσης σχολιάστηκε, με τον Lazlo Nemes να αναγκάζεται να πει ότι το γεγονός της περσινής βράβευσής του (με τον Dolan στην επιτροπή) και της φετινής βράβευσης του Dolan (τώρα που είναι αυτός στην επιτροπή) είναι τυχαία.

Ένας δημοσιογράφος σημείωσε επίσης μήπως η βράβευση του Ken Loach ήταν και ένα αποτέλεσμα ενοχής για το glamour και τον πλούτο των Καννών σε σχέση με το δράμα των ηρώων της ταινίας, με τον Sutherland να λέει “Προφανώς όχι, ήταν απλά μια υπέροχη ταινία.”

Αρκετή κριτική δέχτηκε η επιτροπή και για την επιλογή της Jaclyn Jose για το Ma’Rosa για τon γυναικείο ρόλο. Τα μέλη της υπεραμύνθηκαν και αυτής της επιλογής αναφερόμενα μάλιστα σε συγκεκριμένα στοιχεία της ερμηνείας της.

Δείτε όλη την συνέντευξη τύπου της επιτροπής:

Διαβάστε περισσότερα για: