Wonderstruck - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Wonderstruck


Είδος:

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 117
Χώρα: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: ,
Πρεμιέρα: 11-01-2018

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

1977, Μιννεσότα: ο 12χρονος Ben (Oakes Fegley) έχει μείνει ολομόναχος μετά το θάνατο της μητέρας του (Michelle Williams) και το σκάει για να πάει στη Νέα Υόρκη ώστε, με τα λιγοστά στοιχεία που ανακάλυψε, ένα βιβλίο και ένα σημείωμα στο πίσω μέρος ενός σελιδοδείκτη, να ψάξει να βρει τον πατέρα του. 1927, Νιου Τζέρσι: η 12χρονη κωφάλαλη Rose (Millicent Simmonds) θα το σκάσει επίσης από το σπίτι της για τη Νέα Υόρκη, ακολουθώντας τη διάσημη σταρ του βωβού κινηματογράφου Lilian Mayhew (Julianne Moore), με την οποία έχει μια παράξενη εμμονή. Δύο φαινομενικά ασύνδετες ιστορίες τοποθετημένες 50 χρόνια μακριά η μία από την άλλη, δύο ξέχωρα πεπρωμένα που όμως μέσα από μια σειρά συμπτώσεων και μοιραίων γεγονότων θα συνδεθούν με αναπάντεχες γέφυρες…

Το αισθηματικό σινεμά του Todd Haynes είναι ένα σινεμά που μιλά για τους απόκληρους και τους παρίες της κοινωνίας, αυτούς που νιώθουν ότι δεν αγαπιούνται αρκετά και ότι δεν ανήκουν κάπου αλλά ψάχνουν πεισματικά να αγαπηθούν και να βρουν τη θέση τους στον κόσμο. Είναι ένας βαθιά ανθρωπιστής σκηνοθέτης, που η κατάδυσή του στη γυναικεία ψυχοσύνθεση (Carol, Far From Heaven) ή σε αυτήν του καλλιτέχνη (I’m Not There, Velvet Goldmine) γίνεται πάντοτε με λιγοστά λόγια και περισσές εικόνες, λυρικά πλάνα που έχουν στόχο κατευθείαν την καρδιά. Αυτή τη φορά αφηγείται μια ιστορία που απευθύνεται (φαινομενικά) σε λίγο μικρότερες ηλικίες, μεταφέροντας στην οθόνη ένα βιβλίο του Brian Selznick (σε βιβλίο του βασιζόταν και το μαγευτικά παραμυθένιο Hugo του Martin Scorsese), για δύο παιδιά που ενώ αρχικά φαίνεται να μην έχουν τίποτα κοινό πέραν του γεγονότος ότι είναι και τα δύο κουφά, η Rose εκ γενετής ενώ ο Ben μετά από ένα ατύχημα, στην πραγματικότητα ψάχνουν για ακριβώς το ίδιο πράγμα: αγάπη, τρυφερότητα και την αίσθηση ότι ανήκουν κάπου, μέσα σε μια κοινωνία ψυχρή και εχθρική προς τη διαφορετικότητα.

Ο Haynes αφηγείται την ιστορία της μικρής Rose σε βωβό ασπρόμαυρο, ενδεδυμένο την υπέροχη μουσική υπόκρουση του Carter Burwell, και απεικονίζει αριστοτεχνικά την εμπειρία του να είσαι κωφάλαλος, στέλνοντας παράλληλα, αλά The Artist, ένα ερωτικό γράμμα στον κλασικό βωβό κινηματογράφο και συνθέτει, μαζί με το φωτογράφο του Edward Lachmann, ένα πολυσυλλεκτικό πορτραίτο της πολύβουης και χαοτικής αλλά τόσο μαγευτικής Νέας Υόρκης των ‘20s και των ‘70s. Το παρών δίνει για άλλη μια φορά η αγαπημένη μούσα του Julianne Moore αλλά και η Michelle Williams, παραδίδοντας μικρά διαμαντάκια ερμηνειών στους δεύτερους ρόλους, όμως την παράσταση κλέβουν οι μικροί πρωταγωνιστές και ιδίως η πρωτοεμφανιζόμενη, κωφάλαλη Millicend Simmonds ως η εύθραυστη και μοναχική Rose με το μελαγχολικό βλέμμα.

Το γλυκόπικρο παραμύθι του Haynes για την απώλεια, τη μοναξιά και την περιθωριοποίηση είναι εντούτοις ακροθιγώς δομημένο: η σύνδεση μεταξύ των δύο  ιστοριών είναι αδύναμη και το φινάλε βεβιασμένο, οι ρυθμοί του φιλμ είναι αργοί και μονότονοι ενώ ελλείπει η ένταση και η δραματική κορύφωση. Τελειώνοντας, η ταινία αφήνει μια αίσθηση ανολοκλήρωτου και προσδοκίας που δεν εκπληρώθηκε, εν αντιθέσει με τη δραματουργική και αφηγηματική λεπτοβελονιά που έχουμε συνηθίσει σε άλλες, αριστουργηματικές ταινίες του. Ο Haynes στηρίζεται για άλλη μια φορά στην ποιητική δύναμη των εικόνων του όμως μας αποδεικνύει ότι, δίχως ένα στιβαρό σεναριακό υπόβαθρο, θέλουμε σύντομα να αποβιβαστούμε από το παραμυθένιο ταξίδι παιδικής αθωότητας και πορείας προς την ενηλικίωση που μας σερβίρει.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές