Wild Duck - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Wild Duck


Γράφει:

Έχοντας κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο φεστιβάλ του Τορόντο και την ελληνική της στο 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο, η νέα ταινία του Γιάννη Σακαρίδη, «Wild Duck», προβάλλεται πλέον στις Κινηματογραφικές Αίθουσες. Μία δημιουργία που πραγματεύεται την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας, αλλά και της υποβίβασης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της σύγχρονης πόλης…

Εγκλωβισμένος σε προσωπικά και οικονομικά αδιέξοδα, ο Δημήτρης (Αλέξανδρος Λογοθέτης) προσπαθεί να ορθοποδήσει αναλαμβάνοντας την εξιχνίαση μιας υπόθεσης υποκλοπών. Η έρευνα τον οδηγεί στην παρακολούθηση ενός διαμερίσματος και κατ’ επέκταση, της καθημερινότητας των ενοίκων ολόκληρης της πολυκατοικίας.

Όσο η παρακολούθηση προχωρά, τόσο το ενδιαφέρον του Δημήτρη αυξάνεται για την ιστορία της Παναγιώτας (Θέμις Μπαζάκα), της ενοίκου του επάνω ορόφου. Η σχέση του με την Παναγιώτα, αλλά και τα στοιχεία που ανακαλύπτει, τον οδηγούν στη βίαιη συνειδητοποίηση της παραβίασης της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας, αλλά και της υποβίβασης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της σύγχρονης πόλης.

Σ’ ένα ταξίδι αυτοπροσδιορισμού στη γενέτειρά του (Σκύδρα), ο ήρωας μας προσπαθεί να ξαναβρεί τη χαμένη του ελευθερία και τα παραγκωνισμένα του ιδανικά, για ν’ αντιμετωπίσει τα ηθικά και οικονομικά διλήμματα που τον καταδιώκουν.

Έχοντας κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο φεστιβάλ του Τορόντο, αλλά και με παρουσία στο Raindance Film Festival, ένα από τα κορυφαία Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου στον κόσμο, η νέα ταινία του Γιάννη Σακαρίδη, «Wild Duck», που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και τον Νοέμβριο στο 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πραγματεύεται ιδιαίτερα επίκαιρα θέματα της ελληνικής κοινωνίας.

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σακαρίδης, ακολουθεί την ιστορία του Δημήτρη. Ενός μηχανικού τηλεπικοινωνιών, ο οποίος στριμωγμένος από τα χρέη σ’ έναν τοκογλύφο, αναγκάζεται να κλείσει την επιχείρησή του. Παράλληλα το φιλμ πραγματεύεται την ηθική κρίση της ελληνικής κοινωνίας, με άξονα έναν ήρωα, ο οποίος καλείται να επιλύσει ένα αδυσώπητο ηθικό δίλημμα.

Πολύ καλός στον πρωταγωνιστικό του ρόλο ο Αλέξανδρος Λογοθέτης, ενώ μαζί του στους κεντρικούς ρόλους, ξεχωρίζουν η υπέροχη Θέμις Μπαζάκα, ο Ηλίας Λογοθέτης και ο Γιώργος Πυρπασόπουλος.

13952_5

Στα θετικά της ταινίας «Wild Duck» του Γιάννη Σακαρίδη, ο οποίος υπογράφει και το σενάριο, αξίζει να σημειώσουμε και την υπέροχη φωτογραφία που διαθέτει – διευθυντής φωτογραφίας είναι ο Γιαν Φόγκελ συν σκηνοθέτης του «Wasted Youth» – καθώς και τα πανέμορφα εξωτερικά γυρίσματα στη Σκύδρα και στους καταρράκτες της Έδεσσας.

Το «Wild Duck», είναι η πρώτη ταινία μυθοπλασίας του Γιάννη Σακαρίδη και ο σκηνοθέτης σχολιάζει σχετικά:

«To «Wild Duck» είναι μια ταινία για τις επιλογές που κάνουμε όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ηθικά διλήμματα και οικονομικά συμφέροντα. Ειδικά στα πιο ταραγμένα χρόνια, πολιτικά και οικονομικά, της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας. Πάντοτε ήθελα να κάνω μια ταινία για κάποιον ο οποίος πηγαίνει κόντρα στο κατεστημένο, ακόμη κι αν ανήκει σ’ αυτό. Ύστερα από δεκαοχτώ χρόνια ως επαγγελματίας κινηματογραφιστής (μοντέρ και σκηνοθέτης ταινιών μικρού μήκους) στο Λονδίνο, επέστρεψα στη χώρα μου για να κάνω την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μου, λίγο πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση. Εκ πρώτης όψεως, λάθος συγκυρία. Τελικά, όχι. Σε περιόδους όπου η οικονομική και κοινωνική αναταραχή των τελευταίων ετών φέρνει ανατροπές παντού, ακόμη και στον πολιτισμό, η εντυπωσιακή καλλιτεχνική έκρηξη που έχει συντελεστεί (κυρίως) στο ανεξάρτητο ελληνικό σινεμά, επέτεινε την ανάγκη μου να εκφραστώ ως σκηνοθέτης. Να έχω καλλιτεχνική ελευθερία ώστε να εμπνέομαι από ρεαλιστικούς χαρακτήρες σε αναγνωρίσιμα περιβάλλοντα, χωρίς να χάνω το κοινωνικό πλαίσιο. Όπως ο πρωταγωνιστής μου στο «Wild Duck», κάποιος ο οποίος φτάνει στο σημείο μηδέν, περικυκλωμένος από εκατοντάδες κεραίες κινητής τηλεφωνίας στις ταράτσες της Αθήνας.»


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές