Το χαμένο σήμα της δημοκρατίας - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Το χαμένο σήμα της δημοκρατίας

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί:

Γράφει:

Φτάνοντας έξω από το Ολύμπιον, το απόγευμα της Τετάρτης, το μάτι μου έπεσε (και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς) στο περίπτερο που είχαν στήσει οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ ακριβώς μπροστά στην είσοδο του κινηματογράφου. Ήταν λογικό. Το ντοκιμαντέρ που θα παρακολουθούσαμε σε λίγο ήταν «Το χαμένο σήμα της δημοκρατίας» του -επίσης, πρώην εργαζόμενου της ΕΡΤ- Γιώργου Αυγερόπουλου και αφορούσε φυσικά στο κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης τον Ιούνιο του 2013.

Φωτογραφία0444

Από τη στιγμή που στις οθόνες μας έπεσε το «μαύρο» μέχρι και την ημέρα που τα ΜΑΤ εισέβαλαν στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής τον περασμένο Νοέμβριο, η κάμερα του Αυγερόπουλου κατέγραφε τις ιστορικές -για τη δημοκρατία- εξελίξεις στην ΕΡΤ. Το αποτέλεσμα είναι ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ, με εικόνες που δεν θα βλέπαμε ποτέ στις οθόνες της τηλεόρασης, και μια δημοσιογραφική έρευνα, που καλύπτει κάθε έναν από τους τέσσερις λόγους (ευρωπαϊκό, οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό) οι οποίοι μετέτρεψαν την ΕΡΤ στο τέλειο εξιλαστήριο θύμα στο βωμό της εξυγίανσης μιας χώρας που επί 40 χρόνια πνίγεται στη διαφθορά. Χωρίς ίχνος χαϊδέματος αυτιών και με επαγγελματική συνέπεια, ο Γιώργος Αυγερόπουλος κατάφερε να ξεσκεπάσει όλο το παρασκήνιο πίσω από το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, κρατώντας παράλληλα τις ισορροπίες.

Υπό τους ήχους χλευαστικών σχολίων και γέλιων (με τρανό παράδειγμα την εμφάνιση του Παντελή Καψή στην οθόνη και τις δηλώσεις Σαμαρά περί «διορισμού αριστερών στην ΕΡΤ), αλλά και πνιχτών δακρύων από τους απολυμένους συναδέλφους που βρίσκονταν στην αίθουσα, το «Χαμένο σήμα της δημοκρατίας» είναι μια υποδειγματική δημοσιογραφική έρευνα, που όχι μόνο αποκαλύπτει, αλλά σχεδόν συγκινεί. Άλλωστε, είναι δύσκολο να παραμείνει κανείς αμέτοχος όταν βλέπει νέους ανθρώπους στους δρόμους να φωνάζουν «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το ‘73» ή να παρατηρεί στα γύρω καθίσματα συναδέλφους να κρυφοσκουπίζουν τα μάτια, συνειδητοποιώντας τους απίστευτους συμβολισμούς πίσω από μία τέτοια κυβερνητική απόφαση.

Αμέσως μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ανήρτησαν πανό με σύνθημα «Όλοι μαζί να φύγει το ‘μαύρο’», ενώ ο ίδιος ο δημιουργός μας προετοίμασε για την επόμενη ταινία του σχετικά με την ελληνική κρίση, ένα πρότζεκτ πάνω στο οποίο δουλεύει τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Και θα το αναμένουμε με αγωνία.

Φωτογραφία0453


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές