Τα βιβλία του Stephen King που περιμένουμε για γίνουν διασκευές - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Τα βιβλία του Stephen King που περιμένουμε για γίνουν διασκευές

Αφιερώματα | 16-4-2020 |

Ναι είναι αλήθεια. Τα τελευταία χρόνια, μα σε κινηματογράφο, μα σε τηλεόραση, ακούς το όνομα του Stephen King παντού και πάντα. Και μάλλον υπάρχει καλός λόγος για αυτό.

Η αστείρευτη φαντασία του έχει δώσει υλικό σε πολλούς σκηνοθέτες, σε πολλούς ηθοποιούς και σε πολλές εταιρείες.

Κι όμως, υπάρχουν έργα του ακόμα που κανείς δεν έχει δει ακόμα να διασκευάζονται. Κι όσο να πεις, αυτό είναι ένα θέμα. Αργά ή γρήγορα βέβαια θα τα δούμε, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό για να ελπίζουμε.

Πάμε να δούμε τα βιβλία του King που θα μπορούσαν να γίνουν εξαιρετικές μεταφορές.

1. Η Μακριά Πορεία – The Long Walk (1979)

Βρισκόμαστε σε ένα μέλλον που έχουν καταστραφεί τα πάντα. Η μόνη αθλητική διοργάνωση των ΗΠΑ είναι η “Μακριά Πορεία”. 100 έφηβοι από ολόκληρη τη χώρα συμμετέχουν σε έναν αγώνα, κατά τον οποίο πρέπει να ξεκινήσουν περπατώντας από τη μία μεριά των ΗΠΑ στην άλλη. Μοναδικός περιορισμός, η ταχύτητά τους να μην πέσει κάτω από τα 8 χιλιόμετρα την ώρα. Αν αυτό συμβεί, οι στρατιώτες που παρακολουθούν την πορεία προειδοποιούν τον παραβάτη. Κάθε προειδοποίηση σβήνεται μετά από μία ώρα χωρίς παράβαση. Στην τρίτη προειδοποίηση ο παραβάτης πυροβολείται εν ψυχρώ. Νικητής, αυτός που καταφέρνει να τελειώσει την πορεία πρώτος, ή αυτός που θα καταφέρει να μείνει ζωντανός. Έπαθλο; Ό,τι ζητήσει.

Το βιβλίο ανήκει στη σειρά εκείνη που έχει γράψει ο King με το ψευδόνυμο Richard Backman. Τα δικαιώματα της μεταφοράς έχει η New Line, ωστόσο άλλες 3 φορές έχει πάει να συμβεί κινηματογραφικά, αλλά χωρίς να έχουμε δει κάτι.


2. Αϋπνία – Insomnia (1994)

O Ralph Roberts μετά τον θάνατο της γυναίκας του κοιμάται όλο και λιγότερο. Σε σημείο που φτάνει πια να μην κοιμάται καθόλου. Όσο η αϋπνία του προχωρά, γύρω του αρχίζουν να συμβαίνουν διάφορα, όπως το ότι οι γείτονές τουέχουν αρχίσει να αλλάζουν συμπεριφορά. Η πόλη του ζει μέσα στην αναστάτωση, μετά από μία ομιλία που θα λάβει χώρα, με κύρια ομηλίτρια μία φεμινίστρια, η οποία τάσσεται υπέρ τοων αβλώσεων. Ο ίδιος όμως αντιμετωπίζει ένα ακόμα πιο σημαντικό πρόβλημα. Ξαφνικά αρχίζει να βλέπει και να ερμηνεύει τις αύρες των ανθρώπων. Ωστόσο, αυτή του η νέα μαγευτική ικανότητα θα κάνει τον Ralph να αναθεωρήσει τη ζωή του, καθώς μία εξωπραγματική απειλή έρχεται στην πόλη.

Πρόκειται για ένα από τα δυσκολότερα βιβλία του King, καθώς μιλάμε για μια επική ιστορία φαντασίας και τρόμου, πάνω από 800 σελίδες. Σίγουρα η μεταφορά του στον κινηματογράφο είναι πάρα πολύ δύσκολη. Μια σειρά όμως; HBO ακούς;


3. Οι Ρυθμιστές – The Regulators (1996)

Είναι καλοκαίρι στην πόλη Wentworth, και τα πάντα κυλούν όπως είναι αναμενόμενο, με την πολή να φαντάζει ένα ιδανικό μέρος για να ζήσει κανείς. Μέχρι τη στιγμή που ένα κόκκινο βαν θα κάνει την εμφάνισή του, με ένα παιδί να σκοτώνεται. Τότε μία μάχη ενάντια στο κακό θα ξεκινήσει.

Οι Ρυθμιστές, επίσης γραμμένο με το Richard Backman, λειτουργούν σαν το αντίπαλον δέος του Desperation, άλλης νουβέλας του King. Πρόκειται για την ίδια πόλη, με τους ίδιους χαρακτήρες, αλλά σε ένα παράλληλο σύμπαν με αντεστραμμένους ρόλους. Υπερφυσικός τρόμος και ανθρώπινο δράμα στα καλύτερά του.

Το Desperation είχε διασκευαστεί σε μίνι σειρά το 2006, με τον Ron Perlman, εντελώς αποτυχημένο βέβαια.


4. Το Κορίτσι που αγαπoύσε το Tom Gordon – The Girl Who Loved Tom Gordon (1999)

Ένα 9χρονο κορίτσι θα αποκοπεί από την οικογένειά της και θα χαθεί μέσα στο δάσος, μετά από μία εκδρομή. Χωρίς κανείς να μπορεί να τη βρει, και με εκείνη με λιγοστές προμήθειες, θα συνεχίσει την προσπάθειά της να βρει τον δρόμο της επιστροφής. Το μόνο που έχει πάνω της για να της δίνει κουράγιο είναι ένα Walkman, για να ακούει τους αγώνες του αγαπημένου της παίκτη του baseball, Tom Gordon. Η πείνα όμως και η αφυδάτωση γρήγορα θα την κάνουν να βλέπει παραισθήσεις. Μη μπορώντας να ξεχωρίσει τι είναι πραγματικό και τι όχι, γρήγορα θα αρχίσει να αισθάνεται μια παρουσία να την ακολουθεί.

Ακόμα ένα έργο του που έχει φτάσει πολλές φορές στο στάδιο της προπαραγωγής, χωρίς βέβαια να έχει φτάσει ποτέ στις αίθουσες.


5. Duma Key (2008)

Ο καλλιτέχνης Edgar Freemantle, θα αποσυρθεί στο νησί Duma Key στη Φλόριντα, μετά από ένα ατύχημα στο πόδι του. Το ειδυλλιακό μέρος αποτελεί πάντα μια πηγή έμπνευσης για τον ίδιο που αρχίζει να ζωγραφίζει μανιωδώς. Κι όμως, κάποια στιγμή οι πίνακές του αρχίζουν να αποκτούν μία περίεργη σύνδεση με την περιοχή. Οι παραστάσεις των πινάκων αρχίζουν να επαναλαμβάνονται, με ένα ιστιοφόρο να εμφανίζεται. Όσο περνούν οι μέρες, οι ζωγραφιές φαίνεται να εξιστορούν το παρελθόν της περιοχής, αλλά και να προβλέπουν το μέλλον, με το ιστιοφόρο να εμφανίζεται κάθε φορά και πιο κοντά στην ακτή.

Υποτίθεται ότι η ταινία έχει φτάσει στα σκαλιά της παραγωγής, με την Jullian Moore να είναι πρωταγωνίστρια σε κάποιο σημείο.


6. Αναβίωση – Revival (2017)

Σε μια μικρή πόλη της Νέας Αγγλίας, στις αρχές της δεκαετίας του ’60, μια σκιά πέφτει πάνω σ’ ένα μικρό αγόρι που παίζει με τα στρατιωτάκια του. Ο Jamie Morton σηκώνει το κεφάλι και αντικρίζει έναν εντυπωσιακό άντρα, τον καινούριο εφημέριο. Μαζί με την όμορφη γυναίκα του, ο χαρισματικός αιδεσιμότατος Charles Jacobs, θα γίνει αντικείμενο λατρείας από τους ενορίτες του. Μέχρι τη στιγμή που θα χτυπήσει η τραγωδία, και θα χάσει τη γυναίκα και το παιδί του σε ένα φρικτό ατύχημα. Ο Charles εξοστρακίζεται από την περιοχή, αλλά συνεχίζει τα πειράματά μου με ηλεκτρισμό. Πολλά χρόνια αργότερα,  ο Jamie, μουσικός και εθισμένος στην ηρωίνη, θα ξανασυναντηθεί με τον Jacobs, ο οποίος θα τον θεραπεύσει από τον εθισμό του, αλλά με ένα σημαντικό τίμημα.

Ναι πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα έργα του, με τον King να παίρνει ανοιχτά θέση σχετικά με την θρησκεία, αλλά και την ύπαρξη της κόλασης.


7. Από μία Μπιούικ 8 – From a Buick 8 (2002)

Η Διμοιρία Δ της πολιτειακής αστυνομίας της Πενσιλβάνια έκρυβε ένα μυστικό στο υπόστεγο Β του αρχηγείου από το 1979, όταν οι αστυνομικοί Raferti και Willkox, ανταποκρίθηκαν στην κλήση ενός βενζινάδικου στην εθνική και γύρισαν πίσω με μια εγκαταλελειμμένη Buick Roadmaster. Ο Willkox ήξερε από παλιά αυτοκίνητα και κατάλαβε αμέσως ότι κάτι δεν πήγαινε καθόλου καλά μ’ αυτό εδώ… Λίγες ώρες μετά, ο Raferti εξαφανίστηκε, κι όλοι κατάλαβαν ότι το αυτοκίνητο ήταν κάτι παραπάνω από επικίνδυνο – και καλό θα ‘ταν να μη μάθαινε ποτέ κανείς γι’ αυτό. Όμως η περιέργειά τους τους έσπρωχνε συνέχεια να σκαλίζουν την υπόθεση, ψάχνοντας όπως μπορούσαν, κι όσο τολμούσαν. Τα χρόνια πέρναγαν κι αυτό το αλλόκοτο μυστήριο είχε γίνει πια μέρος της ζωής της διμοιρίας. Ώσπου το φθινόπωρο του 2001, ένα νεαρό αγόρι κοιτάζοντας από το παράθυρο του υπόστεγου ανακάλυψε το μυστικό της διμοιρίας κι άρχισε με τη σειρά του να ψάχνει, γυρεύοντας απαντήσεις. Κι ό,τι ήταν κρυφό τόσα χρόνια άρχισε να αναδεύεται, όχι μόνο στη μνήμη των βετεράνων αστυνομικών αλλά και μέσα στο υπόγειο Β.

Στη δεύτερη περιπέτεια του King, για ένα αυτοκίνητο, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα. Σίγουρα μια επιλογή για τηλεοπτική μεταφορά.


8. Rose Madder (1995)

Όλα άρχισαν με μια μικρή σταγόνα αίμα στο σεντόνι. Μια μικρή ρωγμή στον κόσμο της οδύνης… Η Rose έζησε δεκατέσσερα χρόνια μέσα στην τρέλα του άντρα της. Δεκατέσσερα χρόνια ταπείνωσης, βαναυσότητας και ενοχής. Τώρα, στη θέα της αιμάτινης κηλίδας, ξυπνά από το λήθαργό της και αποφασίζει να φύγει μακριά από τον Norman. Για πάντα… Μόνη, σε μια ξένη πόλη, στο ξεκίνημα της καινούργιας της ζωής θ’ ανακαλύψει έναν πίνακα που, ξεχασμένος στα σκονισμένα ράφια ενός ενεχυροδανειστηρίου, την καλεί να τον αποκτήσει. Η Rose δεν γνωρίζει ακόμη τίποτε για τη γυναίκα του πίνακα με τον πορφυρό χιτώνα που τη σαγηνεύει, ξέρει μόνο πως το όνομά της είναι Rose Madder. Την ίδια στιγμή ο Norman αρχίζει να την καταδιώκει. Οπλισμένος με τη δύναμη της παραφροσύνης, ανελέητος και αποτρόπαιος σαν μυθικό τέρας, ο δήμιός της δεν νικιέται πια με ανθρώπινα μέτρα. Για να ξορκίσει τον εφιάλτη, η Rose θα διαβεί το κατώφλι του συνειδητού κόσμου, και θα μπει στον κόσμο του πίνακα. Έναν  κόσμο μύχιων φόβων, σκοτεινής οργής, ταραγμένου νου και θανάτου. Αλλά εκεί την περιμένει η Rose Madder. Κι εκεί θα συναντήσει τον εαυτό της όπως δεν τον είδε ποτέ μέχρι τώρα.

Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα ιστορία που έχει γράψει ποτέ του, με καθαρή επιρροή από την ελληνική μυθολογία.


 

Διαβάστε περισσότερα για: