Ο Xavier Dolan ανακοίνωσε την απουσία του από το επόμενο Φεστιβάλ των Καννών! - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ο Xavier Dolan ανακοίνωσε την απουσία του από το επόμενο Φεστιβάλ των Καννών!

Ειδήσεις, Φεστιβάλ | 20-9-2016 |

Είναι αλήθεια πως ο Xavier Dolan περπατά στο σωστό κινηματογραφικό μονοπάτι, κι όμως κάπου κάπου δείχνει να χάνει τον βηματισμό του. Ο Γαλλοκαναδός σκηνοθέτης παρά το νεαρό της ηλικίας του-μόλις 27 ετών- έχει κάνει την Ευρώπη να κινείται στους δικούς του φιλμικούς ρυθμούς. Τελευταίο του “θύμα” το μεγάλο φεστιβάλ των Καννών όπου κατάφερε να αποσπάσει το Grand Jury Prize με το ιδιαίτερο(όπως όλα του τα φιλμ άλλωστε) “It’s Only the End of the World“. Το βραβείο ήρθε παρόλα αυτά όπως όλα δείχνουν δεν ήταν αρκετό για να τον “δέσει” στις Κάννες..

xavier-dolan-et-marion-cotillard-arrive-for-the-screening-of-the-film-juste-la-fin-du-monde-it-s-only-the-end-of-the-world-in-co

Μάλιστα! Ο νεαρός σκηνοθέτης με μια απλή, λιτή κι απέριττη ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram, εξήγησε τον λόγο για τον οποίο θα απουσιάσει η νέα του δημιουργία “The Death and Life of John F. Donovan” από το επόμενο φεστιβάλ.. “Πολύ απλά γιατί δεν θα είναι ακόμη έτοιμη” ισχυρίζεται ο ίδιος…
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως παρά το σπουδαίο βραβείο που κέρδισε το έργο του Dolan – μόνο ο Χρυσός Φοίνικας είναι σημαντικότερος από το Grand Jury Prize που απέσπασε το “It’s Only the End of the World“- οι κριτικές που έλαβε η ταινία δεν ήταν θετικές στο σύνολο τους. Αντιθέτως κάνουν λόγο για μία πολύ μέτρια δημιουργία, η οποία το μόνο θετικό που είχε να προσφέρει ήταν οι υποκριτικές αρετές των Cotillard-Cassel που είδαμε στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ο 27χρονος κινηματογραφιστής είχε δηλώσει στο παρελθόν πως το φιλμ “John F. Donovan” αν απουσιάσει τελικά από τις Κάννες θα είναι γιατί δε θα ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία και το ύφος του φεστιβάλ..

“Δε νομίζω ότι θα ήθελα να πάω με τον ‘John F. Donovan’ στις Κάννες. Είναι μια ταινία που αφορά έναν τηλεοπτικό αστέρα που πλαισιώνεται από όλα τα media στον μέγιστο βαθμό. Κάτι σαν αυτό που συμβαίνει στις Κάννες δηλαδή..” Τάδε έφη Dolan μερικούς μήνες πριν.

france-cannes-awards-photo-call

Εν ολίγοις θέλει να μας πει ότι πρόκειται για ένα φιλμ που ασκεί κριτική στα media που ασκούν κριτική στον ίδιο..
Όσο αδικημένος κι αν θέλει να νιώθει ο κύριος Dolan από τις κριτικές που του ασκούνται, οφείλει πρώτα να αναλογιστεί την στήριξη που έχει λάβει έμμεσα από το φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια. Grand Jury Prize την χρονιά που μας πέρασε για το “It’s Only the End of the World“, Jury Prize για το “Mommy” το 2009, Queer Palm για το “Lawrence Anyways” το 2012 αλλά και το βραβείο των σκηνοθετών το 2009 για το “I Killed my Mother“. Επίσης έχει συμπεριληφθεί δις στην διεκδίκηση του Χρυσού Φοίνικα..

Όχι μόνο έχει στηρίξει το φεστιβάλ τον Xavier Dolan αλλά θα μπορούσε να πει κανείς ότι τον έχει αναδείξει! Οι παραπάνω γραμμές μαρτυρούν του λόγου το αληθές. Δεν πίπτει κανένας λόγος για το περίσσιο ταλέντο και τα απαράμιλλα χαρίσματα του νεαρού κινηματογραφιστή. Όσο όμως συνεχίζει να δημιουργεί παγιδευμένος μέσα στο εγώ, την αλαζονεία και την αυταρέσκεια του.. δεν θα καταφέρει ποτέ να περπατήσει το κόκκινο χαλί του Dolby Theatre που τόσο ονειρεύεται..

e

 

Διαβάστε περισσότερα για: , , , ,