Wilde Maus - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Wilde Maus


Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Χώρα: Αυστρία
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,
Πρεμιέρα: 05-10-2017

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

O Αυστριακός σκηνοθέτης, Josef Hader γνωστός στην Αυστρία για τις ταινίες Indien και Silentium έρχεται στο διαγωνιστικό της Berlinale για την νέα του ταινία, μια μαύρη κωμωδία με πρωταγωνιστή τον Georg Friedrich και τον ίδιο. Η ιστορία ξεκινάει με τον Georg να χάνει την δουλειά του και να το κρύβει από την γυναίκα του Johanna που θέλει να κάνουν παιδί και να ζήσουν μία γαλήνια οικογενειακή ζωή όντας στις αρχές της πέμπτης δεκαετίας της ζωής τους. Αποφασίζει λοιπόν να εκδικηθεί το αφεντικό του για το κακό που του προκάλεσε και ταυτόχρονα να ανακαινίσει ένα παλιό roller coaster, το “Wilde Maus” μετά από μία συνάντηση του με έναν παλιό συμμαθητή του, του οποίου είχε πέσει θέμα bulling.

To Wilde Maus είναι μία ταινία που θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αφορά τον σύγχρονο άνθρωπο με την έλλειψη επικοινωνίας με τους συνανθρώπους τους αλλά και την αδιαφορία για τα μεγάλα προβλήματα του κόσμου με την ταυτόχρονη επικέντρωση, αν όχι εμμονή στα μικρά προβλήματα του καθενός, με κύριο τον φόβο για την αποτυχία και την απώλεια του status quo. Όσο η ταινία προχωρά, τόσο βλέπουμε πόσο πολύ σαν παιδί μπορεί να συμπεριφέρεται ένας άνθρωπος στα 40’s του και πόσο λίγο έχει αναπτύξει τις κοινωνικές του ικανότητες. Από το χάραγμα του αυτοκινήτου του αφεντικού του, ο πρωταγωνιστής μας θα πάει στον βανδαλισμό χωρίς ιδιαίτερες σκέψεις, ενώ την ίδια ώρα είναι ανίκανος να εκφράσει τα συναισθήματά του στην γυναίκα του φοβούμενος να της αποκαλύψει ότι είναι πλέον άνεργος και ιδιοκτήτης λουνα παρκ. Το δε πάρκο, είναι ένας συμβολισμός ακριβώς γι’ αυτή την παιδικότητα και ανιδεότητα που έχει ο χαρακτήρας μας για την ενήλικη ζωή. Wilde Maus είναι και το όνομα αυτού του πάρκου, αλλά και o ίδιος ο πρωταγωνιστής, ένα άγριο ζώο που είναι όμως τελικά ένα ακίνδυνο ποντίκι. Ένας συμβολισμός όχι μόνο για τον πρωταγωνιστή, αλλά και για μια ολόκληρη κοινωνία και μια ολόκληρη γενιά που μόλις χάνει τα προνόμιά της γίνεται άγρια, διαμαρτύρεται, τα σπάει, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο στόχο και χωρίς να μπορεί να επικοινωνήσει τελικά προς τα έξω την δυσαρέσκεια και

Χαρακτηριστικό της ταινίας είναι τα σημεία όπου οι χαρακτήρες βλέπουν τηλεόραση και ακούνε ραδιόφωνο, ενημερωμένοι για κάποια από τα δραματικά γεγονότα στην ιστορία της Ευρώπης, όπως το προσφυγικό και η ύψωση τειχών στις χώρες της ενωμένης ελεύθερης Ευρώπης. Το ζευγάρι της ταινίας είναι το δυσλειτουργικό bourgeuois ζευγάρι κριτικού μουσικής και ψυχολόγου, εγκλωβισμένο στα υπαρξιακά του ερωτήματα που μένουν καλά θαμμένα μέχρις ότου να υπάρξει μια έκρηξη, μια ριζική αλλαγή όπως η απόλυση του πρώτου, λόγω ύπαρξης πιο φθηνού εργατικού δυναμικού. Όλα αυτά πλαισιόνονται από μπόλικες στιγμές μαύρης κωμωδίας, σαρκασμού και άβολων καταστάσεων.

Ωστόσο το Wilde Maus χάνει την ευκαιρία να είναι το πορτραίτο του σύγχρονου δυτικού ανθρώπου καθώς μένει σε μία περισσότερο επιφανειακή ματιά τόσο στους ήρωές του, όσο και στον περίγυρο τους. Αποτελεί όμως μια καλή προσπάθεια και την απόδειξη ότι ο Hader, που ο ίδιος αμφιβάλει για το κατά πόσο σαν αυτοδίδακτος μπορεί να είναι ένας καλός σκηνοθέτης, πρέπει να είναι ένας από τους δημιουργούς που μπορούν να δώσουν κάτι ακόμα καλύτερο στο μέλλον.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές