Western - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Western

(Western)


Είδος:

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 119
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,
Πρεμιέρα: 11-01-2018

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

Μια ομάδα Γερμανών οικοδόμων ξεκινάει μια σκληρή δουλειά σε ένα απομακρυσμένο μέρος της βουλγαρικής υπαίθρου. Το ξένο για αυτούς μέρος ξυπνάει μέσα τους την αίσθηση της περιπέτειας αλλά έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο τις δικές τους προκαταλήψεις όσο και αυτών των ντόπιων κατοίκων της περιοχής εναντίον τους λόγω των γλωσσικών φραγμών και των πολιτισμικών διαφορών. Τα πράγματα ανάμεσα στους πρωταγωνιστές και τους ντόπιους μοιάζουν να ισορροπούν σε ένα τεντωμένο σκοινί και ανά πάσα στιγμή, η αρμονική συνύπαρξη αναμένεται να διαταραχθεί…

Η ταινία έκανε την Παγκόσμια Πρεμιέρα της στο τμήμα Un Certain Regard του Φεστιβάλ Καννών αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές, συνέχισε τη φεστιβαλική πορεία της στα φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, του Μονάχου, του Τορόντο, της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου, ενώ κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ της Σεβίλλης, το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ New Horizons της Πολωνίας όπως επίσης και το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών (Fipresci), το οποίο κέρδισε επιπλέον και στο Φεστιβάλ Motovun της Κροατίας. Το εκλεκτικό Φεστιβάλ Βιέννης Viennale της έδωσε carte blanche για να επιλέξει ορισμένες αγαπημένες της ταινίες ενώ παρουσίασε και αφιέρωμα στο έργο της.

Έπειτα από αυτό το εντυπωσιακό ταξίδι, το Western κάνει επιτέλους ντεμπούτο και στην Ελλάδα. Είναι αμφίβολο ωστόσο πως υπάρχει πάρα πολύς κόσμος να το περιμένει: η ταινία της Γκρίζεμπαχ είναι καταδικασμένη να περάσει απαρατήρητη σε μια τόσο μικρή κινηματογραφική αγορά όσο η ελληνική και να αποτελέσει θέμα συζήτησης μόνο ανάμεσα σε εξαιρετικά φανατικούς σινεφίλ. Αν ωστόσο ανήκει κανείς σε αυτούς και θέλει να πάει να τη δει στο σινεμά, υπάρχει μια βασική προϋπόθεση: να είναι ξεκούραστος και να μην έχει ανάγκη από ύπνο.

Η παραπάνω συμβουλή έχει γραφτεί στα σοβαρά: σπανίως η κλισέ φράση «υπνωτιστικοί ρυθμοί» βρίσκει πιο κυριολεκτική εφαρμογή.  Η Γκρίζεμπαχ επιλέγει να εστιάσει τόσο πολύ στο τοπίο και την όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική αποτύπωση της αληθινά μονότονης ζωής των πρωταγωνιστών της που η αίσθηση πως απλά βλέπεις μια ταινία που… δεν γίνεται τίποτα είναι έντονη στο μεγαλύτερο κομμάτι της.

Γενικότερα, η αδυναμία του «Western» σε επίπεδο αφήγησης είναι το πιο τρανταχτό μειονέκτημα του. Τόσο τρανταχτό που παίρνει σβάρνα όλα τα υπόλοιπα (δυνάμει και μόνο…) πλεονεκτήματα της ταινίας. Μιας ταινίας που εξαντλεί όλο το ενδιαφέρον της στην αποτύπωση της (λες και έχει βγει εκτός χρόνου) ζωής στα απομονωμένα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, μιας ταινίας που αν ήταν ντοκιμαντέρ θα είχε ίσως περισσότερα πράγματα να πει, μιας ταινίας που δύσκολα θα μνημονεύεται τα επόμενα χρόνια ακόμα και στους πιο κλειστούς πυρήνες φανατικών σινεφίλ…

 

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές