Νύχτες Πρεμιέρας 2016 – 12 ημέρες γεμάτες σινεμά - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Νύχτες Πρεμιέρας 2016 – 12 ημέρες γεμάτες σινεμά

Φεστιβάλ | 14-9-2016 |

Το φετινό πρόγραμμα του 22ου  Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ανακοινώθηκε σήμερα Τετάρτη με την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Το φετινό ραντεβού θα δοθεί από τις 21 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου και οι Αθηναίοι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στις κινηματογραφικές αίθουσες της πόλης 180 ταινίες-104 από αυτές μεγάλου μήκους.

nyxtes-premieras-2

Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Λουκάς Κατσίκας, ο οποίος βρίσκεται 20 χρόνια στο περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ και στη διοργάνωση του Φεστιβάλ, δίνει έμφαση φέτος στην ποιότητα και στο ίδιο το σινεμά κάνοντας μερικές αλλαγές  κυρίως στην οργάνωση και στην κατανομή του προγράμματος.

Ήμουν εκεί το 1995 στην πρώτη προβολή των  πρώτων Νυχτών Πρεμιέρας και δεν φανταζόμουν ότι σήμερα θα βρισκόμουν σε αυτή τη θέση” ,δήλωσε χαρακτηριστικά ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής.

nyxtes-premieras-3

Το φεστιβάλ σηκώνει αυλαία με τη νέα ταινία του ισπανού σκηνοθέτη Pedro Almodóvar “Julieta”. Ενώ και η λήξη, που φέτος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Οκτωβρίου αντί της Κυριακής που είναι και επίσημα η τελευταία μέρα, θα είναι γυναικεία υπόθεση καθώς θα κλείσει με την ταινία “Elle” του Paul Verhoeven με πρωταγωνίστρια την Isabelle Huppert.

Κλασικά και φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας βρίσκουμε το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα με 9 ταινίες ταλαντούχων δημιουργών από όλο τον κόσμο. Τα βραβεία θα απονεμηθούν για πρώτη φορά φέτος από διεθνή επιτροπή αποτελούμενη από κριτικούς, κινηματογραφιστές και ανθρώπους του σινεμά.

one-week-and-a-day

One Week and a Day- (Asaph Polonsky)

Το ίδιο δυνατά συνεχίζει και το τμήμα Μουσική & Φιλμ με ταινίες όπως “The Beatles : Eight Days a Week” του Ron Howard , “The Rolling Stones – Havana Moon” του Paul Dugdale για τη συναυλία του συγκροτήματος στην Κούβα. Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής θα είναι η Λένα Πλάτωνος.

Το σημαντικότερο από τα αφιερώματα αφορά τις  μειονότητες και έχει τίτλο “Minority Report/ Το σινεμά αγκαλιάζει τις μειονότητες”. Το αφιέρωμα αποτελείται από παλαιότερες και νέες ταινίες, θα φιλοξενείται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και η είσοδος σε αυτό θα είναι ελεύθερη.

Ειδικό αφιέρωμα θα υπάρχει και τον πρόσφατα εκλιπόντα Νίκο Τριανταφυλλίδη με την προβολή ολόκληρης  της φιλμογραφίας του, ενώ στις 23 Σεπτεμβρίου το αφιέρωμα θα μεταφερθεί για μια ειδική βραδιά και ένα μεγάλο πάρτυ στο Gagarin.

Επίσης οι Νύχτες Πρεμιέρας διοργανώνουν αφιέρωμα στο έργο του σπουδαίου γάλλου δημιουργού Louis Malle, αλλά και του νεαρού Tomasz Wasilewski από την Πολωνία.

Αφιέρωμα θα υπάρχει και για τη Maren Ade από τη Γερμανία της οποίας η  ταινία Toni Erdmann μας ενθουσίασε στις Κάννες.

toni-erdmann

Toni Erdmann- (Maren Ade)

Τέλος, λόγω της έντονης κινηματογραφικής δραστηριότητας που υπάρχει στη γείτονα χώρα ετοιμάστηκε ειδικό αφιέρωμα με τίτλο “Italian Days” και το οποίο περιλαμβάνει τις καλύτερες ιταλικές ταινίες της χρονιάς. Δείτε αναλυτικά εδώ.

Το Cinefreaks θα βρίσκεται στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και καθημερινά θα σας μεταδίδει όλα όσα συμβαίνουν αλλά και όσα δεν πρέπει να χάσετε από το πρόγραμμα. Μείνετε συντονισμένοι.

 

Διαβάστε περισσότερα για: