Οδηγός προς ναυτιλομένους: Σκηνοθεσία στην βροχή! - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Οδηγός προς ναυτιλομένους: Σκηνοθεσία στην βροχή!

Inside Cinema | 17-5-2016 |

Από τις ρομαντικές ταινίες των ονείρων μας, στις πιο περιπετειώδεις στιγμές του σινεμά, η βροχή ήταν πάντα μια πρόκληση και μια από τις πιο όμορφες νότες δημιουργίας.

Στο παρόν κείμενο θα δούμε σκηνοθετικούς τρόπους, ώστε να κάνετε την βροχή να «μαγέψει» κόσμο..!!

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία για να σκηνοθετήσεις στην βροχή, είναι να βρεις την σωστή ώρα που θα δείξει το πλάνο σου φυσιολογικό και όμορφο! Και αυτό γίνεται συνήθως είτε πολύ νωρίς το πρωί, είτε αργά το απόγευμα. Δείτε γιατί:

Απομακρύνσου από τον ήλιο

9666786_orig_0

Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε έναν επαγγελματία σκηνοθέτη ή ερασιτέχνη είναι να είναι κάπου με πολύ ήλιο. Και αυτό φυσικά, το γνωρίζετε και οι απλοί αναγνώστες, απλώς και από τις selfies σας, γιατί το φως κάνει το λεγόμενο «κάψιμο» πλάνου. Τα χαρακτηριστικά του κάδρου αλλοιώνονται, ή αγριεύουν.

Όταν λοιπόν θέλουμε να αποτυπώσουμε μια στιγμή βροχής, όχι απλά δεν πρέπει να φαίνεται το κάδρο σαν να είμαστε σε απόλυτο καλοκαίρι, αλλά πρέπει να εναρμονίζονται τα χρώματα και με το πριν και με το μετά. Αυτό θα γίνει μόνο όταν το shooting γίνεται είτε το πρωί είτε το πολύ βράδυ. Και θέλει σίγουρα αρκετή υπομονή και θέληση!

Για να το πετύχει σωστά αυτό κάποιος, πρέπει να βγάλει αρκετές φωτογραφίες μέσα στην ημέρα, να δει τις διαφορετικές αποχρώσεις των χρωμάτων στην εκάστοτε τοποθεσία και να κρίνει πότε είναι καλύτερα να γίνει το γύρισμα.

Η σημαντικότητα των μεγάλων πλάνων

foreign-correspondent-1940-001-charles-wagenheim-umbrelas-00m-e3e

Μια αγαπημένη ενότητα, αφού τα μεγάλα πλάνα πάντα τείνουν να μας εντυπωσιάζουν. Και εδώ χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή, αφού μπορεί σε κάποια σημεία, να βρέχει και σε άλλα όχι σε απόσταση πάντα κάποιων μέτρων. Για παράδειγμα εκεί που βρίσκεται ο ηθοποιός μπορεί να βρέχει και λίγο πιο πέρα που φαίνεται ο κόσμος, ή το συνεργείο να μην γίνει τίποτα. Εδώ έγκειται και η δυσκολία, αφού πρέπει να μετριάσεις το φως που φαίνεται στον κόσμο, που είναι σίγουρα εντονότερο από το σημείο της βροχής, άρα να κάνεις ξανά γύρισμα μέχρι το χρώμα σε όλο το μεγάλο κάδρο να φαίνεται ομοιόμορφο. Και το σημαντικότερο όλων(;) να δημιουργήσεις ψεύτικη βροχή. Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να χρησιμοποιήσεις βυτιοφόρο, πυροσβεστήρα, νερόβρυση αν χρησιμοποιηθεί σε μικρό βαθμό.

Μεσαίου μεγέθους και close-up πλάνα

Και αναφερόμενοι τώρα στα κοντινά πλάνα τα πράγματα δεν θέλουν ειδικά συνεργεία. Απλώς το μόνο που χρειάζεται κανείς, ακόμα και αν θέλει αρκετές ώρες γυρίσματος (πείτε μου κάτι που δεν θέλει) είναι να βρεις το σωστό σημείο σκιάς. Πάλι ο ήλιος δεν είναι σύμμαχος μας και οπότε όσο πλησιάζουμε προς το μεσημέρι, τα σημεία που έχουν σκιά μειώνονται όλο και περισσότερο. Οπότε ξυπνήστε νωρίς πιείτε αρκετό καφέ, και.. ξεκινήστε!

Τώρα αντιστρόφως, όταν ξεκινάει κανείς γύρισμα το απόγευμα, που αρχίζουν να μεγαλώνουν τα σημεία που έρχεται σκιά, εκεί πρέπει να δοθεί έμφαση στα close-up πλάνα και να γίνουν μακρόσυρτα τα πλάνα. Και πάλι με προσοχή της ώρας, ώστε να μην ξεφύγετε από το επιθυμητό χρώμα.

Υπόθεση: Γερανοί

rain_big_rig

Όταν θέλεις να κάνεις μια θεαματική σκηνή στην βροχή μπορείς να χρησιμοποιήσεις λάστιχο, γερανό, γεωτρύπανο και ραβδί, στις σκηνές που δείχνουν μεγάλο πλάνο, ή κάποιο πλάνο που φαίνεται ότι διακρίνεται από κάποια ιδιαίτερη απόσταση. Το αποτέλεσμα είναι σίγουρα εντυπωσιακό και ατρόμητα επαγγελματικό + για να αποφύγεις τα κακώς κείμενα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις καλύτερα γερανούς, ράβδια που μπορείς να μετακινείς εύκολα και δεν έχουν αρκετό όγκο.

Το μόνο που θα πρέπει να προσέξει κανείς στα γυρίσματα είναι η φορά του νερού να μην έρχεται από διαφορετικές μεριές.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι υπάρχουν εστίες νερού που θα φέρουν μεγάλη πίεση και θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για τυχόν ζημίες.

Επίσης, στις περιπτώσεις που δεν θα συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπολογιστεί η σωστή δοσολογία νερού για να φθάσει σε όλο το γύρισμα.

Αληθοφανής βροχή

Ήρθε η ώρα να σταθούμε στην καλύτερη και πιο απαιτητική στιγμή. Όταν θέλουμε να διοχετεύσουμε αρκετό νερό και ο γερανός δεν μοιάζει να είναι η πιο δελεαστική επιλογή, τότε έρχεται ο καλός εξοπλισμός και φέρνει το νερό από την δεξαμενή με σύστημα από βαλβίδες κτλ.

Σε αυτό το σημείο θα φανεί στο κάδρο, σαν να είχε μόλις βρέξει, οπότε και το νερό μπορεί να πηγαίνει πάγια του πλάνου και φυσικά στον δρόμο. Εμπλουτίζοντας μετά το σύνολο, μπορείτε να βρέξετε και τυχόν δέντρα εκεί γύρω, καθώς και τα παπούτσια σας καθώς θα διαβαίνετε «στην σκηνή» και όλα καλά!

Tip: προσοχή στην περίπτωση που θέλετε να καλύψετε αρκετό χώρο με μικρή ποσότητα νερού. Εκεί θα τα βρείτε σκούρα!

Αληθινή βροχή

Εδώ δυστυχώς δεν μπορούμε να προτείνουμε πολλά. Ή πράγματι θα περιμένετε την βοήθεια του θεού (ή του δελτίου καιρού) αλλά να έχετε κατά νου, ότι μπορεί να σταματήσει η βροχή προ εκπλήξεως και προ ολοκληρώσεως της σκηνής. Χχχμμ….

Διαβάστε περισσότερα για: , , , , , ,