"Δείπνο για λίγους" από τον Νάσο Βακάλη – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ο Νάσος Βακάλης είναι σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων (animation) που βραβεύτηκε με το Emmy, σχεδιαστής εικονογραφημένου σεναρίου (πρόσφατα στην Dreamworks στο Glendale) και σκηνοθέτης κινουμένων σχεδίων. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, στην Ελλάδα και σπούδασε animation στο Cal Arts ( California Institute of the Arts).

Το “Δείπνο για λίγους” ( Dinner for Few), είναι το δεκάλεπτο animation ταινιάκι του Βακάλη, το οποίο απεικονίζει “μια κοινωνικο-πολιτική αλληγορία” για την κοινωνία μας.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου , το σύστημα δουλεύει σαν μια καλολαδωμένη μηχανή. Συνεχώς και κυρίως ταΐζει, τους λίγους που ανόητα καταναλώνουν όλους τους πόρους, ενώ οι υπόλοιποι επιβιώνουν με ψίχουλα. Αναπόφευκτα, όταν οι προμήθειες θα εξαντληθούν, η μάχη για ότι έχει απομείνει, θα οδηγήσει σε μία καταστροφική αλλαγή. Δυστυχώς, το παιδί αυτής της βαθιάς μεταμόρφωσης αποδεικνύεται πως δεν είναι σημάδι ελπίδας αλλά φτυστό ομοίωμα των γονέων.

 Η ταινία είναι μια μη παραδοσιακή ματιά , της χρήσης των γραφικών των υπολογιστών (γνωστά ως cg). Χρησιμοποιεί επίπεδα χρώματα στα γραφικά, με σκούρα περιγράμματα και σκληρές σκιές. Αυτή η στυλιστική προσέγγιση είναι πιο σχετική με το θέμα της ιστορίας και θυμίζει το στυλ animation που είναι σχεδιασμένο στο χέρι και έχει δύο διαστάσεις σε σύγκριση με τις φωτο -ρεαλιστικές αποδόσεις στα σύγχρονα με γραφικά κινούμενα σχέδια. Το τέλος της ταινίας περιλαμβάνει μια σκηνή αιματοχυσίας που απεικονίζεται σε μία προσέγγιση με λιτά γραφικά, μόνο με κόκκινες και μαύρες σιλουέτες.

Η παραγωγή της ταινίας έγινε στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, με την τεχνική και καλλιτεχνική συνεργασία της  Eva Vomhoff  από την Γερμανία. Η παραγωγή και η χρηματοδότηση έγινε από τον Νάσο Βακάλη και τη γυναίκα του Κατερίνα Στεργιοπούλου. Η σύνθεση της αυθεντικής μουσικής έγινε από τον Κώστα Χρηστίδη και εκτελέστηκε από την Συμφωνική Ορχήστρα της Μπρατισλάβα.

Η ταινία μικρού μήκους ήδη έχει αρχίσει να κυκλοφορεί σε φεστιβάλ- δείτε το trailer:

 

 

  • αρχείο λήψης (18)
  • αρχείο λήψης (17)

“Δείπνο για λίγους” από τον Νάσο Βακάλη

6-6-2014 |