Ξεπερνώντας τα Όρια- Κριτική από το 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ξεπερνώντας τα όρια

(Over the limit)


Είδος:

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 74
Χώρα: Γερμανία, Πολωνία, Φινλανδία
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί:

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

Στην κατηγορία “Καλειδοσκόπιο” ανήκει αυτό το καλοφτιαγμένο ντοκιμαντέρ- πορτραίτο της Margarita Mamun, πρωταθλήτριας της Ρωσίας στη ρυθμική γυμναστική. Η ταινία εξερευνά τη σχέση αγάπης- μίσους της αθλήτριας με την προπονήτρια της Amina Zaripova, αλλά και με την Irina Alexandrovna Viner-Usmanova, προπονήτρια- υπεύθυνη όλης της ρώσικης ομάδας της ρυθμικής γυμναστικής. Όσο πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί της Βραζιλίας το 2016, οι προπονήσεις γίνονται ολοένα και πιο σκληρές και οι απαιτήσεις αυξάνονται. Το άγχος και η κούραση από τη μια, και από την άλλη η ασφυκτική λεκτική πίεση, ακόμα και με βρισιές των προπονητριών της, δοκιμάζουν τα όρια και τα νεύρα της νεαρής αθλήτριας.

Έμφαση, λοιπόν, στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ δίνεται όχι τόσο στο σωματικό κομμάτι, όσο στο ψυχολογικό. Αναρωτιέται κανείς αν οι φωνές και το να μειώνουν οι προπονήτριες την κοπέλα τη βοηθάει να πεισμώσει ή αντίθετα της ρίχνουν το ηθικό και δε βοηθούν τον κύκλο των λαθών στα προγράμματα της να κλείσει. Η ιστορία έδειξε πως μάλλον στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για το πρώτο (Spoiler alert: Η Mamut κέρδισε τελικά το χρυσό στους Ολυμπιακούς). Όπως και να ΄χει, με το μυαλό της στον πατέρα της που έχει καρκίνο και με τις συνεχείς προπονήσεις, η κοπέλα φαίνεται καθ’όλη τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ κουρασμένη, υποτονική και πτοημένη. Δεν έχει ούτε το κουράγιο να ξεσπάσει.

Η κάμερα είναι παρατηρητής και ακολουθεί την αθλήτρια παντού. Δεν υπάρχουν συνεντεύξεις με κάποιο από τα πρόσωπα και αυτό μερικές φορές σε κάνει να νιώθεις πως παρακολουθείς ταινία μυθοπλασίας. Μάλιστα, λόγω της άσχημης συμπεριφοράς των προπονητριών προς την κοπέλα, ο θεατής αισθάνεται πως είναι παρών μπροστά σε κάτι που δε θα έπρεπε. Αυτό λειτουργεί υπέρ της ταινίας. Ο θεατής συμπάσχει με τη Mamut, συγκινείται και ταυτόχρονα είναι ελεύθερος να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα.

Τι συμβαίνει πίσω από τα λαμπερά φώτα των αγώνων; Πόσο αμείλικτος είναι ο κόσμος του πρωταθλητισμού και εδικά οι προπονητές των αθλητών; Υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να ειπωθεί σε μια προπόνηση; Υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να καταφέρει το ανθρώπινο σώμα; Σε αυτά τα ερωτήματα και σε πολλά ακόμα δίνει αποστομωτικές απαντήσεις αυτό το ντοκιμαντέρ.

Βαθμολογία Χρηστών


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Προβολές


Παίζεται σε: 0 αίθουσες
0 αίθουσες στην Αθήνα
0 αίθουσες στην Θεσσαλονίκη
0 αίθουσες στην Επαρχία


Η ταινία δεν παίζεται πλέον στις αίθουσες