What Happened to Monday? - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Τι συνέβη στη Δευτέρα

(What Happened to Monday?)


Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 123
Χώρα: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,
Πρεμιέρα: 02-11-2017

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

Το 2073, ο υπερπληθυσμός και η πείνα που επικρατούν στη Γη έχουν οδηγήσει τις κυβερνήσεις, υπό την ηγεσία μιας αδίστακτης πολιτικού (Glenn Close) να επιβάλλουν έναν σκληρό νόμο που επιτρέπει στην κάθε οικογένεια να μπορεί να κάνει μόνο ένα παιδί. Σε αυτή την κοινωνία, επτά πανομοιότυπες αδελφές (Noomi Rapace), που γεννιούνται την ιδια μέρα και καταφέρνουν να επιβιώσουν κρυφά με την βοήθεια του παππού τους (Willem Dafoe), ζουν μία κρυφή ζωή, διαρκώς καταζητούμενες από το Τμήμα Κατανομής Παιδιών, υιοθετώντας μία ταυτότητα: αυτήν της Κάρεν Σέτμαν. Το όνομα της καθεμίας αντιστοιχεί και σε μία μέρα της εβδομάδας και προκειμένου να μην αποκαλυφθεί το μυστικό τους, κάθε μια από αυτές βγαίνει έξω από το κοινό τους σπίτι μία φορά την εβδομάδα, η κάθε μία την ημέρα που αντιστοιχεί στο όνομά της, χρησιμοποιώντας την κοινή τους ταυτότητα. Όλα κυλάνε κανονικά για 30 χρόνια, μέχρι που μία Δευτέρα η… «Δευτέρα» δεν επιστρέφει σπίτι! Τι συνέβη στη Δευτέρα;

Ο κοινωνικός εφιάλτης του υπερπληθυσμού είναι μια από τις μελλοντικές πιθανότητες που, παραδόξως, δεν έχει χρησιμοποιηθεί πολύ ως θεματικός καμβάς για τις Sci-Fi δημιουργίες. Αν και διαβάζοντας την υπόθεση του «What Happened to Monday» μας έρχεται αυτόματα στο μυαλό η cult ένοχη απόλαυση των 90s, «Fortress» αλλά και το αριστουργηματικό «Children of Men» του 2006, η αλήθεια είναι πως η εν λόγω θεματολογία φαντάζει ερμητικά ανεξερεύνητη. Συνεπώς, θα περίμενε κανείς οι δυνατότητες εξερεύνησης ενός τόσο πρωτότυπου Sci-Fi μοτίβου θα γινόντουσαν, αν μη τι άλλο, με μπόλικη όρεξη. Δυστυχώς όμως, το «What Happened to Monday» διαψεύδει τις προσδοκίες.

Η δυστοπία εν μέσω της οποίας λαμβάνουν χώρα τα τεκταινόμενα της ταινίας δεν καταφέρνει ποτέ να γίνει συμπρωταγωνιστής των υπόλοιπων χαρακτήρων, προϋπόθεση που είναι πάντα αναγκαία όταν επιχειρείς να μεταφέρεις επί οθόνης ένα μέλλον που κανείς μας δεν ξέρει. Θα μπορούσε φυσικά, το «What Happened to Monday», λόγω της υπόθεσής του, να αγνοήσει τον έξω κόσμο μιας τέτοιας κοινωνίας και να επικεντρωθεί στο «μέσα» των 7 αδερφών, να γίνει μια ταινία δωματίου με κλειστοφοβικά χαρακτηριστικά. Όμως και αυτή η προοπτική πετιέται στα σκουπίδια. Γενικότερα, η ταινία του Tommy Wirkola δεν κάνε τίποτα ιδιαίτερα σωστά. Πάσχει από χαρακτήρα, δεν έχει προσανατολισμό, της λείπει η ατμόσφαιρα και πολύ σύντομα ακόμα και η πρωτότυπη ιδέα γίνεται βαρετή: λογικό, εφόσον δεν επεκτείνεται είναι δεδομένο πως θα ξεθυμάνει.

Το «What Happened to Monday» δεν είναι τίποτα συγκεκριμένο και το πρόβλημα πως δεν προσπαθεί να είναι. Δεν είναι ταινία χαρακτήρων μιας και η εμβάθυνση είναι της κακιάς ώρας: η ταύτιση του θεατή με τις 7 αδερφές, όλες ερμηνευμένες με… πανομοιότυπο τρόπο από την Noomi Rapace που ποτέ δεν πείθει πως υποδύεται 7 διαφορετικούς χαρακτήρες, δεν έρχεται ποτέ. Η Glenn Close ως κακιά και αδίστακτη πολιτικός είναι απλά η… Glenn Close και όχι μια μελλοντική εκδοχή της Θάτσερ όπως μπορεί κανείς μόνο να υποψιαστεί πως ήταν η πρόθεση του σεναρίου, ο Willem Dafoe απλά… υπάρχει στην ταινία και όλοι οι υπόλοποι χαρακτήρες που εμφανίζονται ανά διαστήματα περιφέρονται απλά για να πιάσουν χώρο. Η όλη προσπάθεια θα μπορούσε να σωθεί αν το «What Happened to Monday» ήταν μια καλοδουλεμένη ταινία δράσης. Όμως ούτε αυτό είναι: οι άχρωμες, διεκπεραιωτικές και ανέμπνευστες σκηνές δράσης περισσότερο χασμουρητά προκαλούν παρά ένταση και αγωνία.

Κοινώς, απλά δείτε το trailer. Είναι ο μοναδικός τρόπος να εκτιμηθεί ουσιαστικά αυτή η ταινία. Τουλάχιστον εκεί υπήρξε λίγο μεράκι. Δεν θα το βρεις ούτε με το σταγονόμετρο στην ίδια την ταινία.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές