Zero Days - το ντοκιμαντέρ που μας τρόμαξε στην Berlinale έχει trailer - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Zero Days – το ντοκιμαντέρ που μας τρόμαξε στην Berlinale έχει trailer

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί:

Γράφει:

Το 2010 ένας ιός ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά από έναν ειδικό των υπολογιστικών συστημάτων ασφαλείας στην Λευκορωσία. O ιός έκτοτε αναλύθηκε από ειδικούς των μεγαλυτέρων εταιριών antivirus, ενώ είχε προκαλέσει σοκ σε όλον τον κόσμο, καθώς ήταν ένας τόσο εξελιγμένος ιός, που θα μπορούσε να μπει σε μηχανήματα σε όλον τον κόσμο, ακόμα και μηχανολογικές συσκευές, όπως συστήματα ελέγχου εργοστασίων, πτήσεων και κάθε είδους άλλο υπολογιστικό σύστημα και όλα αυτά χωρίς κανείς να το καταλάβει και με δυνατότητα διάδοσης Zero Days, χωρίς δηλαδή να αντιληφθεί κάποιος το τι γίνεται και με τεράστια, μηδενική πρακτικά ταχύτητα.

Μη χάσετε: Cinefreaks Συνέντευξη – Alex Gibney (Zero Days): “Πιθανός ένας ηλεκτρονικός πόλεμος”

201608480_6_IMG_FIX_700x700

Ο ιός ήταν τόσο εξελιγμένος που προβλημάτισε ακόμη και τους ειδικούς ασφαλείας των ΗΠΑ, με τον πανικό για το Stuxnet, όπως ονομάστηκε, να είναι μεγάλος και με ειδικούς να αρχίζουν να ερευνούν την πιθανότητα ο ιός να μην έχει γραφτεί από hackers ή κάποια εταιρία, αλλά από κάποιο κράτος.

Λίγος καιρός πέρασε και ο καταιγισμός αποκαλύψεων έρχεται να αποδείξει, αν και ποτέ με επίσημη σφραγίδα, ότι το Stuxnet, ήταν ο ιός που έφτιαξε το NSA και χρησιμοποιήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ, με στόχο την επίθεση στα συστήματα και τελικά την καταστροφή των πυρηνικών εργοστασίων του Ιράν. Οι αρχές έτσι χωρίς να έχουν ιδέα για το μυστικό πρόγραμμα του NSA, πανικοβλήθηκαν για κάτι που έφτιαξε η ίδια η Αμερικάνικη κυβέρνηση και που ποτέ φυσικά δεν είχε σκοπό να αποκαλύψει.

Ο βραβευμένος με Oscar σκηνοθέτης, Alex Gibney (Taxi to the Dark Side), ερευνά μία από τις πιο ενδιαφέρουσες υποθέσεις στην ιστορία της παγκόσμιας κατασκοπίας, ένα μοντέρνο James Bond, ένα γεγονός που ήταν η αρχή του κυβερνοπολέμου μεταξύ χωρών, κάτι που τελικά αποδεικνύεται ότι άρχισε η Αμερική.

201608480_3_IMG_FIX_700x700

Οι επιθέσεις των Αμερικάνων στο Ιράν, σε εταιρίες προμηθευτές του εργοστασίου πυρηνικών όπλων.

Το πρόγραμμα με κωδικό όνομα “Olympic Games” του NSA, που τελικά είναι το StuxNet όπως αποκαλύφτηκε, είναι ένα ισχυρότατο όπλο που αποδεικνύει όσο και οι αποκαλύψεις του Edward Snowden, ότι τίποτα δεν είναι ασφαλές στις επικοινωνίες μας. Χαρακτηριστικό είναι το γέλιο μιας πράκτορα του NSA με την οποία μίλησε ο ντοκιμαντερίστας, η οποία θεωρεί αυτονόητο ότι οποιαδήποτε ηλεκτρική ή ηλεκτρονική συσκευή σε όλο τον κόσμο, μπορεί να πέσει θύμα hackers, ακόμα και όταν δεν είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο. Το ντοκιμαντέρ μπαίνει σε τεχνικές λεπτομέρειες για το πως οι Αμερικάνοι, μη μπορώντας να κάνουν άλλον έναν πόλεμο στο Ιράν, μετά το φιάσκο του Ιράκ, στο οποίο επιτέθηκαν επικαλούμενοι πυρηνικά, αποφάσισαν να χτυπήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα της εχθρικής χώρας με άλλα μέσα. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πως κάποιοι μπορούν να ελέγχουν απομακρυσμένα, το πως λειτουργεί ένας πυρηνικός αντιδραστήρας και πρακτικά να τον καταστρέψουν, χωρίς μάλιστα να αφήσουν ούτε ένα ίχνος της παρέμβασής τους.

Η μεγάλη επιτυχία του ντοκιμαντέρ ότι καταφέρνει με καλή αφήγηση να μπει σε μεγάλες λεπτομέρειες που μπορεί να ακολουθήσει ακόμα και κάποιος άσχετος με την πληροφορική. Μάλιστα το μήνυμα του ντοκιμαντέρ είναι καθαρό, καθώς θέτει την επιτακτική ανάγκη για έλεγχο των κυβερνο-στρατών που διαθέτουν πλέον πάμπολλες χώρες, στρατοί που με γραμμές κώδικα αντί για όπλα, μπορούν να προκαλέσουν ζημιές ανάλογες μιας ατομικής βόμβας, ίσως και μεγαλύτερες. Ο σκηνοθέτης θεωρεί μάλιστα, προσπαθώντας να μην πανικοβάλει το κοινό, ότι συμφωνίες για το πως θα δρουν τέτοιες ομάδες θα πρέπει να γίνουν ανάμεσα σε χώρες, παρόμοιες με τις συμφωνίες για την πυρηνική ενέργεια και όπλα. Όλα αυτά, καθώς το θέμα δεν είναι πλέον το StuxNet, αλλά τα άλλα πάμπολλα συστήματα που παραδέχεται μία υπάλληλος του NSA, την οποία είδαμε στο ντοκιμαντέρ, αλλά και τα παρόμοια συστήματα που έχουν άλλες χώρες με σιγουριά να υπάρχει για την Ρωσία, το Ιράν, την Βόρεια Κορέα, την Μεγάλη Βρετανία και πιθανώς πολλές άλλες χώρες.

1234673_stux

Το Zero Days έχει τεράστιο ενδιαφέρον, και ασχολείται με ένα ενδιαφέρον θέμα, παρουσιάζοντας μια καλή δημοσιογραφική έρευνα που είναι βέβαια λίγο μονόπλευρη καθώς λίγοι πέρα από Αμερικάνους βρίσκονται στο ντοκιμαντέρ (κυρίως βέβαια για τεχνικούς λόγους – καθώς στο Ιράν για παράδειγμα δύσκολα κάποιος μιλά για τέτοια πράγματα). Όμως σαν ταινία, η αξία του δεν είναι πολύ μεγάλη, καθώς σίγουρα θα μπορούσε να είναι αισθητικά πιο προσεγμένο και πιο με καλύτερη ροή της πληροφορίας.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές