Wednesday, May 9 (Κριτική Orizzonti Βενετία) - Το Ιρανικό σινεμά στα καλύτερά του - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Wednesday, May 9 (Κριτική Orizzonti Βενετία) – Το Ιρανικό σινεμά στα καλύτερά του

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Βρισκόμαστε στο Ιράν μία Τετάρτη 9 Μαΐου, όπως λέει και ο τίτλος της ταινίας του Vahid Jalilvand. Ένας μεσήλικας άντρας βάζει σε μια εφημερίδα ότι θα δώσει σε έναν από τους αιτώντες ένα μεγάλο ποσό για οικονομική βοήθεια. Τα χρήματα θα πάνε σε κάποιον που υποφέρει και χρειάζεται αυτά τα χρήματα.

Αμέσως κάτω από το γραφείο που ο άντρας έχει επιλέξει για να γίνει η διαλογή των αιτήσεων, επικρατεί το αδιαχώρητο από κάθε λογής κόσμο που θέλει να κάνει αίτηση για τα χρήματα που πρόκειται να δοθούν. Πολυάριθμοι άντρες αλλά κυρίως γυναίκες θα περάσουν την πόρτα του γραφείου και ο άντρας θα ακούσει τις δραματικές ιστορίες τους, έχοντας σαν στόχο να επιλέξει έναν από όσους έχει δει και να του δώσει τα χρήματα, με την αστυνομία να επεμβαίνει και να συλλαμβάνει προσωρινά τον άντρα λόγω του τεράστιου πλήθους που έχει μαζέψει στον δρόμο.

Screenshot from 2015-09-08 12:02:02

Η διαδικασία όμως αυτή είναι πολύ πιο δύσκολη από όσο ο εμπνευστής της έχει σκεφτεί καθώς οι άνθρωποι που έχουν περάσει πραγματικά από μεγάλες δυστυχίες είναι πολύ και η κρίση του ποιος έχει περισσότερο ανάγκη, δεν μπορεί παρά να είναι υποκειμενική. Έτσι μία λύση που ο άντρας σκέφτεται μετά από παρότρυνση του συνεργάτη του είναι να διαλέξει στην τύχη μία αίτηση και να σταματήσει να βασανίζεται.

Ο Jalilvand, που πρωταγωνιστεί στην ταινία, πέρα της σκηνοθεσίας της, θα μας δείξει δύο από τις γυναίκες που θέλουν να κερδίσουν τα χρήματα του άντρα. Η μία έχει τον άντρα της παράλυτο μετά από ένα ατύχημα και με τα χρήματα θα μπορέσει εκείνος να υποβληθεί σε εγχείρηση για να γίνει καλά. Η δεύτερη θα αντιμετωπίσει την θετή της οικογένεια όταν ο άντρας που αγαπά και θέλει να παντρευτεί δεν γίνεται δεκτός από εκείνους, με αποτέλεσμα ο αγαπημένος της να καταλήξει στην φυλακή με ένα μεγάλο ποσό για εγγύηση και εκείνη να εκδιωχθεί από το σπίτι της αν δεν το χωρίσει.

Screenshot from 2015-09-08 10:42:55

Η ταινία του Vahid Jalilvand, σε αυτήν την πρώτη του σκηνοθετική προσπάθεια, μας μεταφέρει σε κάποιες από τις δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να συναντήσει κάποιος στο Ιράν, από οικονομικής πλευράς, κοινωνικών και σεξιστικών ανισοτήτων καθώς και παραδόσεων και αντιλήψεων. Ο σκηνοθέτης παρουσιάζει με ρεαλισμό και ειλικρίνεια κάποιες ευαίσθητες στιγμές, χρησιμοποιώντας αληθινούς χαρακτήρες και αφήνοντας μας να μάθουμε τα μυστικά τους, για παράδειγμα τον λόγο που ο άντρας θέλει να χαρίσει τα χρήματα, την κατάλληλη στιγμή, εκεί που εξυπηρετεί στο μέγιστο την δραματουργία της ταινίας του. Μην νομίζεται όμως ότι η ταινία μας κλείνει στον στενό κόσμο του Ιράν, αλλά αντίθετα όπως έκανε το Separation, χρησιμοποιεί κάποιες από τις ιδιαιτερότητες της χώρας, παρουσιάζοντας όμως σύγχρονα προβλήματα και έχοντας ήρωες που θα μπορούσαν να κατάγονται από σχεδόν οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο. Το μοντάζ, ο φωτισμός, η αφήγηση και η εκπληκτική για πρώτη ταινία σκηνοθεσία κάνουν την ταινία να αποτελεί μία από τις καλύτερες Ιρανικές ταινίες που είδαμε τελευταία.

Σε αυτό βοηθάνε και οι αρτιότατες ερμηνείες των πρωταγωνιστών της ταινίας. Το μόνο ίσως ψεγάδι είναι ότι η ταινία σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται μελόδραμα, κάτι μάλλον αχρείαστο καθώς ο σκηνοθέτης είχε ήδη περάσει τα μηνύματα και είναι αναπτύξει τους χαρακτήρες και την οπτική τους γωνία. Σίγουρα πάντως πρόκειται για μία από τις καλύτερες ταινίες του Orizzonti του φετινού Φεστιβάλ της Βενετίας.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές