Τα 10 πιο παράξενα είδη ταινιών - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Τα 10 πιο παράξενα είδη ταινιών

Top-10 | 1-8-2016 |

Ήρθε η στιγμή να καταπιαστούμε με μια ειδική κατηγορία ταινιών και αυτό δεν είναι από τα «παράξενα» είδη ταινιών που συναντάμε στις μέρες μας.

Οι τίτλοι αυτών των ειδών ποικίλουν και προέρχονται από φυλετικές κατηγορίες, από ιδιότητες της φύσης καθώς και από κοινωνικούς ορισμούς.

Ας ξεκινήσουμε το ταξίδι φαντασίας των δημιουργών με τον δέκατο ορισμό.

Ostern

Lemonade-Joe-1964

Θυμίζει δικαίως την λέξη «western» αφού αναφερόμαστε στην πρώιμη ευρωπαική μορφή του και αναπτύχθηκε υπό το ρεύμα της Ρωσικής επανάστασης.

Τοποθετημένο στα 1960’ς οι πρωταγωνιστές είναι Ρώσοι που συνήθως έχουν την «ιδέα» της Σοβιετικής προπαγάνδας. Ο ήρωας σε αντίθεση με το Αμερικανικό πρότυπο, είναι ένας αθώος τύπος που εκφράζει το ιδεατό του Σοβιετικού νέου που σώζει ένα χωριό από την καταστροφή.

Ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στον Σοβιετικό χώρο καθώς και στην Γιουγκοσλαβία και την Τσεχοσλοβακία. Παρόλα αυτά, ειδικά στις δυο τελευταίες χώρες, το είδος είχε καταβολές από το σαρδονικό χιούμορ του εθνικού σινεμά, όπως το Lemonade Joe (1964) του Oldrich Lipsky και περιστρέφεται γύρω από το αλκοόλ. Στο τότε έργο, ο πρωταγωνιστής είναι ένας καουμπόι μαχόμενος του ποτού κα της κακής ζωής στους κατοίκους της περιοχής.

Παρόμοια φιλμ με αυτό: The Elusive Avengers (1966), White Sun of the Desert (1969), The Bodygurad, (1979).

Parkour films

Prince-of-Persia-2010

Το συγκεκριμένο είδος άνθισε πολύ τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Ειδικότερα αναφέρεται σε ταινίες που προέρχονται από video games και έχουμε αρκετή έμφαση στα πρόσωπα και τις φωνές. Τα κοντινά πλάνα δίνουν και παίρνουν και έχουμε πλήρη έμπνευση των κινηματογραφιστών από τα παιχνίδια. Ένα άλλο χαρακτηριστικό των ταινιών αυτών, είναι ότι ο πρωταγωνιστής προσπαθεί να καθοδηγήσει τους άλλους ήρωες της ταινίας, σε έναν μοναδικό σκοπό και η κίνηση είναι το απόλυτο κίνητρο στο φιλμ. Ξεχάστε δηλαδή, τις σταθερές σκηνές των western και αφεθείτε στα ακροβατικά, στην κίνηση και το μοναδικό φυσικό τοπίο.

Ταινίες που εκπροσωπούν το parkour: Yamakasi (2001), District 13 (2004), Prince of Persia (2010).

Bollywood horror

Raat-1992

Ίσως και το μοναδικό είδος φιλμ που περιμέναμε όντως να δείτε στην λίστα, αφού μας έχει γίνει πολύ ξεκάθαρο τελευταία. Μετά το γενικό «bollywood» στοιχείο στις ευρωπαϊκές ταινίες ήρθε και το τρομακτικό στοιχείο για να δέσει ακόμα περισσότερο και άλλα αισθήματα στην ιστορία του φιλμ. Αλλά το πρώτο φιλμ αυτού του είδους, δεν είναι το πρόσφατο «Α GIRL WALKS ALONE HOME» αλλά πρέπει να ανατρέξουμε πολύ πίσω, μόλις στο 1949. Τότε το «Mahal» έκανε το άλμα και «μίλησε» για θέματα όπως την κριτική στην πατριαρχία, την πολιτική και οικονομική ευημερία μέσα από την φρικαλεότητα του πολέμου, καθώς και στιγμές πιο κοινές, από την καθημερινότητα, το εργασιακό ζήτημα, την οικογένεια και το φυσικό Ινδικό τοπίο.

Ταινίες που εκπροσωπούν αυτό το μέτρο: Examples: Mahal (1949), Bees Saal Baad (1962), Raat (1992).

Necrorealism

Suicide-Warthogs-1988

Αν αναρωτηθούμε ποια δεκαετία έχει το πιο έντονο σκοτεινό στοιχείο του θανάτου, του απόκοφου ρεαλισμού και των υπερφυσικών πλασμάτων, με σιγουριά απαντάμε, τα 80’ς. Και πράγματι τότε, εν μέσω της goth παράδοσης που έγινε μόδα για τους μοντέρνους καιρούς και μη, κάποιοι εναλλακτικοί δημιουργοί, όπως ο Yevgeny Yufit στον Ρωσικό χώρο, καταπιάστηκαν με αυτά τα λεπτά θέματα. Εδώ ο θάνατος παίρνει μια πικρο-χιουμοριστική μορφή με σκηνικά που δείχνουν ομάδες ανθρώπων αφημένους στον βασανισμό και τις εκτελέσεις.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο θάνατος για τον νεκρο-ρεαλισμό, ήταν τιμητικό ήθος όπως η ίδια η ζωή. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην ανατολική Ευρώπη το ρεύμα αυτό μετουσιώθηκε, όπως ένα λουλούδι που ανθίζει στο πτώμα του σοσιαλισμού και εκθειάζει τον θάνατο ενάντια στο σοσιαλιστικό πάθος.

Παραδείγματα: Werewolf-Orderlies (1984), Spring (1987), Suicide Warthogs (1988).

Bizarro

eraserhead_1

Εδώ επιστρατεύουμε όλη την εκκεντρικότητα και τον τρόμο και καλωσορίζουμε στα τέλη του 1970, αυτό το cult είδος.

Παρότι ξεκίνησε ως λογοτεχνικό είδος, μετουσιώθηκε στον κινηματογράφο (και ευτυχώς) για να εκφράσει το απόκοσμο, τα σουρεαλιστικά και αποκρουστικά στοιχεία με έναν τρόπο που ήρθε να προκαλέσει.

Δεν είναι τυχαίο πως το βιβλίο του David Lynch με τίτλο Eraserhead, είναι το κυρίαρχο φιλμ του Bizarro ρεύματος, για να έρθει μετά η ιδιαίτερη φιλμογραφία του Jodorowsky.
Ταινίες αυτού του είδους: Eraserhead (1977), Holy Mountain (1973), Tetsuo: The Iron Man (1989).

Psycho-biddy films

whatever-happened-to-baby-jane-1962

Υπήρχε μια περίοδος όπου πολύ καλές καταξιωμένες και όμορφες κυρίες του κινηματογράφου, αφού είχε περάσει η περίοδος του κάλους και ήταν σε προχωρημένη ηλικία, να πρωταγωνιστούν σε τρομακτικές ταινίες. Τα παραδείγματα είναι πολλά με κύρια ονόματα τις: Olivia de Havillard, Geraldine Page, Debbie Reynolds and Shelley Winters. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει όμως την «κόντρα» που είχε η Bette Davies με την Joan Crawford και πόσο καλές ερμηνείες έδωσαν στην τότε ταινία «What Ever Happened to Baby Jane?». Από τα 60ς γράφηκε ένας όμορφος «νόμος», μια παράδοση που κρατείται και μέχρι σήμερα, αν σκεφτεί κανείς.

Τρανά παραδείγματα αυτού του horror: Whatever Happened to Baby Jane? (1962), What’s the Matter with Helen? (1972), Hush… Hush, Sweet Charlotte (1964).

Sea-Life Sports films

Crab-Goalkeeper-2006

Κάνοντας ένα ταξίδι προς ανατολάς, δεν μπορούμε να μην σταθούμε στην Ιαπωνική ταινιών που ήθελε να πρωταγωνιστούν σε ταινίες, παράξενα πλάσματα. Εδώ η φαντασία ξεπερνάει τα όρια, και τα εξωγήινα όντα είναι τόσο παρόντα. Η πρώτη ταινία αυτού του είδους ήρθε το 1950, αλλά έχουμε αναβίωση της στα 2000΄ς. και τότε πρωτοείδαμε μοναδικά τερατόμορφα όντα όπως: Godzilla, Rodan ή Mothra.

Το πάντα όμορφο, στην Ιαπωνική τακτική, είναι ότι τα τέρατα αντί να είναι εχθρικά προς τον άνθρωπο, μπορεί να προτιμούσαν να παίζουν μποξ.

Ταινίες που άφησαν εποχή: Examples: Crust (2003), Calamari Wrestler (2004), Crab Goalkeeper (2006).

Killer car films

The-Car

Άλλο ένα γνωστό παράδειγμα παράξενου είδους, είναι τα φονικά οχήματα.

Παραγκωνίζουμε εδώ τις ιστορίες με τους καρχαρίες, αφού ο τρόμος έρχεται υπερφυσικά.

Πρωτοπόρος σκηνοθέτης ήταν ο Steven Spielberg το 1977 όταν εισήγαγε ένα κακόβουλο πνεύμα μέσα σε ένα φορτηγό. Στην αρχή υπάρχει η εντύπωση πως το οδηγεί κάποιος, αλλά η πορεία και η ατμόσφαιρα των ταινιών είναι τόσο έντονη και τρομακτική.

Παραδείγματα: Duel (1971), The Car (1977), Maximum Overdrive (1986)

Hopping Vampire films

Mr.-Vampire

Οι βρικόλακες κατέχουν έναν μεγάλο τόμο στην ιστορία της κινηματογραφίας και πόσο δε της λογοτεχνίας. Στο πέρασμα του χρόνου και καθώς ο τρόμος συνεχώς εξελίσσεται, πήραν την μορφή του hopping.
Και τι εννοούμε με αυτό; Μα φυσικά πως επρόκειτο για πλάσματα νεκροζωντανών που ψάχνουν να βρουν την λήθη και καταντούν στο τέλος να ξεσπούν τον τρόμο στο ανθρώπινο είδος.

Το Hopping πρόσφερε στο κοινό του ‘80 και του ’90 δράση, μυστήριο και παραδόξως και γέλιο!

Παραδείγματα ταινιών: Mr. Vampire (1985), Shaolin Brothers (1977), Encounters of the Spooky Kid (1980).

Bruceploitation

The-Dragon-Lives-Again-1977

Και ποιος δεν γνωρίζει τον Bruce Lee και το έργο που άφησε στις πολεμικές τέχνες. Για τον λόγο αυτό, όπως γίνεται με τους μεγάλους ήρωες, υπήρξε μια μανία να βγαίνουν ταινίες – υστερίες με τον Bruce. Κυριολεκτικά όμως, μπορείτε να ψάξετε άπειρο υλικό που δείχνει αρκετές φορές, όχι έναν.. μόνο, αλλά και δυο και τρεις Lee.. και η περιπέτεια συνεχίζεται…

Ταινίες – μανίες με Lee: Bruce Lee Fights Back From The Grave (1976), Return of The Fists of Fury (1977), The Clones of Bruce Lee (1981), The Dragon Lives Again (1977).

Διαβάστε περισσότερα για: , , , ,